Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Ezeket gondold át, mielőtt óvodapedagógus leszel!

Írta: Neteducatio Dátum: 2018. január 05.

A pedagógus szakma évek óta nagy sajtó visszhangot kap, hol negatív, hol pozitív oldalát mutatják meg. Akik erre a pályára léptünk, tisztában vagyunk minden árnyával és szépségével, a folytonos kihívással és a gyermekek – semmivel nem összehasonlítható –pozitív megerősítésével. De vajon ti, a pályaválasztás előtt álló fiatalok mit gondoltok? Ez a rövid összefoglaló nektek szól. Mik azok a sarkalatos pontok, amiket mindenképpen gondoljatok át, mielőtt az óvodapedagógus hivatást választanátok? Összegyűjtöttünk néhányat.

 

Beszéled a gyerekek nyelvét?

Persze nem (csak) arra gondolunk, hogy érted-e a gagyogó háromévesek beszédét. Minden ember, így az óvodások is önálló személyiségek, így mindegyikükhöz más-más út vezet. Ha tudod milyen problémáik, örömeik vannak, könnyebben megérted majd őket. Az utat meglelni nem könnyű, de meglátod, megéri majd a befektetett energia!

 

Nyomás alatt is tudsz teljesíteni?

Vannak az évnek olyan szakaszai, amikor biztos, hogy úgy érzed majd, nem tudod kézben tartani a dolgokat. Ezeken a szakaszokon átsegít majd a mentorod, a kollégák, a gyerekek. Tarts ki, évek múlva a megszerzett rutinnal minden sokkal könnyebb lesz majd! Mindenesetre előny, ha képes vagy az előtted álló feladatokat higgadtan rendszerezni, átgondolni.

 

Empatikus ember vagy?

Egy pedagógus számára fontos, a napi munkájának elengedhetetlen „kelléke” az empátia. Az óvodapedagógusnak különösen, hiszen az esetek nagy részében egész nap a kicsikkel vagyunk, és sokszor nekünk mesélik el legnagyobb örömüket, bánatukat. Ha már itt tartunk, a családokban történt eseményekre is illik megfelelően reagálni, fontos a szülőkkel kialakított bizalmi kapcsolat, melyhez elengedhetetlen az empátia.

 

Szeretsz tanulni?

A pedagógus minden nap, minden órában tanul valamit: a gyerekektől, a gyerekekről, új módszerekről stb. Ne félj ettől, az esetek többségében nem a könyvek bújásáról van szó! Óvodapedagógusként inkább tapasztalatgyűjtésnek nevezhetnénk, hiszen sokat tanulunk egymástól és a hibáinkból is.

 

Képes vagy folyamatosan figyelni?

Nincs is annál kínosabb, mikor a szülő megérkezik a gyerekéért, és neked fogalmad sincs, hol van, pedig 3 perce kéredzkedett ki mosdóba. Közben tevékenységet vezetsz, orrot törölsz, lejelented a hiányzókat, szétválasztasz két verekedőt. A gyerekek folyamatos figyelmet igényelnek, de ez nem merül ki az „őrzésben”. Fontos, hogy értő hallgató legyél, megjegyezd az aktuális kedvenc szuperhőst, egy rossz álmot vagy a leendő kistesó nevét. A figyelem szükséges a bizalom kialakulásához, ha ez megvan, szinte nyert ügyünk van.

 

Bírod gyomorral?

Szívesen gondozod őket, nem okoz problémát, ha nincs bent a dajka nénid és neked kell elintézni a piszkos dolgokat? Az óvodában bizony gyakori a betegség, a baleset. Így biztos, hogy meg kell majd oldanod „mosdó ügyeket”, orrot kell törölnöd, el kell látnod vérző sebeket… vagy meg kell fognod egy varangyos békát, hogy a gyerekek is jól megnézhessék a kezedből.

 

Vészhelyzetben is képes vagy higgadtan dönteni?

A gyerekeket nem lehet rángatni, siettetni. Ezért, ha valami történik – akár kisebb, akár nagyobb „baj” – fontos, hogy higgadtan, hideg fejjel keress a problémára megoldást, és meg tudd nyugtatni a kicsiket. A fiatalokra jellemző a hirtelenség, de a kollégáktól eltanult praktikákkal könnyebb dolgod lesz idővel.

 

Szeretsz játszani?

Az óvodában minden játék. Az az óvodapedagógus, aki a nap minden percében képes új, izgalmas játékötlettel előrukkolni aranyat ér! Fontos, hogy tudd, mikor ért véget egy játék, és mikor van az, amikor az adott helyzetben nincs annak helye. Ebben a rendszeres hospitálás, más kollégák megfigyelése és az évek rutinja segít majd.

 

+ A segítség: Segítséget kérni, kérdezni nem szégyen, sőt nagyon fontos tanulópénz kezdőként is. Érdemes több kollégával is konzultálnod egy-egy esetben, és később mérlegelni a választ. Viszont ne feledkezz meg a másik oldalról sem: ha teheted, segítsd ki kollégáidat, hidd el, meghálálják majd!

 

Persze sok olyan pont van – akár a fentiekben is – ami a főiskolai évek alatt, vagy a pályakezdő évek során kialakulhat. Mindehhez kitartás, figyelem és türelem szükségeltetik. Várunk titeket lelkes, elhivatott kollégák, kívánunk nektek szép főiskolai élményeket, sikeres vizsgákat, kitartást és sok-sok csillogó gyermekszemet!

 


ikonOlvasószoba

Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, mielőtt tanár leszel

Hogyan lesz valakiből tanár? Előfordul, hogy csak úgy, a véletlenek sorozatából, de sokan gyerekkoruk óta készülnek a feladatra és szentül hiszik, hogy az egyik legnemesebb hivatást választják, ami...

Tovább olvasom »

Kérdések és válaszok az óvodai differenciálásról

  Megjelent Bakonyi Anna és Karczewicz Ágnes legújabb könyve, Az óvodai differenciálás mindennapjai!   Ebben a modern színezetű könyvben egyesül mindaz a tudás és tapasztalat, melyet a szerzőpáros ...

Tovább olvasom »

Sára néni ötletei 2. rész: Évkezdés kreatívan

Még csak most osztottuk ki a bizonyítványokat, de nekem már a következő év elején jár az eszem. Na nem mintha annyira előrelátó és szorgalmas lennék, egyszerűen csak a faliújságról szedtem le a nyá...

Tovább olvasom »