Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Mi fán terem az erdőpedagógia?

Írta: Neteducatio Dátum: 2024. augusztus 02.

Az erdőpedagógus egy különleges szakember, aki az erdész és a pedagógus szerepét ötvözi, és mindkét területből merít a munkája során. Az erdőpedagógus alapos biológiai tudással rendelkezik, de nem merül el annyira az erdő mélyébe, mint egy erdész, és ért a gyerekek nyelvén, de nem rendelkezik olyan összetett pedagógiai gyakorlattal, mint egy iskolai pedagógus. Az erdőpedagógus feladata, hogy az iskolából egy délelőttre vagy néhány napra kiránduló gyermekeket lenyűgözze, beavassa őket a természet titkaiba, és olyan intenzív élménycsomagot adjon át, amely hosszú távon formálja szemléletüket és maradandó emlékeket hagy bennük.

Az erdőpedagógia a környezeti nevelés eszközeként és a természetpedagógiák egyik ágaként az erdei életközösséget összetett rendszerként kezeli, amelyhez aktívan kapcsolódik az azt megismerő, fenntarthatóan használó és megőrző ember.

A környezeti nevelés célja a fenntarthatóságra nevelés, és az erdőpedagógus ennek szellemében dolgozik, bemutatva a főbb élőkörnyezetet használó ágazatokat és az ezekhez kapcsolódó problémákat. Az erdőpedagógus nem csupán biológiai ismereteket ad át, hanem élményalapú módszereket, játékokat, feladatpéldákat is bemutat, amelyek segítik a gyermekek környezettudatos szemléletének kialakítását.

Völgyi Gergely erdőpedagógus az Erdőpedagógia című 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzésben gyűjti össze az alfageneráció oktatásában szerzett gyakorlati tapasztalatait általános és középiskolai tanárok és tanítók számára.

Az Erdőpedagógia online továbbképzés részleteit itt találjátok:

Erdőpedagógia

 

Völgyi Gergely az Erdei garabonciás című honlapját itt találjátok: https://www.erdeigaraboncias.hu/


ikonOlvasószoba

Pályázat – Kétmillió forint osztálykirándulásra

Pályázata magyar iskoláknak lengyelországi osztálykirándulások támogatására A Wacław Felczak Alapítvány 2024. július 19-én pályázatot hirdetett magyarországi székhellyel rendelkező középfokú oktatá...

Tovább olvasom »

A gyerekmérgezésekről pedagógusoknak: A legfontosabb tudnivalók!

A gyerekmérgezésekről pedagógusoknak: A legfontosabb tudnivalók! Miért fontos tisztában lennünk a leggyakoribb mérgezésekkel? ‌ A véletlenszerű mérgezések leggyakrabban az 1-5 éves korosztályt érin...

Tovább olvasom »