Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Kisgyermeknevelők ötlettára 2. rész Űrparádé

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. október 07.

Készítette: Csóka Éva

„Hold, szép holdacska,

szállj a tenyerembe!

Vajas kenyér vár terád,

itt van a zsebembe!

Űrparádé

Ezen a héten a Naprendszer kapja a főszerepet. A gyermekek körében sokszor hallhatunk kisebb beszélgetéseket arról, hogy ők most épp „űremberek”, asztronauták vagy „nincsenek is jelen, mert, épp űrsétán” vannak. Ezek az elcsípett szófoszlányok ösztönöztek arra, hogy alkotások, mesék, dalok által repüljük együtt a csillagok, bolygók világába. Segítségül hívtam néhány találós kérdést is, amelyek megbújnak itt is ott is.

„Úton megyen, nem poroz;

vízen megyen, nem csobog;

nádon megyen, nem susog;

eső éri, nem ázik,

ha fagy éri, nem fázik.

Mi az?” (Napsugár)

A Naprendszer-makettünkkel meglephetjük a gyerekeket. Amint észreveszik, kérdések tömkelegét zúdítják majd ránk. A környezeti nevelés során, természetesen a gyermekek életkorának megfelelően, beszélhetünk a bolygókról, neveikről, színeikről és olyan dolgokról, amelyek érdeklik a csoportba járókat.

bolygók

Naprendszer (saját kép)

A csoportban lévő tárgyak közül kiválaszthatjuk azokat, amelyek formái leginkább hasonlítanak a bolygókra, csillagokra, rakétákra.

 

„Melyik úton nem járt még ember?” (Tejút)

Számos történetbe beleszőtték már az íróik, hogy hogyan is közelítsünk a kisgyermekek felé ebben a témában. Anyanyelvi nevelés kapcsán A Tejút című magyar népmesét

(Letöltés: https://www.facebook.com/136025199871314/photos/a-tej%C3%BAt-magyar-n%C3%A9pmeseegyszer-a-hajnal-elk%C3%BCldte-a-b%C3%A9rest-lisztet-lopni-hazafel%C3%A9-/1177007919106365/ Letöltés ideje: 2019.10.03.) és A Szél és a Nap című alkotást (Letöltés: https://egyszervolt.hu/estimese/a-szel-es-a-nap-nepmese-20110303.html Letöltés ideje: 2019.10.03.) választottam.

 

„Ki tud mindennap lába nélkül felkelni?” (Nap) (Letöltés: http://webovoda.blogspot.com/2009/07/talalos-kerdesek-fold-eg.html Letöltés ideje: 2019.10.03.)

 

A Napocska előcsalogatásához számos dal áll rendelkezésünkre, főleg, ha megérkezett a csapadékos időjárás. Néhányat elhoztam Nektek belőle. A jól ismert gyermekeknek szóló dallal kezdeném, ami nem más, mint a Süss fel nap (ÉNO 270). Miután ezt elénekeltük következhet, a Süss ki (ÉNO 219), Nap bácsi (VGYD 55) és a Csillag, csillag (VGYD 67) című dalocska.

 

„Ismerek két péket, de furcsák, nézzétek! Az egyik nappal süt, a másik éjjel süt, mégsincs kenyerük.„ (Nap és a Hold)

(Letöltés:https://www.csaladinet.hu/hirek/gyerekneveles/jatekok_zenek_foglalkoztatok/24139/25_aranyos_talalos_kerdes_gyerekeknek_ami_fejleszti_a_logikai_gondolkodast_es_a_szokincset Letöltés ideje: 2019.10.03.)

Ha pedig a csillagok köztük is jártunk, készíthetünk is róluk egy művet. A gyerekek számára készítsük el a formákat, hogy ők kedvükre ragaszthassanak, szabadjára engedve a képzeletüket, hogy az fejecskéjükben mi hol is foglal helyet.

koszorú

Bolygók és csillagok (saját kép)

Ahhoz pedig, hogy minden bolygót körbejárjunk, húzzuk fel a hétmérföldes csizmánkat és repüljünk, repüljünk az űrlényecskék világába. Miután a csoportba járó gyermekek magukra öltötték a képzeletbeli űrruháikat, óriáslépésben közlekedve, akár törpejárásban, kúszva-mászva kerülgethetik és be is gyűjthetik a kis lényecskéket.

lények

Űrlények (saját kép)

Lezárásul pedig egy utolsó:

“Mikor fekszel, ő akkor kél,

Egyszer egész,

máskor csak fél.

Nincs tüze,

mégis lámpás,

A vándornak mégis áldás.”

(Hold)

 

(Letöltés: http://kovacsneagi.qwqw.hu/?modul=oldal&tartalom=1112567 Letöltés: 2019.10.03.)

Mókás utazást kívánok Nektek!

 

Felhasznált irodalom

Forrai Katalin (2013): Ének az óvodában. Editio Musica Kiadó, Budapest

Asztalos Kata (2019): Világszép gyermekdalok. Neteducatio Kft. Budapest

 

Internetes forrás

https://kerekmese.hu/temak/bolygok-naprendszerben/

http://kiflieslevendula.blogspot.com/2017/02/a-naprendszer-projekt.html

http://kiflieslevendula.blogspot.com/2017/02/a-naprendszer-projekt.html

https://mindenovi.gportal.hu/gindex.php?pg=27866094&nid=45457934

 


ikonOlvasószoba

Kisgyermeknevelők ötlettára 1. rész A répa

Készítette: Csóka Éva „Répa, retek, mogyoró Korán reggel ritkán rikkant a rigó.” „Hopp, egy kanál sárgarépa, Magas leszel, mint a létra!” Ezen a héten a sárgarépa kapja a főszerepet.

Tovább olvasom »

Cinege mesék 2019/20. 4. hét Szent Mihály hete

Készítette: Karczewicz Ágnes „Ha Mihály itt találja a fecskéket, akkor hosszú és szép őszre lehet számítani. Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet.” Szokások, hagyományok, melyek köré a hét t...

Tovább olvasom »

Cinege mesék 2019/20. 3. hét Mobilitás hete „Lóg a lába lóga. Vajon mi a dolga?”

Készítette: Karczewicz Ágnes   Az idei Mobilitás héten a gyaloglás került középpontba. Ebből jött az ötlet, hogy a héten a lábakkal (és a rávalókkal: cipő, zokni) játszunk. Annyira intenzíven ...

Tovább olvasom »