Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Húsvéti készülődés az oviban – 3. rész

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. április 02.

Húsvéti sorozatunk most következő részeiben olyan húsvéti óvodai játékokat mutatunk, amelyek egy-egy konkrét nevelési-fejlesztési területet lefedve segítik az óvodapedagógus kollégákat a tevékenységtervezésekben. Nótinné Csikós Marianna és Polyecskó Dóra: Óvodai játékkalendáriumának ötletes, kipróbált és könnyen megvalósítható húsvéti játékait ajánljuk figyelmükbe!

Elsőként a Külső világ tevékeny megismerése, matematikai tapasztalatszerzés területéhez mutatunk néhány ötletet, íme:

Matematikai tartalom – tapasztalatok

Kiscsoport (3-4 év)

Szükséges eszközök: tojásokeggs-3183410_640

Tojás külső és belső tulajdonságaival való ismerkedés. Megfigyeljük, hogy a tojások különböző méretűek és törékenyek. Kísérletezzünk!

Ha a tojást ivóvízbe tesszük, azt tapasztaljuk, hogy a tojás elsüllyed. Mi történik akkor, ha több kanálnyi sót teszünk a vízbe? A tojás lassan elkezd emelkedni és feljön a víz felszínére. A gyerekek is próbálják ki, egy-egy pohár szükséges hozzá.

Fejlesztési lehetőségek: gondolkodás, figyelem, szókincsbővítés

Középső csoport (4-5 év)

Szükséges eszközök: tojások, képkártyák, kosárosterkorb-2093315_640

Tojáskeresés megadott szempontok alapján. Az udvaron elrejtünk színes és matricákkal díszített tojásokat. A gyerekeknél ott vannak ugyanezen tojások fotói. A játék szabálya az, hogy a gyerekek csengőszóra elindulnak megkeresni az ugyanolyan tojást, de nem szabad megszólalniuk. Ha találnak egy tojást, megnézik, hogy ugyanolyan-e mint a saját fotójukon látható, ha nem akkor visszahelyezik a tojást és tovább keresgélnek. Ha megtalálták, akkor megmutatják az óvó néninek, majd közösen a kosárba helyezik. A játék addig tart, míg mindenki meg nem találta a sajátját.

Fejlesztési lehetőségek: figyelem, türelem, együttműködés, emlékezet

Nagycsoport (5-6-7 év)

Szükséges eszközök: kendőcloth-3672088_640

Elveszett a bárány, találj rá! Egy gyereknek bekötjük a szemét, ő lesz a pásztor. Egy gyerek lesz a segítője, aki útba igazítja az elveszett báránykához. Rövid mondatokkal segíthet: Menj előre kettőt, fordulj balra stb.

Vidámabbá tehető a játék, ha két gyereknek kötjük be a szemét, nekik pedig át kell karolniuk egymást, és nem engedhetik el a másikat. Ketten kell ugyanabba az irányba mozdulniuk és lépniük.

További 800 fejlesztő óvodai tevékenységötlet az Óvodai játékkalendáriumban! Lapozzon bele!

Forrás: Óvodai játékkalendárium


ikonOlvasószoba

Húsvéti készülődés az oviban

Az ünnep más, mint a hétköznap. Kiemelkedik az átlagos napok közül.  Fontos, hogy ezt megéreztessük az oviban is. Nem is maga az ünneplés, mint inkább a rákészülés, „az ünnep módjának megadása”, en...

Tovább olvasom »

Húsvéti készülődés az oviban – Húsvéti témahét terv

A húsvétra készülve ígértünk tippeket, konkrét tématerveket. Most egy egész, kidolgozott húsvéti témahét-tervet mutatunk, amely remek inspiráló tevékenységeket tartalmaz mindenkinek a saját húsvéti...

Tovább olvasom »