Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

A kaméleon-pedagógus így csinálja 5. rész: Hogyan tanítsuk a jó prezentációkészítést?

Írta: Neteducatio Dátum: 2017. február 13.

A prezentációk hatékony és eredményes színfoltjai lehetnek a tanóráknak, de vajon mitől lesz igazán jó egy digitális bemutató?

Időről időre érdemes a tanulóinkat megkérni, hogy készítsenek prezentációs kiselőadást. Ennek számtalan előnye van. Aktivitásra, önálló kutakodásra, kreativitásra, IKT-használatra és egész osztály előtti szóbeli megnyilvánulásra ösztönözhetjük bármelyik diákot.

Pedagógusként sokféle bemutatóval találkozhatunk már általános iskolában is, de a mi feladatunk, hogy megtanítsuk a gyerekeknek, mitől lesz igazán jó egy prezentáció és ennek előadása, hiszen a középiskolában, különféle tanulmányi versenyeken, projektekben, az egyetemen, majd később a munkaerőpiacon vagy konferenciákon bárkivel előfordulhat, hogy ki kell állnia nagy közönség elé.

Érdemes tanév elején vagy a kiselőadások előtti órán rászánni egy kis időt a szempontok megbeszélésére, megnézni egy korrekt diasort és jó előadást. Ezekhez készíthetünk a gyerekeknek ellenőrzőlapot, amelyen kipipálhatják maguknak pontról pontra, hogy megfelelően dolgoztak-e:

  • A prezentációból egyértelműen kiderül, hogy tanulmányoztam a témát, ezért válaszolni tudtam a megadott kérdésekre.
  • A betűk elég nagyok, és a színeket is jól választottam ki, valószínűleg a hátsó sorban ülők is kényelmesen el tudják majd olvasni.
  • Nem animáltam öncélúan, feleslegesen az elemeket.
  • Ügyeltem arra, hogy ne kövessek el helyesírási és nyelvhelyességi hibákat.
  • Elegendő és informatív képet/ábrát helyeztem el a mondandóm illusztrálásához.
  • A képi és szöveges információk forrását mindig szabályosan megjelöltem.
  • Feltüntettem a nevem és az előadás dátumát is.
  • A prezentációra írtakat nem felolvasom, hanem igyekszem összefüggően, értelmesen beszélni, és érdekességeket mondani.

Ma már szerencsére több prezentációkészítő program ingyen elérhető. Ezekre hívjuk fel a tanulók figyelmét, lehetőség esetén próbáljuk ki akár az informatika szakos kollégákkal összedolgozva!

A PowerPoint nagy előnye, hogy hiperhivatkozások beszúrásával nemcsak különféle weboldalakra ugorhatunk át, hanem a dokumentumon belül is lépkedhetünk. A Sway szintén a Microsoft alkalmazása: egyedi, interaktív bemutatókat hozhatunk vele létre. A PowToon vagy Biteable már arra is lehetőséget ad, hogy a digitális történetmesélés módszerével akár kisfilmszerű bemutatókat hozzunk létre. A Prezi pedig egy merőben új, látványos és innovatív eszköz, amely segítségével megmutatható bármilyen téma rész-egész viszonya, majd az egyes elemeket külön-külön kinagyíthatjuk.

A prezentációnkat látványosabbá és követhetőbbé tehetjük, ha hosszú mondatok helyett az áttekinthető elrendezést választjuk. A téma felvetéséhez vagy az összegzéshez készíthetünk a Tagxedo-val vagy a Tagul-lal színes szófelhőket az előadás kulcsszavaiból. De akár egy gondolattérkép létrehozására is vannak remek oldalak: Coggle, Bubble, MindMeister.

Mindehhez ingyenes és jogtiszta képek Pixabay és a Freepik oldalon találhatóak.

Ha sikerül megértetni, hogy a tartalmi részen túl a prezentáció formai részét, valamint az előadás stílusát is beszámítjuk az értékelésnél, biztos, hogy a tanulók is jobban oda fognak erre figyelni.

Kiselőadáskor ne felejtkezzünk meg a többiekről sem! Kérjük meg előadónkat, hogy készítsen a bemutatójához osztálytársainak néhány kérdésből álló ellenőrző feladatlapokat, amiket majd kioszthat, vagy ha előre megkapjuk az előadás anyagát, akár egy interaktív Kahoot-os szavazással is ellenőrizhetjük, hogy ki mennyire figyelt, de egyébként ügyesebb gyerekek maguktól megoldják ezt is.

Fegyverneki Gergő

Ha érdekelné, szerzőnk hogyan csinálja, megvásárolhatja kötetét az alábbi linken: http://neteducatio.hu/uzlet/ikt-s-otlettar/


ikonOlvasószoba

A kaméleon-pedagógus így csinálja 4. rész: Hogyan tegyük igazán izgalmassá és emlékezetessé az iskolai ünnepségeket?

Iskolai ünnepséget szervezni soha sem volt könnyű és hálás feladat. Napok, esetleg hetek, telnek el úgy, hogy semmi eredeti nem jut eszünkbe, majd következik a forgatókönyv megírása, és még a lelke...

Tovább olvasom »

A kaméleon-pedagógus így csinálja 3. rész: Hogy segíthetünk az állandóan netező tanulóknak?

Mára a világháló lett a gyerekek kedvenc „helye.” Gyakran itt élnek, itt szórakoznak, itt tanulnak, néha itt szövődnek diákszerelmek, itt érhetőek el a leggyorsabban.  Ugyanakkor a netes élmények m...

Tovább olvasom »

A kaméleon-pedagógus így csinálja 2. rész: Hogy kezdjünk neki?

Azon hosszasan lehetne vitatkozni, hogy milyen a jó tanár. Vajon az, aki kíméletlen következetességgel kéri számon óráról órára a leckét vagy az engedékenyebb kolléga, aki hajlamos több időt szánni...

Tovább olvasom »