Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Újabb lehetőség a zöld szemléletű óvodák számára: Pályázati felhívás „Zöld Óvoda” cím elnyerésére (2024)

Írta: Neteducatio Dátum: 2024. július 01.
  1. június 20. és szeptember 30. között ismét lehetőség nyílik pályázni a „Zöld Óvoda” cím elnyerésére. A Kormány nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra nevelő programok támogatására, amelyek célja, hogy már a legkisebb korban megszerettessék a gyerekekkel a természeti értékeket és a környezet védelmét. Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár bejelentette, hogy az Energiaügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium által meghirdetett pályázaton három kategóriában lehet indulni: „Zöld Óvoda”, „Címmegtartó Zöld Óvoda” és „Örökös Zöld Óvoda”.

A „Zöld Óvoda” minősítő cím segíti a környezettudatos szokások elterjedését és a fenntarthatóság szempontjainak beépítését az intézmények mindennapi működésébe. A cím elnyerése biztosítja a szülők számára, hogy gyermekeik olyan nevelésben részesülnek, amely nyitottá teszi őket a természet jelenségeire, és életük szerves részévé válik a környezetbarát szemlélet.

A Zöld Óvodák különös figyelmet fordítanak a környezeti nevelésre, melynek részeként a gyerekek jobban megismerhetik lakóhelyük állat- és növényvilágát, valamint hagyományait. Az intézmények természetes anyagok felhasználásával alakítják ki berendezésüket, és kertjeikben zöldséges- és virágoskertet, gyógynövény részt, komposztálót, sziklakertet és kerti tavat is létrehoznak. Előnyben részesítik a helyi termelőket és piacokat a nyersanyagok beszerzésénél, mindennapi működésük során pedig környezetkímélő anyagokat, például környezetbarát tisztítószereket használnak, valamint takarékosan bánnak az energiával, lehetőség szerint megújuló forrásokból fedezve azt.

A Zöld Óvodákban biztosított a szelektív hulladékgyűjtés, és a játékok, ajándékok készítése során is érvényesítik a „hulladék nem szemét” elvét. A Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának jelenleg 1136 tagja van, így hazánkban már minden negyedik gyermek részesülhet tevékenységorientált környezeti nevelésben. A pályázat iránt évről évre egyre több intézmény érdeklődik, és a mentorálási rendszer, az akkreditált pedagógus-továbbképzés, valamint új oktatási segédeszközök biztosítása révén tovább növekedhet a Zöld Óvodák száma.

A pályázó óvodák önértékelést készítenek a felhívásban meghatározott Kritériumrendszer alapján, amelyben bemutatják a fenntartható fejlődés elvei szerinti tevékenységeik tartalmát, a környezeti nevelés szintjét, az innovációs tevékenységeiket és a fenntarthatóság szempontjai szerinti működtetésüket. Amennyiben egy óvoda három alkalommal elnyerte a „Zöld Óvoda” címet, megpályázhatja a visszavonásig érvényes „Címmegtartó Zöld Óvoda” vagy az „Örökös Zöld Óvoda” címet.

A pályázati felhívás és részletes információk a Zöld Óvoda hivatalos oldalán érhetők el. Ne hagyják ki ezt a remek lehetőséget, hogy intézményük részese lehessen a fenntartható jövő építésének!


ikonOlvasószoba

Újra itt a Modern Pedagógus Konferencia! Élmény, inspiráció, jó hangulat

Különleges helyszínen, különleges élményekkel: konferenciánknak egy pazar helyszín nyújt otthont!

Tovább olvasom »

A 2024/2025-ös tanév rendje

Idén meglehetősen korán érkeznek az infók! A tervezet értelmében az alábbiak szerint alakul majd a szeptemberben indul tanév: A tanítási év első tanítási napja 2024. szeptember 2. (hétfő). A tanév ...

Tovább olvasom »