Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Tanuljunk a szabadban – Álomerdő projekt

Írta: Neteducatio Dátum: 2022. május 26.

Szabó Krisztián tanító cikksorozatában a természet szeretetére való nevelés, a fenntarthatóság témakörében olvashatnak gyakorlati ötleteket. Bepillantást nyerhetnek sokszínű projektjébe, az Álomerdőbe is. Ötleteit felhasználhatják oktató-nevelő munkájuk mindennapjaiban, de akár táborokban is.

 

Tanuljunk a szabadban!

A természet szeretetére való nevelés alappillérének kell lennie, hogy valós környezetben, a természetben is legyenek biztosítva foglalkozások a gyerekek számára. A helyszín lehet az iskola, óvoda, bölcsőde udvara, egy közeli park, egy családi gazdaság, de akár egy kertészet is.

A szabadban való tartózkodást alapvetően igényli is az ember, de erről könnyen megfeledkezünk, hisz elvonja a figyelmünket a digitális eszközök túlzott használata és a gyakori többletmunka.

A természetben tanulás másik fontos tényezője a tevékenykedtetés, a tapasztalati úton történő tanulás. Érdemes olyan tevékenységeket szervezni, amelyek lehetőséget adnak a mozgásra is. A szabadban való tevékenykedtetés fokozza a gyerekek kreativitását, teljesítőképességét, és fejleszti a memóriájukat is. Emellett közösségépítő és -formáló hatásuk is van. A gyerekek kedélyállapota is javulhat tőle.

Mielőtt rátérnék, néhány szabadtéri ötletre, tevékenységre szeretném megosztani Önökkel, Veletek ezt a kis történetet.

Tanítványaimmal a téli időszakban mindig etetjük a madarakat. Az iskola aulájából meg is szoktuk figyelni, hogy mely madarak repülnek bele az etetőbe. Ezt a gondoskodást meghálálják a madarak, tavasszal költéssel örvendeztetnek meg bennünket. Ahogy a fekete rigó gyűjtötte a fészekalapanyagot, azt is meg tudtuk figyelni.

A gyerekek egymást csitítva nézegették az ablakon keresztül, hogy minél tovább figyelhessék a madarak változatos világát. Voltak, akik otthon is készítették etetőt, de akadtak olyanok is, akik a zsebpénzüket eleség beszerzésére költötték.

Ezzel a kis történettel szerettem volna felívni a figyelmet arra, hogy a természet szeretetére való nevelés egy nagyon hálás feladat és cél is egyben. Meg tudjuk vele értetni, hogy mi emberek a természet részei vagyunk és azzal harmóniában is lehet/kell élni. Egészséges környezet nélkül, mi sem lehetünk egészségesek, EGÉSZEK!

 

Néhány szabadtéri ötlet:

 

Esővíz gyűjtése

A víz értékét és tudatos használatát jól be tudjuk mutatni, ha begyűjtjük az esővíz egy részét.

Az esővizet gyűjthetjük hordókba, de felszíni esővízgyűjtő tartályba is. A tartályt kívülről dekorálhatjuk is.

Az esővizet használhatjuk öntözésre, a kerti eszközök és madárvédelmi eszközök tisztításra és a kertben élő élőlények itatására is. Trágyalevek alapja is lehet.

 

Ültetés

Érdemes rovarvonzó növényeket ültetni a kertbe. A lepkék, méhek fontos szerepet töltenek be a növények beporzásában.

Néhány rovarvonzó kerti növény: levendula, metélőhagyma, rozmaring, kerti mályvarózsa, pálmaliliom, bársonyvirág, búzavirág, napraforgó, oroszlánszáj, körömvirág, nyáriorgona.

A gyomnövények között is találunk méhlegelő növényeket, mint például a gyermekláncfűvet és az árvacsalánt. Érdemes hagyni belőlük a kiskertekben is.

 

Bogarászás

A kerti élőlények közül a legkönnyebben, közelebbről a rovarok figyelhetők meg. Ehhez kiváló eszközök a rovar- vagy bogárvizsgálók. A Magyar Madárvédelmi és Természetvédelmi Egyesület webshopjában számos variáció található.

A különböző növényi részeket is megfigyelhetjük a segítségükkel.

 

Fészekalapanyag kihelyezés

Tavasszal a kerti madarainkat fészekalapanyag kihelyezésével segíthetjük. Kitehetünk a számukra állati szőröket, de akár emberi hajat is. Ügyeljünk arra, hogy a kertben mindig hagyjunk egy kis mohát, száraz leveleket és fűféléket is. A fecskék számára sárgödröket hozhatunk létre. Akár a sarat a virágalátétekben is kikeverhetjük.

 

Természetpaletta készítése

A természetben fellehető színes kincseket, például szirmokat, leveleket, madártollakat összegyűjtve és felragasztva különleges természetpalettákat készthetnek a gyerekek. Az alap lehet karton vagy műszaki rajlap, amelyre kétoldalú ragasztószalag segítségével tudjuk felragasztani a gyűjtött kincseket. Le is lehet préselni az alkotást, így különleges fali kép is készülhet belőle. Az alapot formázhatjuk a gyermek ízlésének megfelelően, pl. autó, lepke, fagyi formájúra is. Eső esetén a teremben található apróságokat ragaszthatunk fel az alapra, pl. fűszereket, tésztákat, gyöngyöket, csavarokat, legókat.

 

Élőlényhatározás

Számos új fajt ismertethetünk meg a gyerekkel a természetben, ehhez használhatunk könyveket, de alkalmazásokat is. Könyvek közül az alábbit ajánlom: Állat- és növényhatározó természetjáróknak (Wilhelm Eisenreich – Alfred Handel – Ute E. Zimmer).

Hasznos magyar nyelvű növényfelismerő alkalmazások: PlantNet és GoogleLens.

Madarak felismeréséhez jól használható alkalmazás a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közös munkája a Madárhatározó.

Ezeket az alkalmazásokat okostelefonokra tudjuk letölteni.

 

Piknikezés

A zöld ünnepeket kiegészíthetjük egy kis piknikezéssel a közeli parkban vagy az udvaron. Közben több egyszerű finomságot is összeállíthatunk a gyerekekkel, mint pl. mézes falatkákat ehető virágokkal. A piknikezés kiegészülhet feladatokkal is, pl. levél-, madár-, madárhang felismerő vetélkedővel.

 

Cukormentes fagyi

Egészséges fagyit is készíthetünk a gyerekkel.

Hozzávalók: 2 db banán, 20 dkg egyéb gyümölcs (pl, eper, málna), pár csepp vaníliaroma

Elkészítése: Az érett banánokat, az ízlés szerinti egyéb gyümölcsöt és vaníliaromát összeturmixoljuk. Formákba vagy mélyebb tálba öntjük, majd lefagyasztjuk.

Ha azonnal szeretnénk fogyasztani, akkor a banán és a további gyümölcsök is fagyasztottak legyenek. Ha nehezen menne a turmixolás, akkor egy kis gyümölcslevet is hozzáadhatunk.

 

Egyszerű tápoldat készítése

Az 1-2 db banánhéjat tegyük bele egy befőttesüvegbe (1, 1-5 l), majd engedjük fel hideg vízzel. Egy napig hagyjuk állni, majd vegyük ki belőle a héjakat. Ezután használhatjuk is öntözésre.

A banánhéj kalciumot, foszfort és káliumot is tartalmaz, amelyek jótékonyan hat a növények fejlődésére.

 

Légfrissítő

A természet illatait az alábbi módon tudjuk becsempészni a lakásunkba. Keverjük össze: 1 dl vizet, 1 evőkanál alkoholt (gyógyszertári, 70%-os) és 15 csepp illóolajat (lehet többféle). Töltsük bele ebben a sorrendben az összetevőket egy szórófejes flakonba. Összerázzuk. Egy-két fújással illatosíthatjuk a helyiségeket.

 

Sárkonyha

Raklapokból és különböző edényekből, evőeszközökből könnyedén összeállíthatunk egy kisebb szabadtéri játékkonyhát. Ez a különleges konyha a kísérletezés, a felfedezés és a játszva tanulás központja. A kikevert sarat formákba tölthetjük, amelyeket ki is száríthatunk és tovább használhatjuk például mini házépítéshez. A sárba keverhetünk más anyagokat is, de akár jeges feladatokkal is kiegészíthetjük a programot.

 

Egyszerű mezítlábas tanösvény készítése

Ha adott az udvaron homokozó, akkor azt osszuk fel több részre és arra helyezzük fel a különböző anyagokat. A homokot lefedhetjük textillel, így nem keverednek össze a homokkal a különböző anyagok. Tálcákat is feltölthetünk különböző anyagokkal, amelyekből rakosgassunk ki egy kacskaringós utat az udvaron, pl. kavicsokkal, tobozokkal. Ezen haladhatnak keresztül a gyerekek.

 

Szabó Krisztián

tanító

 

Különleges projektjét bemutató könyve elérhető a webshopunkban:

Álomerdő