Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

5 tipp – hogyan töltődj fel a tavasz energiáival a szünetben

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. március 25.

Felejtsd el a tavaszi fáradságot, és töltődj fel a tavasz energiával a tanítási szünetben!

Cikkünkben 5 tippet olvashatsz, hogy hogyan teheted ezt.

 

  1. tipp

A mindennapi munkával járó stresszt hagyd az intézményben, és a szünetre úgy érkezz haza, hogy ezeket a hátad mögött hagytad. Ha mégsem sikerülnek, akkor ezzel a gyakorlattal otthonról még mindig visszadobhatod az iskolába, óvodában mindazt, ami oda való.

Állj terpesz állásban a szoba közepére, hogy elég helyed legyen mozogni. Csukd be a szemed, és képzeld el mindazt, amitől szeretnél pár napra megszabadulni: a gyerekzsivajt, a minősítést, a tanfelügyeleti ellenőrzést, a határidőket, az adminisztrációt. Most képzeld el, hogy ezt hatalmas labdává összegyúrod, és emeld a fejed fölé. Tartsd a fejed felett ezt a képzelt labdát, és ha már minden benne van, akkor végy egy nagy levegőt, és miközben azt a szádon egy nagy sóhaj formájában kifújod, dobd a képzeletbeli labdádat a lábaid között hátra. A gyakorlatot addig ismételd, míg úgy nem érzed, hogy minden stresszt magad mögött tudtál.

  1. tipp

Miután elengedted a stresszt, csinálj olyan dolgokat a szünetben, amik megnyugtatnak és feltöltenek. Sokan úgy gondolják, hogy ilyenkor legalább van egy kis idő behozni a hétköznapok során felgyűlt lemaradásokat: tavaszi nagytakarítást, dolgozatjavítás, portfólió készítés stb. Mindezek mellett legalább egy-két napot jelölj ki, ami csak a tiéd, és nem a kötelességekről szól!

  1. tipp

Manapság egyre inkább divatba jöttek a felnőtt színezők, amik megnyugtatják az idegeket, segítenek kilépni a mindennapi mókuskerékből. A húsvéti tojások festése is hasonlít a felnőtt színezőhöz, érdemes kipróbálni. Nem kell iparművésznek lenni ahhoz, hogy akár kézzel festve, vagy ragasztóval bekenve és csillámport szórva a tojásokra látványos és esztétikus húsvéti díszeket alkoss, és még jó kikapcsolódás is. Az esztétikai alkotás feltölt, hiszen az ember létrehozhat valamit, amivel környezetét szebbé varázsolja.

  1. tipp

A szünetben nem kell reggel rohannod, hogy időben odaérj az órára; már a gyerekek előtt megérkezz az oviba, hogy ott kedvesen köszöntsd őket; nem kell versenyt futnod a kollégákkal, hogy megkaparintsd a fénymásolót. Használd ezt ki, és alakíts ki erre a pár napra reggeli rituálét. Ez lehet egy tea elszürcsölgetése halk zene mellett, kávézás a szabadban, vagy egy finom sütemény eszegetése a kanapén. Ezek nem csak megnyugtatják az idegeket, hanem segítenek elkezdeni is a napot. Pár perc, amikor az ember csak magával foglalkozik, és még kizárja a külvilágot, a feladatokat és a felelősségeket – csodákra képes.

  1. tipp

Irány a természet! Nem is gondolnánk elsőre, hogy a friss levegő, vagy a napsütés az arcunkon mennyire energetizálni tudja az embert. Az első tavaszi napsugarak illata igazán feltöltenek. Sétálj minden nap 20-30 percet – nem vesz el sok időt a napodból, de arra elég, hogy felfrissülj. Hallgasd közben a természet hangját, a csicsergő madarakat.

Jó pihenést a tavaszi szünetre!

Müller Andrea

 


ikonOlvasószoba

A közösség erejével a betegség ellen

Képzelje el, hogy az osztályközösség, amiben tanít, egyszer csak felborul. Az egyik gyermek tartósan beteg lesz, kórházi ápolásra szorul. Mit tehet, hogyan segíthet pedagógusként neki? A 21. század...

Tovább olvasom »

Pillants be A 21. századi magyartanár módszerei című új kiadványunkba!

Mitől rendhagyó és igazán 21. századi legújabb – magyartanároknak szóló – kiadványunk? Íme, egy kis ízelítő, hogy kedvet kapj hozzá!

Tovább olvasom »