Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Megérkezett Zoltán, a fekete gólya – “Mutassuk meg” a gyerekeknek!

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. március 25.

Megérkezett Magyarországra Zoltán, a jeladós fekete gólya, aki február 16-án indult el a Közép-Afrikai Köztársaság területéről, hogy megtegye a több mint 6 ezer kilométeres útját Gemencig – közölte pénteken (március 22-én) a Gemenc Zrt.

spain-3638612_640

fekete gólya, Pixabay.com

A közlemény szerint Zoltán, a fekete gólya a vártnál csaknem egy héttel később érkezett meg fészkébe. A madarat 2016. június 23-án jelölték meg a Gemenci erdőben, és az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amely úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információk vannak vonulásának minden napjáról.
Zoltán február 16-án kezdte meg vándorútját Gemenc felé és 150-200 kilométeres távokat megtéve 20-án már Szudán déli részén járt.

Őszi és tavaszi vonulása alatt csaknem 12 ezer kilométer utat tett meg, amely a Gemenc Zrt. weblapján nyomon kísérhető volt.

A közlemény szerint a jeladók által gyűjtött információk feldolgozása a Gemenc Zrt. számára azért fontos, hogy megismerjék a fokozottan védett fekete gólyák életmódját. Ezzel a technológiával olyan helyeken is követhető a madarak útja, ahol terepi megfigyelés nem lehetséges. A megszerzett ismeretek széles körű közzétételével az erdőgazdaság a természetvédelmi szemléletformálást kívánja segíteni./MTI/

Íme, néhány ötlet a tavaszi tevékenységek tervezéséhez

Gólya bácsi (ÉZÓ: 189)

Gólya, gólya (ÉZÓ: 265)

Nád alól (ÉZÓ: 277)

  • Mondókázzunk, verseljünk, meséljünk:

Ez a gólya, ez az orra (népköltés)

Zelk Z.: Gólya, gólya

A békák és a gólya (népmese)

La Fontaine: A róka és a gólya

  • További tevékenységötletek:

– ragasszunk gólyát (fészekkészítés közösen gyűjtött száraz fűből)

– gólyakészítés (fehér gólya vattakorongból)

– megfigyelések a madárral kapcsolatban

Mit érdemes tudni a dalos kártyákról?

A dalos kártyák talán kevéssé ismertek az óvodákban, bölcsődékben, iskolában, pedig számtalan felhasználási lehetőséggel kecsegtetnek. Egyik legkézenfekvőbb, ha az egyes dalok (mondókák) hívóképeként használjuk őket. A szervezett tevékenység vagy akár a szabad játék során is felvillantható az éppen aktuális projekt, téma köré csoportosított dalok kártyája, ezzel motiválva a gyerekeket az együtt éneklésre, mondókázásra.

Hívogató dalos kártya című kiadványunkban megtalálhatóak a gyermekek körében leginkább kedvelt témák: állatok, évszakok, sütés, játék, körtánc, hogy csak néhányat említsünk a 24 színes, motiváló képkártya közül. A felhasználás lehetősége végtelen, segítségként számos tevékenységötletet, dalt, mesét, verset összegyűjtöttünk a kártyalapok hátoldalára, hogy azok minél egyszerűbben és gyorsabban bevethetőek legyenek a mindennapokban. A dalokat Forrai Katalin: Ének az óvodában című szakkönyvéből válogattuk, azokat számukkal tüntettük fel, ezzel is megkönnyítve a felkészülést.