Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Digitális kalandok 10. – Év végi tippek

Írta: Neteducatio Dátum: 2018. június 12.

Minden pedagógus tudja, hogy amikor felkerülnek az első felkiáltójelek a táblára és kezd kirajzolódni a vakáció színes betűsora a táblán, akkor már akarat feszül akaratnak a mindennapokban. Így olyan értelmes elfoglaltságot kell találni a diákjainknak, amelyekben megoldható a sérülések és a folyamatos ellenkezés elkerülése. Egy jó film megnézése szokott a végső mentsvár lenni legtöbbünknél, de egy 40 fokot közelítő teremben, valljuk be őszintén mi sem annyira élvezzük még a kedvenc alkotásainkat sem.

Természetesen a rejtvények, játékok, interaktív kvízek is bevethetők. Gyorsan szerkeszthető keresztrejtvényeket alkothatunk akár a http://puzzlemaker.discoveryeducation.com/ oldalon is.

Itt találhatjuk a rendkívül igényesen elkészített Science Techbook-ot is, mely 60 napos próbaverzióban ingyenesen érhető el, és természettudományos tárgyak tanításában lehet igazán hasznos, hiszen a valós problémákon keresztül igyekszik bemutatni a STEM tárgyakat.

A heti programunkat illetően, az örök kedvenc Kahoot is elő fog kerülni, tantárgyi ismétlőkérdések közé rejtett nevettető válaszokkal. Természetesen bármely kedvelt kvízprogram használható, nálunk mégis ez lett az, amely szinte függést okozott néhány játék után is.

1

Az idei tanév zárásaként a múzeumi tanórákon túl azt terveztem, hogy a tanult műveket elevenítjük fel kicsit mókásabb köntösben. Így például a nyolcadikosaimmal a Rómeó és Júlia kulcsjeleneteit fényképeztük újra a természetben. A diákok szerepeket húztak, és ennek megfelelően álltak be egy-egy jelenetbe, ahol csupán a testbeszédükkel lehetett kommunikálni. A hatodikosaimat hasonló kihívás várja a Toldi és az Egri csillagok kapcsán.

Történelemórákon pedig egy-egy tanult korszak jellegzetességeit kell újraalkotniuk a hétköznapi anyagokból. Így készül majd katapult ágakból és befőttes gumiból, palánkvár, illetve rossz idő esetén tantermi „jurta”, a körben elhelyezett padokkal szimbolizálva és berendezve a szokásoknak megfelelően. A készülő képeket egy Sway-ben rendezzük össze, amely jól fog jönni az év eleji ismétléskor, mely bár most még messzinek tűnik, de sajnos nagyon gyorsan elérkezik.

 

Antalné Miss Lilla


ikonOlvasószoba

Digitális kalandok 9. – Tanulás digitális történeteken keresztül II.

Korábbi írásomban már szót ejtettem a digitális történetmesélésről, és arról, hogy miként születhetnek egyszerű, digitális forgatókönyvek. Most azt szeretném megmutatni, hogy ezek miként tudnak éle...

Tovább olvasom »

Digitális kalandok 8. – Tanulás digitális történeteken keresztül I.

A digitális történetmesélés (angolul: digital storytelling, rövidítve DST) egy olyan innovatív, tanulástámogató módszer, amely az egyénre, az egyéni történetekre fordítja a figyelmet.

Tovább olvasom »

Digitális kalandok 7. – Fókuszban a netbiztonság

Az internetes biztonság központi kérdéssé vált, hiszen egyre többen és egyre korábban kerülnek kapcsolatba az internet világával. (vö. https://elearninginfographics.com/kid-tech-according-to-apple-...

Tovább olvasom »