Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

12+7 technika és ötlet a csoportszobába a hulladékcsökkentő hétre

Írta: Neteducatio Dátum: 2020. november 12.

„Ha a Föld csupán egy méter átmérőjű volna, és a levegőben lebegne valahol, néhány arasznyira a talaj felett, az emberek a világ minden tájáról csodájára járnának. Körbe sétálnák, gyönyörködnének hatalmas óceánjaiban, csillogó tavacskáiban, és az azokat összekötő vízerekben. Megcsodálnák hegyeit és mélyedéseit, a körülötte lebegővékony gázréteget és a benne rezgő párát.

Megcsodálnák, hogy miféle élőlények 
járkálnak a felszínén, úszkálnak vizeiben. Ez a gömb lenne a világ legnagyobb csodája. Szeretnék és életük árán is megvédelmeznék, mert valahogyan tudnák, hogy életük teljessége semmi sem lenne nélküle.”
„Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben részt vevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek, saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasznosítására, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.”100.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek minden évben van egy kiemelt témája. Az idei év középpontjában a láthatatlan hulladékok vannak. Erről bővebben itt olvashattok: https://hulladekcsokkentesihet2020.hu/?p=428

Korábbi évek akciói:

2019: Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!

2018: Méregtelenítsünk!

2017: Újra-használat & Javítás: Adj új életet tárgyaidnak

2016: Csomagolási hulladékcsökkentés

2015: Dematerizáció: Hozz ki többet kevesebből!

2014: Ételhulladék csökkentés

2013: „Újra-használat”

(Forrás: https://hulladekcsokkentesihet2020.hu/?page_id=485)

 

Ebben a pár oldalas összeállításban olyan ötleteket próbáltam egy csokorba gyűjteni, melyekkel az óvodában, az óvodásainkkal megvalósítva segíthetjük a környezettudatos magatartás megalapozását (és mivel közelednek az ünnepek és a téma oly „nagy falat” lenne, ezért az ötletek többsége is ehhez kapcsolódik). Az ötleteket egy tucat újrahasznosítható alapanyag köré próbáltam meg csoportosítani:

 1. A papír

Papírmasé készítése és felhasználása:

Amire szükséged lesz a papírmasé elkészítéséhez:

– papírhulladék – ez általában újságpapír szokott lenni, színes vagy fekete-fehér (célszerű matt újságpapírokkal dolgozni, mert a fényes felületűek nem fogják tudni kellőképpen beszívni a vizet)
– ragasztó (tapétaragasztó vagy csiriz)
– valamilyen forma, amelyről majd le tudod szedni a papírmasé-formát (jelen esetben kerámia tál)
– víz
– zsiradék (zsíros krém, testápoló krém)

Csiriz készítése: 2 dl vízre és 3 púpozott teáskanál lisztre lesz szükséged. 1,5 dl vizet önts egy lábasba vagy fazékba, és tedd fel a tűzhelyre melegedni. Amíg melegszik, a maradék 0,5 dl vizet keverd össze a liszttel csomómentesre, majd add hozzá a már kissé meleg vízhez. Folyamatos keverés mellett addig főzd, míg be nem sűrűsödik és opálos kinézete nem lesz. Ez nagyjából 1 perc alatt meg is történik. Tedd félre, és várd meg, míg langyosra hűl.

Papírmasé készítése:

 1. 1. Az újságokat tépkedd össze kisebb-nagyobb  darabokra, kb. 4×5 és 2-3 cm-esekre. (Ollóval is összevághatod)
 2. Fordítsd fejtetőre a tálat, és alaposan krémezd be, hogy az elkészült papírmasé-formát majd könnyebben le tudd szedni.
 3. Az első réteg papírt még nem kell beragasztózni, hanem mielőtt rátennéd a tálra, előtte minden darabot márts vízbe. A papírdarabokat igyekezz a lehető legjobban kisimítani, és a levegőt kinyomkodni alóla. A papírfecniknek fedniük kell egymást, ne maradjanak rések. A víz segítségével is szépen rá fog tapadni a tálra a papír.
 4. Ha kész vagy az első réteggel, akkor az ujjaid vagy egy ecset segítségével kend be az első réteg papírt ragasztóval, és kezd el felraknia  második réteget. A papírdarabokat is beragasztózhatod, és így is fel teheted az első rétegre. Itt is fedjék egymás a darabkák.
 5. A második réteg után jöhet a harmadik majd a negyedik és így tovább…
 6. Ha meg vagy a rétegekkel, akkor tedd félre száradni. Egy tányérra tegyél egy zacskót vagy folpack-ot, és arra tedd rá a tálat, így ha ráragadna a zacskóra, azt könnyebben le tudod majd húzni, mintha a tányérra ragadna rá. A száradási idő 1-1,5 nap, míg le lehet szedni a tálról. (De ez lehet kicsit hosszabb idő is, függ a páratartalomtól, és attól, hogy éppen nyár vagy tél van-e.) Ha úgy érzed, hogy a külső része már egész jól megszikkadt, óvatosan elkezdheted leszedni a tálról. A széleit kicsit érdemes lehet megpiszkálni, hátha odaragadt a papír. Ha sikerült leszedni a formáról, a szélét ollóval kiigazíthatod, hogy egyenes/egyenletes legyen. Valamint kend be a belsejét is csirizzel, hogy az is fix legyen (az első réteget nem ragasztóztuk, így száradás közben kissé elengedné a második réteget, ha kihagynánk ezt a lépést). Akkor hagyd tovább száradni 2-3 napig. Száradás közben kissé deformálódhat, így néha kicsit formázd meg a kezeiddel.
 7. Ha megszáradt, csiszolhatod is, hogy még tökéletesebb legyen a felszíne, majd tetszés szerint díszítheted, dekorálhatod, festheted. Festésnél kissé vissza fog puhulni, így még tedd félre száradni. Ha a festék is megszáradt, érdemes lelakkozni, így strapabíróbb lesz.(Forrás: http://manokucko.hu/papirmase-keszitese-kreativ-technika/)

1.2.

 

 

 

 

 

Tojástartó

3.

4.

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Papírhenger

6.7.

papírhenger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Újságpapír

8.9.10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pizzás doboz, papírdoboz

11.

Papírfonás

(a technikát megtanulhatod pl. innen: https://www.youtube.com/watch?v=Qrcxf10VYmI)

12.13.

 

 

 

 

 

 

 1. Zsírkréta, ceruza

Zsírkréta készítése

Hozzávalók: Azonos mennyiségű méhviaszt és szappanreszeléket állandó keverés mellett lassú tűzön felmelegítjük (ne forrjon), színező anyaggal megfestjük és kiolajozott jégkocka-tartóban vagy muffin formában kihűtjük, és már rajzolhatunk is.

Zsírkrétából zsírkréta

15.

A sütőt kb. 180 fokra állítsuk be és kb. 5-10 perc alatt elkészül a régiből új, szivárványos kréta

Képek készítése maradék zsírkréta olvasztásával:

17.18.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha már túl rövid a ceruza:

19.20.21.22.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hegyezés után

25.26.

 

 

 

 

 

 

 

 1. Szappan és gyertya

Szappanöntés maradék szappanból

Ehhez a szappanvégeket sajtreszelőn le kell lereszelni, és ezt fel kell oldani vízben vagy gyógynövényes főzetben, amihez használatunk például levendulát, kamillát, citromfűvet.

A szappant lábosban, lassú tűzön fel kell olvasztani, majd formába tölteni. Arra figyeljetek, hogy a formát ki kell kenni olívaolajjal (vagy szilikon formát használjatok, hogy könnyebben kicsússzon a kész szappan. Hagyjuk őket hűlni, majd másnap reggel kivesszük a kész szappanjainkat az öntőformákból és még hagyjuk őket két napig száradni. Nem árt, ha naponta egyszer át is forgatjuk őket.

28.29.

 

 

 

 

 

 

 

 

Folyékony szappan készítése maradék szappanból

A maradék szappanokat egy sajtreszelőn reszeljük le. Egy nagyobb bögrébe tegyünk annyi reszeléket, amennyivel éppen tele lesz (ha marad még szappanreszelék, azt tegyük félre a következő folyékonyszappan-készítéshez A bögrényi reszeléket egy fazékba tesszük, majd felöntjük 10 ugyanekkora bögre vízzel.
Tegyük fel a tűzhelyre a szappanreszelékes vizet, és csak addig melegítsük, amíg teljesen fel nem olvad a reszelék a vízben. Ne forraljuk – ha már teljesen elolvadtak a darabkák, készen is van.
Vegyük le a fazekat, és hagyjuk a szappanos folyadékot teljesen kihűlni. Sokáig teljesen vízszerű lesz az állaga, majd egyszer csak, zsupsz, besűrűsödik (jó pár óra vagy egy éjszaka kell hozzá), és máris felhasználásra kész.
Töltsük üvegekbe, és ezzel el is készült a sok-sok házi folyékony szappanunk.

Nemezelés a maradék szappanok felhasználására

Csupán három alapanyag és sok-sok idő, türelem: gyapjú, víz és a maradék szappanok

A nemezelés technikáját itt megnézhetitek: https://www.youtube.com/watch?v=29MUrMZMJn4

30.31.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maradék gyertyák újrahasznosítása: gyertyaöntés

A gyertyaöntés technikája szinte azonos a szappanéval.

Amire szükség van a gyertyaöntéshez:
Gyertyaviasz, maradék gyertyák, kanóc, a kanóchoz fémtalp, valamilyen kis doboz – mely formát ad az alkotásodnak -, vagy kis díszüveg – amelyben benne is maradhat az újra öntött gyertya.

A fenti alapanyagokon kívül az öntéshez szükség lesz egy edényre, amiben vizet kell majd melegíteni, valamint egy kisebb – lehetőleg csőrös – edény, amelyben a gyertya alapanyagát fel lehet olvasztani. A felolvasztott gyertyaanyagot (viasz vagy régi gyertya) végül valamilyen gyertyaformában kell megdermeszteni. Ez utóbbi lehet akár egy tejes, tejfölös doboz is.

Gyertyaöntés néhány lépésben
Egy edénybe tegyünk vizet forralni, közben egy másik edényt helyezzünk a vízbe, melybe beletesszük a maradék gyertyákat.. Ha a víz melegszik, a viasz is elkezd olvadni. Amíg teljesen el nem olvad, készítsük el a talpas kanócot.

A talpas kanócot megvehetjük készen, de házilag is elkészíthetjük: elégetett teamécsesből kivehetjük a talpat. A rajta lévő lyukat kicsit ki kell tágítanunk. A vásárolt kanócból vágjunk le akkorát, amekkora a kiválasztott dobozunk – pluszban számoljunk körülbelül két-három cm-t, ami majd égni fog a gyertyánk végén. Ez utóbbi végét mártsuk bele az olvadó viaszba, majd a talpon húzzuk át, ezután szorítsuk össze. A talpnál megragadva, a kanócot mártsuk a forró viaszba, majd vegyük ki, s hagyjuk megszilárdulni.

A kiválasztott dobozba kell majd helyeznünk a kanócot, a legjobb, ha a talpat bele is ragasztjuk a doboz (vagy üveg) aljára, hogy ne mozduljon el. A felső részen pedig a kanócot megint rögzíthetjük, hogy dermedés közben középen maradjon: a doboz tetejének két oldalát lyukasszuk ki, dugjunk át rajta egy hurkapálcikát, s tekerjük arra a kanóc végét.

A forró viaszt szűrjük át, hogy a régi kanóc maradék és egyéb szennyeződés ne kerüljön bele az új gyertyánkba és öntsük bele a dobozba, s várjunk, amíg teljesen megdermed.

A dobozt tépjük le a gyertyáról, a kanócot pedig vágjuk a megfelelő méretűre.

33.34.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Üvegek, flakonok, PET-palackok, konzervdobozok

konzerv35.

 

 

 

 

 

36.

 

 

 

 

 

 

 1. Kávékapszula

37.38.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Parafa dugó

40.41.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Narancshéj

Kandírozott narancs és citromhéj

Hozzávalók:

 • 2,5 l víz
 • 50 dkg narancshéj
 • 50 dkg cukor
 • 1 tábla étcsokoládé

A narancsot forró víz alatt mosd le alaposan. Jó, ha használsz valami finomabb dörzsölőt hozzá, például egy mosogatószivacs érdes felületét. A narancsokat hámozd meg, és a héjak belső, fehér részét, amennyire tudod, távolítsd el, másképp nagyon keserű lesz a gyümölcs. Tetszésed szerinti méretre darabold fel a héjakat, és legalább egy napra – de inkább három-négyre – áztasd hideg vízbe.

Tegyél fel vizet főni, majd, amikor már forr, add hozzá a gyümölcshéjakat, és öt-hat percig főzd. Vedd ki a héjakat, és hideg vízben mosd át őket. A receptben leírt mennyiségű vízbe szórd bele a cukrot, és tedd fel főni. Ha forr, add hozzá a héjakat, és állandó kevergetés mellett főzd őket üvegesre, mintha csak hagymát pirítanál. Ha még nem eléggé üvegesek, de kevés a víz rajtuk, önts még hozzá. Amikor kész, szedd ki a héjakat egy rácsra, és hagyd, hogy lecsepegjenek és forgasd meg kristálycukorba, majd 1-2 napig hagyd szikkadni!

Készíthetsz hozzá csokoládé-bevonatot is, mely roppant egyszerű. Végy egy tábla étcsokoládét, és gőz felett olvaszd fel! Azután csak mártsd a narancsot a folyékony csokiba, majd, ha megszilárdult, már tálalhatod is.

(Forrás: Femina)

43.44.nari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyertyaöntés narancs- vagy citromhéjba

46.

 1. Raklap

49.50.

 

 

 

 

 

 

 

 

    9. Drót

51.

 1. Zokni, textil, fonal

52.

   11.Gomb

gomb53.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Kupakok

54.kupak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+ 7 ötlet: Ünnepek zölden

 • Ha tehetjük, készítsünk saját magunk zöld tisztítószereket a takarításhoz, melyhez már rengeteg ötletet találhatunk az interneten vagy a vásárláskor azok közül válogassunk.
 • Próbáljunk meg olyan helyen fenyőt vásárolni, ahol az ünnepek után visszaveszik vagy, ha van helyünk, ahová elültethetjük, gyökeres fenyőt vásároljunk.
 • Ajándékba inkább „élményeket” adjunk, mint tárgyakat (persze ez az ötlet ebben az évben elég nehezen megoldható.)
 • Újrahasznosított csomagolóanyagokat használjunk!
 • Házi, saját készítésű, természetben gyűjtött vagy újrahasznosítható alapanyagú díszeket is készítsünk és ilyen személyre szóló ajándékokkal lepjük meg szeretteinket, barátainkat vagy nézzünk körül az Adomány és Másodkézből boltokban, garázsvásárokon.
 • Az ünnepi fényekhez, ha lehetséges Led fényeket használjunk.
 • Próbáljuk meg az ételek, sütemények, italok mennyiségét jól „kiszámítani” és az esetleges maradékokat egy kis fantáziával „újra alkotni”.

A képek forrása: Pinterest, Kincsek, kacatok, ünnepek

60.

 

Az ötleteket egy csokorba gyűjtötte: Karczewicz Ági

 


ikonOlvasószoba

Gyermeki kíváncsiság kontra óvodai tevékenység – ellenség vagy barát?

Érezted már úgy, hogy sehogy sem sikerül felkelteni a gyermekek érdeklődését? Hogy akárhogyan próbálkozol nem sikerül a motiváció? Színesítenéd a mindennapokat, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Ol...

Tovább olvasom »

Matematika az óvodában

Az egyik leggyakoribb kérdés az óvodai fórumokon a matematikai tapasztalatszerzés formáihoz kapcsolódik. Milyen formában, milyen eszközökkel, hány éves korban és mit mutassunk be a gyermekeknek? &n...

Tovább olvasom »

Ismerkedés az „apró népekkel”

Karczewicz Ági cinegecsoprtjából Kezdjük a napot egy kincskereső játékkal! Forgasd meg a szerencsekereket és keresgélj a kertben! https://wordwall.net/hu/resource/1511265/titkos-kert-2

Tovább olvasom »