Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Húsvéti készülődés az oviban

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. március 07.

Az ünnep más, mint a hétköznap. Kiemelkedik az átlagos napok közül.  Fontos, hogy ezt megéreztessük az oviban is. Nem is maga az ünneplés, mint inkább a rákészülés, „az ünnep módjának megadása”, ennek megmutatása, megerősítése a cél az óvodában.

easter-eggs-2145667_640A húsvét ünnepére való várakozás közös dalokkal, mesékkel, játékokkal, szertartásokkal, díszítéssel résztvevővé tudja tenni a gyerekeket. Itt is megjelennek az ajándékozók: a locsoló fiúk, és a megajándékozottak: a piros tojást a locsolásért kínáló lányok. Mivel a húsvét szokásait is nagyon sokféle módon ünnepelhetik a családok, így a valódi ünneplést a családnak kell meghagyni, az oviban elég a rákészülés.

Húsvét táján már langyosodik az idő, jó, ha minél többet vagyunk a levegőn a gyerekekkel. Megfigyelhetjük a természet éledését, mondókákkal, énekekkel, kinti játékokkal készülhetünk a húsvétra.

Tipp

A Világszép gyermekdalok című, nemrégiben megjelent kötetben 38 ország 100 gyermekdalát gyűjtötte össze Dr. Asztalos Kata. A daloskönyv egyben módszertani kézikönyv is, amely játékokkal is kiegészül, plusz CD melléklettel. Külön csokorba gyűjti ez a könyv a készségfejlesztésben is használható dalokat, a különböző ünnepek énekeit, az évszakok dalait, az állatos énekeket, de az ölbeli játékokat és az altatódalokat is.

Husvet_vagott

 

Jó, ha mondogatunk a gyerekekkel locsolóverset, és készítünk tojásokat. Érdemes különböző húsvéthoz kapcsolódó körjátékokat, „virágvásárokat”, pirostojás-keresőket, nyulas és őzes játékokat játszani.

 

Hamarosan további tippeket, konkrét húsvéti témahét tervet és kezdeményezés terveket is mutatunk a húsvét ünnepére való óvodai felkészüléshez!