Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

“Miért nem mennek kapálni?” – avagy a pedagógus egy napja (9. rész)

Írta: Neteducatio Dátum: 2022. március 16.

Nekem hogyan telik egy napom? Vagy egy hetem?

Óvodapedagógus vagyok 7 éve és óvodavezető helyettes 2 éve, szívvel-lélekkel, aktívan telnek a mindennapjaim.

Reggeli ébresztő 5:45, reggelit készítek a három gyermekemnek és teát főzök. Amíg forr a teavíz, készülődöm és adok a három cicánknak is enni. Férjem 6 órakor elindult dolgozni.

6:15 ébresztem a gyerekeimet, készül a reggeli, csomagolom a tízóraikat, közben noszogatom a gyerkőcöket, fogmosás öltözés, fésülködés! Mindent bepakoltál?

Étkezési kártya megvan, meddig vagytok ma a suliban? Reggel 6:45 indulás, ajtó bezár, robogunk az iskolához, a két nagynak 0. óra, aztán rükverc, irány a kicsivel az ovi.6:55 megérkezem az ovihoz, irány a nyitós csoport. Minden kolléga beért, rendben? Ha nem, átszervezünk. Reggeli előkészületek a csoportban, negyed 8-kor már érkeznek az ovisok. 7:30, legkisebbem is elindul a suliba, puszi,15 órakor megyek érted. Fogadom a kicsiket, ha van valami infó a szülőktől, gyorsan felírom nehogy elfelejtsem. Játszunk, beszélgetünk a gyerekekkel, közben zajlik a folyamatos tízórai. Attól függően, mit terveztem mára, előkészítem a foglalkozásomhoz az eszközöket. Figyelem a határidőket, ha épp pályázatot készítünk ahhoz készülődünk, ha csak sima laza napunk van, akkor mesélek, zenei foglalkozást tartok, verselünk, mondókázunk, vagy megyünk tornázni. Játékidőben nagyokat kacagunk, van hogy a lányok nekem is frizurát készítenek, a fiúk néha összetűznek, konfliktust kezelek.

Napközben jön a fejlesztőpedagógus, logopédus, küldöm vele a gyerekeket. Dadus néni besegít, amikor megérkezik, gyümit pucol, játszik a gyerekekkel.

10:30 megérkezik a váltótársam, megyünk a mosdóba, öltözködünk, és indulunk sétálni, vagy udvarra, vagy játszótérre gyalog vagy busszal. Ha busszal, reggel hívom a sofőrt. Délre visszaérünk, aki leizzadt segítünk átöltözni, mosakodás, dadus néni már hozza az ebédet, terítünk. Fél óra ebéd, közösen. Én megyek a gyerekekkel a mosdóba, társam segít a dadus néninek, fogadja a mosdóból beérkező gyerekeket. Ha mindenki bejött, mese következik, a társam mesél, én beírom a létszámot a telefonomon, adminisztrálom a hiányzásokat, majd az irodába megyek ügyeket intézni.13:30 megyek haza, de ha sok a tennivaló, maradok.

14:15 hív a lányom, végzett, megyek érte, vagy buszozzon haza. Indulok. Hazaviszem a nagyokat, kicsiért megyek vissza 15 órára.

Fél óra pihi, tanulok a gyerekekkel, kikérdezek, ismételek. Közben a kicsi játszik, ha nincs leckéje. Amikor van olyan, amit maguktól is tudnak tanulni készülök a másnapomra.17 óra férjem hazaér középsőt viszi hangszerre. Mi addig játszunk, tanulunk, készítem a vacsorát. Ír a társam, minden rendben volt az oviban, hogy reggel tudjam.19:00 vacsora, gyerekek menjetek fürdeni, utána még egy társas belefér. 20 óra esti film, közben ellenőrzöm minden kész, vagy még valamit pótolni kell. 21:30 alvás, meseolvasás, ima a gyerekekkel, apa is besegít. Ha mindenki elaludt, gyors fürdés, és pótlom, amivel elmaradtam. Laminálok, sablont vágok, pályázathoz videót szerkesztek, levelekre válaszolok. 23:00 jaj, menni kellene aludni, de van amikor elcsúszom.

Ha mindenki időben megtanul, még van fél órám tornázni, vagy éppen gyalog menni a gyerekekért. Keddenként kórusra járok este 8-ig.

Pénteken zenét tartok a tehetségműhelyeseknek. Havonta egyszer, munkaközösségit a kollégáknak informatikából, zenéből.

Hétvégén tudok tovább aludni, kimenni a szabadba, családdal moziba, szentmisére minden vasárnap megyünk, családot, rokonokat látogatunk, vagy túrázunk, jó időben kertészkedem.

A hétköznapok aktívak, ha képzésre járok a hétvége is foglalt.

 

Így telik egy hetem