Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Így látják ők… – 7 kérdésben a pedagóguspályáról 5. rész

Írta: Neteducatio Dátum: 2017. augusztus 16.

Cikksorozatunk következő interjúalanya egy óvodapedagógus, aki három óvodának névadójaként volt jelen, ezekből az egyik Dargay Attila nevét viseli, akinek személyesen ismeri özvegyét, Henrik Irént. Megálmodta és minden évben megrendezésre kerül a Dargay-emléknap a környező óvodák meghívásával. Egy édesanya, akinek gyermekét down-kór diagnózissal adták a karjába. Egy ember, aki minden nehézség ellenére, pozitívan tekint a jövőbe. Tóth Ildikóval készült az interjú.

16754020_1618930731456226_57884821_nMiért pont ezt a hivatást választotta?

Eszembe jut imádott gyerekkorom…Nagymamám háza…az utca, ahol naponta „verődtünk” össze a gyerekekkel, és én mint legidősebb, magam köré gyűjtöttem őket. Mindenféle  gazból főztünk levest, és igen , mi még játszottunk kukorica babával, amit a határból „szereztünk” Csak az esti hold jelezte, és Nagymamám hangja, :befelééééé…, hogy eltelt egy nap. Már akkor tudtam, hogy ha egyszer nagy leszek, gyerekekkel szeretnék foglalkozni. Soha többet nem jutott eszembe más. Hogy miért? Megfertőztek! A legédesebb „betegséget” kaptam tőlük, a tisztaságot, őszinteséget és a ragaszkodást.

Ki a példaképe és miért ő?

Példaképeim a szüleim, bár nem voltak pedagógusok. Ennek ellenére, mindig az ő szemléletük vitt a helyes útra. Gyermekszemléletük megegyezett az enyémmel.
Második példaképem az első vezetőm, Árvai Julianna, akitől pályakezdőként minden útravalót megkaptam, ami a pálya elemózsiájához elegendő lett. Mindig hálás leszek érte Neki!
Nem lennék hiteles, ha nem említeném meg nagyobbik gyermekemet, Dánielt, akit 25 éves koromban, Down-kór diagnózissal adtak a karomba. Dani mutatta és mutatja meg nekem folyamatosan, hogy milyen emberré kellett, kell válnom. Amit Ő képvisel, számomra a legnagyobb belső érték, és ha csak töredékében hasonlíthatnék rá, már tökéletes ember lennék. Más embert formált belőlem, amiért örökre hálás leszek a sorsnak, és annak, hogy családban tudjuk nevelni.

Milyen pedagógiai módszereket ötvöz munkájában?

Gyermekszeretet, példamutatás, játékosság, innováció, motiváltság, „hiszek benned” „fontos vagy nekem”, „én érted vagyok”.

Mi a pedagógiai hitvallása?

Egy gyermek lelke olyan, mint a tiszta lap, melyen minden arra járó örökre nyomot hagy.

Mire a legbüszkébb a pedagógiai pályán eltöltött idő alatt?

30 éve vagyok a gyermekek szolgálatában. Letettem az eskümet a gyerekekért, és a kezem alatt felnövekvő gyerekek, szülők visszacsatolása a legnagyobb büszkeségem. Minden nap „minősítem” magamat, hiszen minden napot úgy kell alakítanom, terveznem, hogy az értékes legyen. 14 évet voltam vezető, ebből 4 évet tölthettem egy „csodálatos világban”, állami gondozott, fogyatékkal élő gyermekek otthonában.  10 éves óvodavezetői munkám alatt, közösen felépítettünk 3 meseszép óvodát, Oszláron és Nyékládházán.

Honnan szerzi az inspirációját?

Elsősorban a gyermekekből. Másodsorban az internet adta lehetőségekből, a mai modern változásokat felismerő szakirodalomból.

Miért jó tanítani 2017-ben?

A legnagyobb kihívással most állunk szemben. Sokkal nehezebb generáció, nehezebb gyermekanyaga. A „ma sikere”, nagyobb eredmény, mint eddig bármikor. Ha a kisebb eredménnyel is beérjük, még mindig a pálya szeretete vezérel minket. Tudni kell alkalmazkodni a megváltozott világhoz, mert ha ez nem sikerül, kudarcokkal töltjük meg napjainkat.

Két jó tanács kezdő kollégáinak?

„Sose feledd, példa vagy !”

„Magasan szállok én mint a sas,

mert szárnyam alatt a szél Te vagy”  (saját) 


ikonOlvasószoba

Így látják ők… – 7 kérdésben a pedagóguspályáról 4. rész

Cikksorozatunk következő interjúalanya Gyurcsik Péter Baján született 1986-ban, középiskolai tanulmányait a bácsalmási Hunyadi János Gimnáziumban végezte. 2011-ben szerezett bölcsész-tanári diplomá...

Tovább olvasom »

Így látják ők… – 7 kérdésben a pedagóguspályáról 3. rész

Cikksorozatunk következő interjúalanya Koncz Andrea óvónéni. A Nagyváradi Tanítóképzőben végzett 1995-ben és már iskolás éveiben tudta, hogy óvodás gyerekekkel szeretne foglalkozni. Annak idején Ro...

Tovább olvasom »

Így látják ők… – 7 kérdésben a pedagóguspályáról 2. rész

Cikksorozatunk következő interjúalanya Dr. Kóczi Rozália magyar-orosz német szakos nyugdíjas pedagógus. A közoktatás szinte minden területén végezett és végez a mai napig is, lassan négy és fél évt...

Tovább olvasom »