Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Kisgyermeknevelők ötlettára 5. rész Fény-árnyék és a színek

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. október 22.

Készítette: Csóka Éva

 

„Napsugár, ha süt,

esőcsepp pereg,

nézz fel a magasba,

nyisd ki jól a szemed;

csodát látsz, gyönyörűt,

hétszín szalagot

hétszínű szivárvány

tündököl, ragyog.

De néhány pillanat

s eltűnik az égen –

mintha csak álmodtad

volna egy mesében.”

mécses

Mécses (saját kép)

Osvát Erzsébet: Szivárvány (Itt találod http://katyikaty.blogspot.com/2014/07/osvat-erzsebet-szivarvany-napsugar-ha.html letöltés ideje: 2019-10-20.)

 

 

Ezen a héten a fény-árnyék és a színek kapják a főszerepet.

Környezeti nevelés kapcsán, az ősz beköszöntével, főként ilyen, mint az idei, nincs nehéz dolgunk. Az intézményünk udvarán tündöklő fák, színes lehullott levelei közül a gyerekekkel összegyűjthetjük a számukra legszebbeket. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a közelünkben lévő parkban, játszótéren, de otthoni gyűjtőmunka keretében is kivitelezhetjük a folyamatot. Miközben gyönyörködünk az őszi színekben és élvezzük a napsütést, megfigyelhetjük az árnyékunkat is. Ha ezt nem sikerült meglátnunk, segítségül hívhatunk két kis füzetet. Egyikbe a valódi képet (falevelek, állatok, minden nap használt eszközök, kedvenc játékok stb.) ragasszuk, a másikba viszont, nem azonos sorrendben a tárgyak árnyékát. Indulhat is az „Árnyékkereső” játék!

malac1 kutya

Árnyékkereső (saját kép)

 

„Vörös, barna falevél

kis kupacban mind elfér.

Felkavarja őszi szél,

elröpíti szanaszét.”

(Lovász Hajnalka: Faleveles mondóka)

Itt találod https://www.facebook.com/lovaszhajnalkairo/photos/a.2221371504790460/2253238268270450/?type=3&theater Letöltés ideje: 2019-10-21.

A vizuális tevékenység-kezdeményezéshez adottak a felhalmozódó piros, sárga, vörös színű falevelek. Ez kívül szükségünk van néhány tálkára, amire a faleveleket vagy a gyerekek által, színes átlátszó műanyag lapokból kinyomott formákat, rá is tudjuk ragasztani. Már csak a besötétítés és a LED lámpák maradtak hátra.

falevél1 falevél2

Faleveles mécses (saját kép)

forma1 forma2

„Formás” mécses (saját kép)

Ha a napocska szépen süt, fényképkeretbe helyezhetünk kék, sárga színt ebből az átlátszó műanyag lapból/fóliából. A nap felé fordítva, összerakva megfigyelhetjük együtt, hogy már kész is a zöld szín. Ezt a varázslatot a piros és a kék színnel is megismételhetjük, és lám kész is a lila szín.

keret1 keret2

„Színesen szebb a világ” (saját kép)

Mécsestartóhoz is felhasználhatjuk ezeket a lapokat, méghozzá úgy, hogy ráragasztunk faleveleket. A LED mécses szépen átvilágítja majd.

tartó

Faleveles mécsestartó (saját kép)

Miközben a LED mécsesek beragyogják a csoportszobát, a következő dalok csendülhetnek fel, melyek a nap és az éj váltakozásáról szólnak: Jön az éj (ÉNB 8.), Kertben lebeg (ÉNB 9.), Kisbaba, kismama (ÉNB 10.).

Zenehallgatásra szánom A labdázó fény (Itt találod https://egyszervolt.hu/dal/a-labdazo-feny.html Letöltés ideje: 2019-10-20.), Tavaszfény (Itt találod https://egyszervolt.hu/dal/tavaszfeny.html Letöltés ideje: 2019-10-20.) és Alma Együttes: Szivárvány (Itt találod https://www.youtube.com/watch?v=KiDqOC_H2w4 Letöltés ideje: 2019-10-20.) című dalát.

 

 „Őszi éjjel

izzik a galagonya

izzik a galagonya

ruhája.

Zúg a tüske,

szél szalad ide-oda,

reszket a galagonya magába.

Hogyha a Hold rá fátylat ereszt:

lánnyá válik,

sírni kezd.

Őszi éjjel

izzik a galagonya

izzik a galagonya

ruhája.”

(Weöres Sándor: Galagonya Itt találod http://www.wekerlekos.hu/download/irodalom/weores_a_galagonya.htm Letöltés ideje: 2019-10-21.)

Az anyanyelvi neveléshez kapcsolódóan, ha már fények, hívjuk elő a diavetítőt.

A gyerek számára ismert vagy kedvenc mesét meséljük el, ajánlom akár a Két kis bocs és a sajt című alkotást. Ha pedig élőszavas vagy felolvasott mese mellett döntünk, A nappal és az éjszaka című mesét hoztam el.

 

(Itt találod: http://kabocalap.com/index.php?option=com_content&view=article&id=784:a-nappal-es-az-ejszaka-indian-mese&catid=5:mesetar&Itemid=6 Letöltés ideje: 2019-10-20.).

Miközben mesélünk, pislákolhat a „szeretetlángocska” (LED mécses) vagy akár körbe is mehet köztünk, hogy mindenki érezze, hogy szeretni és szeretve lenni mennyire jó.

láng

„Szeretetlángocska” (saját kép)

A mindennapi mozgás nagyon fontos minden életkorban, főként a legkisebbeknek. A témához kapcsolódóan, hoztam két játékot.

„Baglyok vadászatra fel!”  Világosban a baglyok alszanak, de ha besötétedik útra kelnek. Így ha világos van a gyerekek a szőnyegen pihenhetnek, de ha besötétedik elő a zseblámpa, LED mécses és indulhat az elemózsia megtalálása.

„Jó úton haladsz?” Félhomályban nehezebb a közlekedés, de segítségünkre vannak a fények. Alakítsunk ki bóják segítségével szlalompályát, amit a gyerekek zseblámpával megvilágítanak, míg társuk végigmegy rajta négykézláb, mint egy kiskutya.

„Itt a kezem!” A megvilágított kezünk árnyékából sok minden kirajzolható. Próbáljuk a gyerekekkel együtt.

Egy kis ötletadó.

kéz

Kézjáték

(Itt találod: https://anapfenyillata.cafeblog.hu/2013/10/24/mese-a-falon-arnyjatekok/ Letöltés ideje: 2019-10-20.)

 

Felhasznált irodalom

Forrai Katalin (2016): Ének a bölcsődében. Móra Könyvkiadó, Budapest.

 


ikonOlvasószoba

Kisgyermeknevelők ötlettára 4. rész Vonatozás

Készítette: Csóka Éva   „Nézd, mama! Megy a zsiki-zsiki-zsiki, Megy a zsuku-zsuku-zsuku, Megy a masina! Én vagyok a masiniszta, Megy a zsiki-zsiki-zsiki, Megy a zsuku-zsuku-zsuku, Megy a masina!”

Tovább olvasom »

Kisgyermeknevelők ötlettára 3. rész TÖKjó

Készítette: Csóka Éva   “Sütőben a tökmag, befűtöttünk tegnap, ripeg-ropog, zeng a nád, szél röpíti víg dalát. Ég öt éjjel, öt nap, odasül a tökmag. ” (népköltés)

Tovább olvasom »

Kisgyermeknevelők ötlettára 2. rész Űrparádé

Készítette: Csóka Éva „Hold, szép holdacska, szállj a tenyerembe! Vajas kenyér vár terád, itt van a zsebembe!

Tovább olvasom »