Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Játékos fejlesztés 4. rész

Írta: Neteducatio Dátum: 2018. január 08.

Új sorozatunk első három része (auditív figyelem- és emlékezetfejlesztés, vizuális figyelem- és emlékezetfejlesztés, finommotorika) nagy sikert aratott a pedagógusok körében. A következő részben egy más, szintén fontos területre evezünk: ez a relaxáció.

A relaxációt sokan még most is – tévesen – a csendes hanyatt fekvéssel, a csukott szemmel azonosítják, pedig jóval több lehetőséget rejt a módszer. A gyerekek körében is nagyon sokféle helyzetben, változatos eszközökkel használható, jótékony hatása vitathatatlan. Szerencsére egyre több pedagógus alkalmazza a gyakorlatokat: először csak a torna végeztével, majd a mesére hangolódáshoz, s végül minden napra, minden helyzethez jut egy-egy.

 

A témához ajánljuk 30 órás akkreditált továbbképzésünket! Részletek IDE KATTINTVA!

 

A következőkben olyan gyakorlatokat írtunk le, melyek sikeresen megvalósíthatóak iskolában, óvodában vagy akár otthon is. [1]

 

 A szemétkosár

Eszközök: újságpapír, szemétkosár (vagy doboz)

Mindenki fogjon a kezébe egy újságlapot, és képzelje el, hogy az valamilyen rossz dolog, ami miatt mérgesnek, szomorúnak érezzük magunkat. Gyűrjük össze, dobjuk ki a szemétkosárba és közben mondjuk: „Már nem haragszom!” Több kört is játszhatunk, a pedagógus is vegyen részt. Törekedjünk arra, hogy a gyerekek meg tudják fogalmazni rossz kedvüknek okát, illetve fontos, hogy ne minősítsük ezeket a kijelentéseket, legyünk elfogadóak és nyitottak.

A gyakorlat – amellett, hogy kiváló relaxációs játék – a szókincsbővítésben is segítségünkre lehet. Ezen kívül megismerhetjük általa a gyerekeket, gondolataikat, gondjaikat is.

 

A tűzhányó

Eszközök: tornaszőnyeg/szőnyeg

Feküdjetek le kényelmesen, nyújtózzon el mindenki. Képzeljétek el, hogy fortyogó, forró láva van a testetekben, ti magatok vagytok egy-egy hatalmas tűzhányó. Lélegezzetek lassan, mélyen be, képzeljétek el, ahogy a láva felemelkedik a gyomrotokból a mellkasotokig, a fejetek búbjáig. Majd fújjátok ki a levegőt, képzeljétek el, ahogy a láva szépen lassan lehűl. Addig ismételjétek, még a láva teljesen el nem tűnik a testetekből. A gyakorlat végeztével képzeljétek el, ahogy egy frissítő eső söpör végig a tűzhányók felett, érezzétek a hűs cseppeket, a finom esőillatot.

A gyakorlat arra (is) tanít, hogy a gyermek megtanulja kezelni az indulatait. Segítségével lépes lehet fékezni magát, energiáit irányítani.

 

A zongoraművész

Eszközök: szék, asztal

Foglaljatok helyet az asztalnál (vagy akár körben), kezetek legyen az asztalon (vagy a térdeteken). Képzeljétek azt, hogy az ujjatok egy zongorán játszik. Akár valódi zongoraművet (ITT található), kellemes dalocskát is hallgathattok közben. Hagyjátok, hogy a képzeletetek (vagy a zene) irányítson, puhán, lágyan üssétek a képzeletbeli billentyűket. Majd forgassuk körbe a kezünket, mozgassuk meg a csuklónkat is. A gyakorlat végeztével megbeszélhetitek ki mire gondolt a „zongorázás” közben.

A gyakorlat megnyugtathatja a kezeit tördelő, körmeit rágó gyermeket, emellett az ujjtorna hasznos gyakorlata is. Erősíti a kezet, segíti a finommotorika fejlődését.

 

 

Szívesen vezetnéd be a relaxációt a csoportodba, osztályodba? Esetleg otthon, gyermekeidnek mesélnél? Van segítség:

 

Hanula Erika – Relaxmesék című szakkönyve megrendelhető ITT!

 

 

Felhasznált irodalom:

Hanula Erika (2017): Relaxmesék – lazító, csendesítő mesék óvodába, iskolába. Neteducatio Kft. Budapest

Gilles Diederichs (2015): Játékos relaxáció. Bookline.Budapest

 

 

[1] Gyakorlatok forrása: Gilles Diederichs (2015): Játékos relaxáció. Bookline.Budapest

 


ikonOlvasószoba

Játékos fejlesztés 1. rész

A kora gyermekkori figyelem- és emlékezetfejlesztés a mindennapi munkánk része pedagógusként. Sokszor nem is gondolnánk, milyen egyszerű, hétköznapi játékokkal érhető el az áhított fejlődés. A köve...

Tovább olvasom »

Játékos fejlesztés 2. rész

Az első részben az auditív észlelésről, figyelemről olvashattunk, sok érdekes és játékos fejlesztő feladatot gyűjtöttünk össze a témában. Ebben a részben a vizuális észleléssel, figyelemmel foglalk...

Tovább olvasom »

Legyél Te is a Modern Pedagógus konferencia előadója!

 A Neteducatio Kft. 2018-ban ismét megrendezi Modern Pedagógus konferenciáját! A nagy népszerűségnek örvendő szakmai nap 2018. április 18-án ismét exkluzív helyszínen várja az érdeklődőket az oktat...

Tovább olvasom »