Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Lapozzunk bele a Mesepárnás Mesecsoda című könyvbe videó segítségével

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. október 26.

A cikk a Mesepárnás Mesecsoda születésének történetébe nyújt egy rövid bepillantást, a videó pedig (amely cikk végén található) a könyv tartalmát, felépítését és egy valóban varrásra inspiráló Mesepárnát (A három pillangó) mutat be.

“A Mesecsoda születésének története számomra azért szép és különleges, mert a gyerekek formálták, alakították, és maguk kérték a következő mesepárnájukat.”

Valljuk be őszintén, nekünk, pedagógusoknak nem egyszerű feladat a számítógépes mesei élményeket felülmúlni, de mindent elkövetünk, hogy ez mégis sikerüljön. Judit módszere, abban nyújt nagy segítséget, hogy a párna és a népmesei elemek használatával felkelti és fenntartja a gyermekek érdeklődését, a nap során pedig a gyerekek a mesepárna segítségével újra és újra felelevenítik a már hallott mesét, melyet a maguk kis nyelvezetén kedvükre formálnak, alakítanak.

Hogyan születtek a mesepárnák?

Judit elmondása alapján, a gyerekek nem akarták abbahagyni a mesélést, így 6 hét után a kislányok és kisfiúk kérésének eleget téve, a mesepárna módszer megálmodója egy újabb mesecsodát alkotott, mára pedig már mesepárnás polccal is rendelkeznek.

Pálfi Judit harmincéves pedagógusi munkájának (egyik) gyümölcse ez a könyv.

A meseválasztásnál fontos szempont volt számára, hogy illeszkedjen a projektmunkába, a gyermekek életkorához és érdeklődéséhez is.

A könyv könnyen átlátható, felépítése áttekinthető, és lépésről lépésre mutatja, be hogyan lehet alkalmazni a módszert, és miként lehet elkészíteni a mesepárnánkat. Nagy előnye, hogy a könyv végén megtalálhatóak a sablonok, melyek kicsinyíthetőek vagy értelemszerűen nagyíthatóak is.

Miért használjuk a mesepárnát az óvodában?

A rengeteg előnye mellett mindössze hármat emelnék ki:

  • motivációs eszköz
  • csak élőszóval enged mesélni,
  • fejleszti a gyermekek problémamegoldó gondolkodását, szókincsét és kifejezőkészségét

A könyvben 11 mese található, melyhez 11 részletes mesepárna elkészítését és 11 tevékenységtervezetet, valamint ugyanennyi kidolgozást (a tevékenység várható menete) találhatunk. A mesék címei:

Csukás István: Sün Balázs

Gárdonyi Géza: A kutya meg a nyúl

Zelk Zoltán: A három nyúl

Mese a három fenyőfáról

Jékely Zoltán: A három pillangó

A három kismalac és a farkas

Szutyejev: A gomba alatt

Kolozsvári Grandpierre Emil: A három kismalac és a farkas

Ugorjunk árkot

Az okos halacska

Az aranyos tarajos kiskakas

A két kicsi bocs meg a róka

A videó betekintést enged a könyvbe:

 

Bízom benne, hogy a cikk és a videó inspirációt nyújtott abban, hogy egyre több csoportszobában elkészüljön a mesepárna, mind a gyerekek, mind az óvodapedagógusok örömére.

Akit érdekel a kiadvány, az alábbi linken megrendelheti: http://neteducatio.hu/uzlet/meseparnas-mesecsoda/ 


ikonOlvasószoba

Praktika- avagy a Mesepárna módszere a gyakorlatban

A  Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros  vásárolt intézményünknek egy új kiadványt: Pálfi Judit: Mesepárnás mesecsoda, a mesepárna módszereinek alkalmazása. Amikor a kiadvány  a kezembe került, megér...

Tovább olvasom »