Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Intézményi feladatok az önértékelés változó rendszerében

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. február 26.

Intézményi feladatok az önértékelés változó rendszerében

Az önértékelés változása újabb intézményi feladatokat hordoz magában, íme egy kis segítség:

  1. Intézményi önértékelési terv: át kell terveznünk 5 évre kettő helyett
  2. A 2015/2016. nevelési év/tanév önértékelési tervében szereplő pedagógusok számát 30 %-kal csökkenteni kell, hiszen nem kettő, hanem öt év áll a rendelkezésünkre az önértékelések elvégzésére.  FONTOS: a 2015-ben és 2016-ban sikeresen minősített illetve minősítésre kerülő kollégákat ki kell venni belőle, velük a következőképpen tervezzünk: 2018/2019. nevelési év/tanév 2015-ben minősítettek, 2019/2020. nevelési év/tanév 2016-ban minősítettek.
  3. A 2015-ben és 2016-ban tanfelügyelt pedagógusok által elkészítendő önfejlesztési terveket öt évre kell elkészíteni illetve aktualizálni.
  4. Az önértékelési szabályzatban felül kell bírálni a következő területeket:
  • a munkatársi értékelők száma és kiválasztásának szabályai: már akár egy-egy kolléga részvétele is elegendő
  • az interjúkérdések felvételének módja: óra/foglalkozáslátogatás megbeszélése keretében is sor kerülhet az interjúra
  • kérdőívezés technikai szabályai tekintetében: csökkenthető a kérdések száma, illetve az intézménynek lehetősége van saját rendszert kidolgozni a kérdőívezés lebonyolítására, nem kötelező az OH által javasolt
  • Az önértékelés alá eső pedagógusról kitölthető szülői és –a középfokú nevelési-oktatási intézményben –tanulói kérdőívek alkalmazásának kérdésében konzultációt kell lefolytatnia szülői szervezettel és a diákönkormányzattal.

 

A módosult önértékelési kézikönyvet itt találja: http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/unios_projektek/kiadvanyok/onertekeles_szerkesztoi_eloszo.pdf

FIGYELEM: Módosultak az önértékelési kézikönyvek mellékleteként szereplő kérdőívek mintadokumentumai, ezek egyszerűsítésére, kérdéseik számszerű csökkentésére került sor.

 

A cikket Kozák András Az ágazati szabályozás és a közpolitikai események által eredményezett változások a köznevelés terén című előadása alapján állítottuk össze.

 


ikonOlvasószoba

Pedagógus Önértékelés

Mit takar pontosan az önértékelés? Ki végzi és milyen szempontok alapján? Tisztázzuk a kérdéseket – általános és részletes információt kap az önértékelés működéséről.

Tovább olvasom »

Tanfelügyeleti ellenőrzés előtt áll? 10 hasznos tipp a tanfelügyeleti ellenőrzéshez

Tanfelügyeleti ellenőrzés előtt áll? Az utolsó simításokat végzi a tevékenység-/óratervén? 5-5 hasznos tipp óvodapedagógusoknak, tanítóknak és tanároknak, amire mindenképpen érdemes gondolni a terv...

Tovább olvasom »

Kreatív Sarok

A legújabb Kreatív Sarokban egy csokorba gyűjtöttük aktuális kedvenceinket a fejlesztőjátékok tárházából. Ajánljuk minden 21. századi pedagógusnak, a kreatív foglalkozások színesítéséhez!

Tovább olvasom »