Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Igaz történet a testvéri szeretetről

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. december 12.

Ebben a cikkben egy kis karácsonyi csokrot szeretnék átnyújtani vers, mese énekajánló és egy saját történet formájában.

Rengeteg vers közül válogathatunk, nagyon sok mese szól a karácsonyról, most szemezgettem egy olyan tematika szerint, amely a karácsonyi szokásokhoz fűződik. Az ünnepi asztaltól a mézeskalácson át egészen a Betlehemig. Ki-ki kedve szerint válogathat, melyik az, amely közel áll a szívéhez, vagy szeretné a gyerekekkel megismertetni, vagy felcsendülne az óvodai csoportszobában.

Mielőtt az ajánlókra rátérnék, szeretnék egy kis kitérőt tenni, amely nem a szokásokról, nem a készülődésről szól, hanem a szeretetről. Ha megengedik, egy saját személyes történetet hoztam. Egy olyan történetet, amely nem általánosságban szól a szeretetről, hanem egy gyönyörű példa a testvéri szeretetről, amely előttem és a gyerekek szemei előtt zajlott és kristályosodott ki.

Íme a történet:

Alváshoz készülődött a kis csoportom, mindenki hozta magával az alvókáját, ki a kis plüss maciját, ki a kendőjét, valami kedves kis szőrmókot, ami az otthonra emlékezteti, amivel álomba szenderülhet. Takargattam az ágyban fekvő gyerekeket, amikor arra lettem figyelmes, hogy az egyik kisfiú könnybe lábadt szemmel áll a csoportszobánkban, és nem tudja, hogy mitévő legyen. Odamentem hozzá, és kiderült, hogy otthon felejtette az alvókát. Ahogyan ezt a pár szót kimondta, már az elkeseredés és a szomorúság könnyei folytak végig a kis arcán. Kimentünk megkeresni, talán elkeveredett a polcokon, de sajnos nem került elő. Mit tehettünk volna visszamentünk a csoportszobánkba. A csoportunknak volt egy plüss sün családja, ha valaki a kis sünivel szeretett volna aludni, bármikor elvehette. Magamhoz vettem a süncsalád egyik „tagját”, leguggoltam a kisfiú elé és felé nyújtottam:

 – Szeretnél ma a sünivel aludni? Holnap pedig elhozod a te alvókádat. Elutasító választ kaptam, a sajátjához ragaszkodott./ – Nem! Az enyémet szeretném!/ A testvére, aki eddig szótlanul figyelte az “eseményeket”, megszólalt:

 – Óvó néni, én a saját alvókámat oda szeretném adni a testvéremnek!                                   

Odafordultam a könnyes szemmel álló kisfiú elé:

 – Így jó lesz?

Itt ért a másik meglepetés, mert a válasz egy újabb nem! /Nem szeretném!/ Ekkor történt meg az, ami önzetlen, mély testvéri szeretetről tett bizonyságot. A 6 éves “nagy” testvér odajött hozzám, és határozott, elszánt hangon ennyit mondott:

 – „Óvó néni, akkor nekem sem kell az én alvókám! Kiviszem a zsákomba.”

Valami olyasmi történt, mintha az a láthatatlan, erős testvéri kötelék, láthatóvá vált volna előttem. Csoportomnak halkan annyit mondtam, nagyon büszkék lehetünk Krisztiánra. A gyerekek először halkan, majd egyre hangosabban elkezdtek tapsolni, megtapsolták a 6 éves “nagy” és önzetlen testvért, az ő csoporttársukat.

Margery Williams: A bársony nyuszi avagy a játékok életre kelnek című könyve arról szól, hogy a nyuszi hogyan válik a kisfiú átmeneti tárgyává.

” – Vajon milyen IGAZINAK lenni? – kérdezte a Nyuszi. – Kell hozzá valami, ami benned zakatol, ami rugóra és kulcsra jár?

 – Nem attól leszel igazi, hogy ebből vagy abból készítettek – válaszolt a Lovacska. – Az egyszerűen csak megtörténik veled. Amikor egy kisgyerek hosszú, hosszú ideig szeret, és nem csupán azért, mert veled játszik, hanem mert IGAZÁN szeret, akkor te is igazi leszel.

– És az fáj? – kérdezte a Nyuszi.

– Néha igen – válaszolt szelíden a mindig őszinte Lovacska. – De amikor igazi vagy, nem bánt, ha kicsit fáj.”

 

Áldott Békés Ünnepet kívánok!

Nótinné Csikós Marianna

Két örök vers karácsonyra

Ady Endre: Kis karácsonyi ének

Juhász Gyula: Karácsony felé

Karácsonyfa

Csanádi Imre: Karácsony fája

Ünnepi asztal2

Mentovics Éva: Az ünnepi asztal

Ajándék

Virginia Katherine Oliver: A legkedvesebb ajándékok

Mese

Négy égő gyertya meséje

Adventi koszorú

Ég a gyertya, ég – adventi ének

Gyertya

Udud István: Ég a gyertya

Mézeskalács vers

Mentovics Éva: Mézeskalácsos kalandok

Csillag3

Bodor Miklós: Betlehemi csillag

Betlehemi versek

József Attila: Betlehemi királyok

Angyalokról

Mentovics Éva: Angyalok szállnak

 

 

Még mindig igényelhetik ingyenes adventi e-bookunkat.

Óvodapedagógusok itt: https://docs.google.com/a/neteducatio.hu/forms/d/e/1FAIpQLSf8domhCxWLcoQ3BjH1Oeov3h3U0UFr20EoPqTCLUjQ3bjAuA/viewform

Tanítók, tanárok itt: https://docs.google.com/a/neteducatio.hu/forms/d/1U-U0fWFKcPtP_g8cQsS6-obZNktuBrcYkBFpPH0jgmg/viewform?edit_requested=true


ikonOlvasószoba

Pedagógusok és gyerekek a szeretetről

Pedagógia és szeretet. Nyugodt szívvel írhatom, hogy az egyik legszebb hivatás és a legszebb szó szerepel most ebben a cikkben. Közeledik a karácsony, a szeretet ünnepe, és mi pedagógusok készülünk...

Tovább olvasom »

Mikulás vagy Télapó?

December 6. Miklós napja, ezen a napon emlékezünk Szent Miklós püspökre és a mikulásjárás is ehhez a naphoz kötődik. Ki volt Szent Miklós? Myra városában élt és a maga csendességében segítette a sz...

Tovább olvasom »