Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Minősítési keretszámok és jelentkezési feltételek

Írta: Neteducatio Dátum: 2017. március 01.

Február 28-án megjelent a határozat a 2018. évre vonatkozó pedagógusminősítési keretszámokról. Az oktatásért felelős miniszter 35 000 főben határozta meg a 2018. évre vonatkozó pedagógusminősítési keretszámot. Cikkünkben arról olvashat, hogy kik és milyen feltételekkel jelentkezhetnek idén minősítésre.

A minősítési keretszám kialakításakor az emberi erőforrások minisztere a 2017. évhez hasonlóan magas keretszámot határozott meg annak érdekében, hogy minél több pedagógus jelentkezhessen az előmeneteli rendszer magasabb fokozataihoz.

Kik jelentkezhetnek idén?

 A 2018. évi minősítésekre történő jelentkezéskor előnyt élveznek többek között azok a kollégák, akik komoly szakmai gyakorlattal vagy pedagógus szakvizsgával rendelkeznek. Minősítésen vehetnek részt a nevelési-oktatási és pedagógiai szakszolgálati intézményben nevelő és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben, pedagógus szakképzettséggel, szakképesítéssel rendelkező foglalkoztatottak, továbbá a Gyvt. hatálya alá tartozó intézményben pedagógus munkakörben, továbbá egységes óvoda-bölcsődében felsőfokú végzettséggel kisgyermeknevelő munkakörben foglalkoztatottak.

A 2018. évi minősítési tervbe történő felvétel különös feltételei a következők?

  1. Minősítő vizsgára kötelezettek 2018-ban a jelentkezési időszak időtartama alatt:

– aktív jogviszonnyal rendelkező, Gyakornok fokozatba besorolt pedagógusok, akik gyakornoki ideje a 2018. évben jár le;

– azok a pedagógusok, akiknek első minősítő vizsgája sikertelenül zárult és meghosszabbított gyakornoki idejük a kormányrendelet alapján 2018. évben jár le;

 – azok a nevelési-oktatási és pedagógiai szakszolgálati intézményben nevelő és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben, pedagógus szakképzettséggel, szakképesítéssel rendelkező foglalkoztatottak, akiknek a gyakornoki ideje a 2018. évben jár le;

– azok a Gyvt. hatálya alá tartozó intézményben pedagógus munkakörben, továbbá egységes óvoda-bölcsődében felsőfokú végzettséggel kisgyermeknevelő munkakörben foglalkoztatottak, akiknek a gyakornoki ideje a 2018. évben jár le.

  1. Pedagógus II. fokozathoz szükséges minősítési eljárásra jelentkezhetnek:

– azok a Pedagógus I. fokozatba sorolt pedagógusok,  akik legalább 20 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek;

– azok a pedagógusok, akik legalább 8 év szakmai gyakorlattal és pedagógus szakvizsgával rendelkeznek

 – azok a Pedagógus I. vagy ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba sorolt pedagógusok, akik bekerültek a 2015. vagy 2016. évi minősítési tervbe, de a 2015. évi vagy 2016. évi minősítési eljárásuk sikertelenül zárult.

  1. Mesterpedagógus fokozathoz szükséges minősítési eljárásra jelentkezhetnek:

– azok a Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógusok, akik legalább 32 év szakmai gyakorlattal és pedagógus szakvizsgával rendelkeznek;

– továbbá azok a Pedagógus I. vagy Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógusok, akik az alább felsorolt valamennyi feltétellel rendelkeznek:

  • legalább 14 év szakmai gyakorlat,
  • pedagógus-szakvizsga, vagy a kormányrendelet 35.§ (4) bekezdése szerint ezzel egyenértékű képzettség,
  • megfelel az Oktatási Hivatal által a képzés indításakor meghatározott további feltételeknek (pl. területi megoszlás, hiányterületek).
  1. Kutatótanár fokozathoz szükséges minősítési eljárásra jelentkezhetnek a végleges Pedagógus II. vagy Mesterpedagógus fokozatba besorolt pedagógusok, akik az alább felsorolt valamennyi feltétellel rendelkeznek:
  • legalább 14 év szakmai gyakorlati idő,
  • a munkakörük ellátásához szükséges végzettséghez és szakképzettséghez kapcsolódó szakterületen szerzett tudományos fokozattal vagy 1984. szeptember 1-je után szerzett egyetemi tudományos fokozattal (dr.univ.) rendelkeznek,
  • és rendszeres szakmai publikációs tevékenységet folytatnak.

A jelentkezési határidő: 2017. március 31.

Forrás: https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/pem/2017_2018_evi_minositesi_keretszamok_kozlemeny.pdf

Portfólió készítéséhez itt találhat segítséget: http://neteducatio.hu/pedagogus-portfolio-2017/


ikonOlvasószoba

Kötelező pedagógus minősítés

Pedagógusként sokszor és sokat hallhattunk már a minősítésről, annak menetéről, elemeiről és a résztvevőkről. De mit jelent az, hogy kötelező és kinek az? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kap választ...

Tovább olvasom »

Kik jelentkezhetnek, kik számára kötelező a 2017-es minősítés?

Kik jelentkezhetnek, kik számára kötelező a 2017-es minősítés?

Tovább olvasom »

Pedagógus Önértékelés

Mit takar pontosan az önértékelés? Ki végzi és milyen szempontok alapján? Tisztázzuk a kérdéseket – általános és részletes információt kap az önértékelés működéséről.

Tovább olvasom »