Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

12 lépésben a minősítésig

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. április 06.

Lassan közeleg a minősítésre jelentkezés határideje. Gondolja át velünk lépésről lépésre mindazt, hogy milyen utak vezetik a sikeres szerepléshez!

1. lépésként fogadja el: mindenképpen minősíteni fogják. A tagadás csak az időt veszi el a hasznos és fontos feladatoktól.

2. lépésként vegyen elő egy naptárat, és válasszon ki egy színt, ami a minősítés színe lesz – ezzel fog majd minden fontos dátumot feljegyezni a témával kapcsolatban

3. lépésként jegyezze be a naptárába a következő időpontokat:

április 30-ig jelentkezni kell a minősítésre

Június 30-ig értesíti az OH arról, hogy mikor esedékes a minősítése

november 30-ig fel kell tölteni a portfóliót az OH informatikai rendszerébe

2018. 01.01-től az új minősítési kategóriában kezdi az évet

Érdemes ezeket  a dátumokat feljegyezni, nem csak azért, hogy el ne feledkezzen a feladatokról, hanem azért is, mert a végső dátum mindenképpen motiválni fogja majd! Amint kiderült, hogy a minősítő bizottság mikor látogatja meg, jegyezze fel ezt is a naptárba!

4. lépésként tervezze meg, hogy mikor és mennyit tud a minősítéssel foglalkozni. Mik is azok a feladatatok, amikkel számolnia kell?

szakmai önéletrajz elkészítése (30-60 perc)

eredetiségnyilatkozat kitöltése (20 perc)

intézményi környezet bemutatása (max. 2-3 oldal, amit kb. 2-3 óra alatt elkészíthet)

szakmai életút értékelése (1-2 oldal, ami kb. 2 órát vesz igénybe)

Ezek a feladatok egyenlőre nem jelentenek olyan nagy leterheltséget, így akár hétvégén, vagy lyukas óráiban is meg tudja őket csinálni. Javaslom, hogy miután megírta őket, hagyja pár napig ülepedni ezeket, majd 5-6 nap után ismét nézze át a dokumentumokat friss szemmel, hogy mivel egészítené ki.

5. lépésként vegye sorra az elkészítendő nevelő-oktató munka dokumentumait. Gondolja át, hogy melyik osztályban, csoportban szeretné ezeket elkészíteni, majd tervezze meg, hogy mikor van erre ideje:

csoportprofil

tematikus terv

(óvodában nevelési terv)

óratervek/tevékenységtervek

esetleírás

hospitálási napló

szabadon választott dokumentumok

6. lépésként töltse fel november 30-ig a portfólióját

7. lépésként – miután megtudta, hogy mikor fogják minősíteni – kezdjen el készülni a bizottság érkezésére

8. lépésként ne ijedjen meg: nem tökéletes pedagógust szeretne látni a bizottság, hanem olyan szakembert, aki az adott helyzetnek megfelelően rugalmasan, talpraesetten és a gyerekek igényeinek megfelelően tudja bemutatni az óráját.

9. lépésként tervezzen meg két tanórát /tevékenységet, amit majd bemutat a bizottságnak.

10. lépésként nézze át az intézménye dokumentumait.

11. lépésként készítsen egy 15 perces PPT-t, amiben bemutatja mindazt, amit fontosnak tart a szakmai fejlődése szempontjából.

12. lépésként gondolja át, hogy melyik kompetenciát hogyan tudja bemutatni a minősítése során, és ennek fényében alaposan gondolja át még egyszer, hogy a védésen mit szeretne hangsúlyozni.

A felkészítő anyagunk segítségével könnyen, gyorsan és egyszerűen lendülhet túl a minősítésen, és még kreditet is gyűjthet vele.

 Óvodapedagógusoknak: http://neteducatio.hu/uzlet/kompetencia-alapu-pedagogus-portfolio-konnyen-gyorsan-eredmenyesen-ovodapedagogusok-szamara-10-ora-10-kredit-ajandek-minositesre-felkeszito/

Óvodapedagógus gyakornokoknak: http://neteducatio.hu/uzlet/kompetencia-alapu-pedagogus-portfolio-konnyen-gyorsan-eredmenyesen-ovodai-gyakornokok-szamara-10-ora-10-kredit-ajandek-minositesre-felkeszito/

Tanároknak, tanítóknak: http://neteducatio.hu/uzlet/kompetencia-alapu-pedagogus-portfolio-konnyen-gyorsan-eredmenyesen-tanitok-tanarok-szamara-10-ora-10-kredit-ajandek-minositesre-felkeszito/

Tanár, tanító gyakornokoknak: http://neteducatio.hu/uzlet/kompetencia-alapu-pedagogus-portfolio-a-gyakornokok-szamara-10-ora-10-kredit-ajandek-minositesre-felkeszito/

Napközis tanároknak: http://neteducatio.hu/uzlet/kompetencia-alapu-pedagogus-portfolio-konnyen-gyorsan-eredmenyesen-napkozis-pedagogusok-szamara-10-ora-10-kredit-ajandek-minositesre-felkeszito/

Azoknak a pedagógusoknak, akik még nem használták a PPT programot, hasznos segítséget nyújt a következő anyagunk:

 

Óvodapedagógusoknak: http://neteducatio.hu/uzlet/az-eredmenyes-portfoliovedes-felkeszito-ovodapedagogusoknak/

 

Tanároknak, tanítóknak: http://neteducatio.hu/uzlet/az-eredmenyes-portfoliovedes-felkeszito-pedagogusoknak/

 

Sok sikert a minősítéshez!

Müller Andrea

 

 


ikonOlvasószoba

Minősítés – Az első lépések – a Gyakornok

A Minősítés – Az első lépések sorozatunkban cikkenként más-más besorolású pedagógusoknak segítünk abban, hogy a 8 kompetenciának hogyan kell megjelennie a portfólió-készítés és a vizsga során.

Tovább olvasom »

Minősítési tervbe kerülésre várva

Idén kerül be a minősítési tervbe és portfóliót kell írnia? Mit tehet addig, míg arra vár, hogy kiértesítsék a minősítési tervbe való bekerülésről?

Tovább olvasom »

Interjú

Megtaláltuk 2016 legjobb iskolai és óvodapedagógusait! Elsőként az óvodapedagógus kategória nyertesét kérdeztük a jelölésről, versenyről, élményeikről.

Tovább olvasom »