Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

12 lépésben a minősítésig

Írta: Neteducatio Dátum: 2018. március 12.

Lassan közeleg a minősítésre jelentkezés határideje. Gondolja át velünk lépésről lépésre mindazt, hogy milyen utak vezetik a sikeres szerepléshez!

 1. lépésként fogadja el: mindenképpen minősíteni fogják. A tagadás csak az időt veszi el a hasznos és fontos feladatoktól.
 2. lépésként vegyen elő egy naptárat, és válasszon ki egy színt, ami a minősítés színe lesz – ezzel fog majd minden fontos dátumot feljegyezni a témával kapcsolatban
 3. lépésként jegyezze be a naptárába a következő időpontokat:
 • március 31-ig kell minősítésre jelentkezni az intézményvezetőnél, az erre kijelölt dokumentummal (dokumentum ITT: https://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogusminosites/jelentkeztetes2019)
 • április 15-ig kell az intézményvezetőnek rögzítenie a pedagógus jelentkezését
 • június 30-ig értesíti az OH arról, hogy mikor esedékes a minősítése
 • november 25-ig fel kell tölteni a portfóliót az OH informatikai rendszerébe

2019.01.01-től az új minősítési kategóriában kezdi az évet.

Érdemes ezeket  a dátumokat feljegyezni, nem csak azért, hogy el ne feledkezzen a feladatokról, hanem azért is, mert a végső dátum mindenképpen motiválni fogja majd! Amint kiderült, hogy a minősítő bizottság mikor látogatja meg, jegyezze fel ezt is a naptárba!

 1. lépésként tervezze meg, hogy mikor és mennyit tud a minősítéssel foglalkozni. Mik is azok a feladatatok, amikkel számolnia kell?
 • szakmai önéletrajz elkészítése (30-60 perc)
 • eredetiségnyilatkozat kitöltése (20 perc)
 • intézményi környezet bemutatása (max. 2-3 oldal, amit kb. 2-3 óra alatt elkészíthet)
 • szakmai életút értékelése (1-2 oldal, ami kb. 2 órát vesz igénybe)

Ezek a feladatok egyenlőre nem jelentenek olyan nagy leterheltséget, így akár hétvégén, vagy lyukas óráiban is meg tudja őket csinálni. Javaslom, hogy miután megírta őket, hagyja pár napig ülepedni ezeket, majd 5-6 nap után ismét nézze át a dokumentumokat friss szemmel, hogy mivel egészítené ki.

 1. lépésként vegye sorra az elkészítendő nevelő-oktató munka dokumentumait. Gondolja át, hogy melyik osztályban, csoportban szeretné ezeket elkészíteni, majd tervezze meg, hogy mikor van erre ideje:
 • csoportprofil
 • tematikus terv (óvodában nevelési terv)
 • óratervek/tevékenységtervek
 • esetleírás
 • hospitálási napló
 • szabadon választott dokumentumok
 1. lépésként töltse fel november 25-ig a portfólióját
 2. lépésként – miután megtudta, hogy mikor fogják minősíteni – kezdjen el készülni a bizottság érkezésére
 3. lépésként ne ijedjen meg: nem tökéletes pedagógust szeretne látni a bizottság, hanem olyan szakembert, aki az adott helyzetnek megfelelően rugalmasan, talpraesetten és a gyerekek igényeinek megfelelően tudja bemutatni az óráját/tevékenységét.
 4. lépésként tervezzen meg két tanórát /tevékenységet, amit majd bemutat a bizottságnak.
 5. lépésként nézze át az intézménye dokumentumait.
 6. lépésként készítsen egy 15 perces PPT-t, amiben bemutatja mindazt, amit fontosnak tart a szakmai fejlődése szempontjából.
 7. lépésként gondolja át, hogy melyik kompetenciát hogyan tudja bemutatni a minősítése során, és ennek fényében alaposan gondolja át még egyszer, hogy a védésen mit szeretne hangsúlyozni.

 

 

A felkészítő anyagunk segítségével könnyen, gyorsan és egyszerűen lendülhet túl a minősítésen!

 

Tanároknak, tanítóknak: https://neteducatio.hu/uzlet/portfolio-2018-keszitsuk-egyutt-a-portfoliot-felkeszito-tanarok-tanitok-szamara/

Óvodapedagógusoknak: https://neteducatio.hu/uzlet/portfolio-2018-keszitsuk-egyutt-a-portfoliot-felkeszito-ovodapedagogusok-szamara/

 

 

Sok sikert a minősítéshez!

 


ikonOlvasószoba

Pedagógus Önértékelés

Mit takar pontosan az önértékelés? Ki végzi és milyen szempontok alapján? Tisztázzuk a kérdéseket – általános és részletes információt kap az önértékelés működéséről.

Tovább olvasom »

Szakmai feltöltődés exkluzív helyszínen!

2018-ban már második alkalommal kerül megrendezésre a Modern Pedagógus Konferencia. Idén is számos innovatív előadást tekinthetnek meg, modern módszerekkel ismerkedhetnek, és  szakértő előadóktól t...

Tovább olvasom »

2019. évre vonatkozó pedagógusminősítési keretszámok

Az emberi erőforrások miniszterének határozata a 2019. évre vonatkozó pedagógusminősítési keretszámot 35 000 főben határozta meg. A minősítési keretszám kialakításakor az emberi erőforrások miniszt...

Tovább olvasom »