Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Nyári baleset-megelőző tippek II.

Írta: Neteducatio Dátum: 2018. június 06.

A napszúrás a nyári hónapokban a túlzott hőhatás és napsugárzás miatt gyerekeknél könnyen kialakuló betegség.

Napszúrás miatt kialakult tünetekért a felmelegedett agyhártyák túlingerelt állapota felelős. Mindemellett fokozza ezt az állapotot a meleg hatására kialakuló folyadékvesztés, a kiszáradás.

A napszúrás tünetei

Enyhe tünetek:

– a gyermek feje forró, arca kipirult

– fejfájás

– szédülés

– bágyadtság

– láz

Súlyos tünetek

– erős fejfájás

– tarkó merevség (nem lehet a gyermek fejét előrehajlítani)

– aluszékonyság

– zavartság

– eszméletvesztés

– csecsemőknél éles hangú sírás, és a kutacs kidomborodik

A napszúrás kezelése:

Amennyiben a tüneteket észleljük, azonnal vigyük a gyermeket hűvös helyre. Helyezzük nyugalomba úgy, hogy a fejét 30 fokban emeljük meg. Itassuk hideg folyadékkal, helyezzünk a gyermek fejére, tarkójára hideg vizes ruhát.

Fejfájás esetén adjunk fájdalomcsillapítót. Amennyiben néhány órán belül a tünetek enyhülnek, 1-2 nap pihenés és sok folyadék fogyasztásával az állapot teljesen rendezhető.

Viszont, ha tünetek rosszabbodnak, és a gyermek hányna, orvoshoz kell vinni, mert könnyen kiszáradhat. Csecsemők esetén, ha felmerül a napszúrás veszélye azonnal orvoshoz kell fordulni. Súlyos tünetek esetén pedig azonnal hívjunk mentőt.

 

Megelőzés

A gyermekeket nem szabad sokáig tűző napnak kitenni. Kerülni kell a déli órákban való kint tartózkodást. Mindig adjunk a gyermekre sapkát, és itassuk bő folyadékkal.

 

Páll Nikoletta


ikonOlvasószoba

Nyári baleset-megelőző tippek I.

Az időjárás nagyon sok sérülés okozója lehet. Nyáron több szempontból is oda kell figyelni, mert az önfeledten játszó gyermek nem veszi észre a veszélyeket.  

Tovább olvasom »

Digitális kalandok 7. – Fókuszban a netbiztonság

Az internetes biztonság központi kérdéssé vált, hiszen egyre többen és egyre korábban kerülnek kapcsolatba az internet világával. (vö. https://elearninginfographics.com/kid-tech-according-to-apple-...

Tovább olvasom »

Mókás kísérletek gyerekekkel

Összeállításunkban bemutatunk néhány olyan kísérletet, melyek akár a gyerekekkel közösen is elvégezhetők, s változatos környezeti, matematikai tapasztalatokat nyújtanak.

Tovább olvasom »