Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Reflexió a portfólióban

Írta: Neteducatio Dátum: 2018. március 12.

Mi lehet az: a pedagógus portfólió egyik eleme, majdnem minden dokumentumhoz kell készíteni egyet, mégis sokszor homályos az, hogy mit is takar valójában?

A pedagógus portfólió egyik fő elemének is nevezhetnénk a reflexiót, hiszen a legtöbb dokumentumhoz csatolni kell. De vajon mi is az a reflexió? Miről szóljon, és miként írjuk meg? És vajon mihez is kell pontosan elkészíteni ezt?

A reflexió gyakorlatilag annak a szisztematikus, rendszerszerű végiggondolása, amit munkánk során tettünk. Végiggondoljuk a döntéseinket, választásainkat egyes helyzetek, feladatok kapcsán, és elgondolkodunk, vajon megfelelő volt-e szakmailag a reakciónk, a jövőben miként csinálhatnánk máshogy azt – így a reflexió gyakorlatilag a fejlődés eszköze.

A portfóliójában a reflexió írásakor a következőket kell átgondolnia ahhoz, hogy korrekt és teljes legyen a munkája:

 

  • mi volt a célja az adott helyzetben?
  • milyen folyamat mentén valósította azt meg?
  • mi a véleménye a megvalósítás menetéről?
  • mennyire érzi azt sikeresnek?
  • mit változtatna legközelebb?

 

A pedagógus portfólióban alkalmazott reflexió célja, hogy rávilágítson a pedagógus gondolkodásmódjára, szakmai elképzelésére, kreativitására, és a tervezés-szervezés tudatosságára.

Nézzük most meg azt tételesen, hogy mely dokumentumokhoz kell reflexiót készítenie!

  • Tematikus terv
  • Óraterv/foglalkozásterv – Tanulói munkák/gyerekmunkák és a megvalósítás egyéb dokumentumai
  • Hospitálási napló
  • Esetleírás
  • Minden egyes szabadon választott dokumentumhoz egy-egy

 

Az OH legújabb Útmutatójában nincsen oldalszám ajánlás arra, hogy milyen hosszúak legyenek ezek a reflexiók. A tanácsunk az, hogy ne csak pár sorban fogalmazza meg gondolatait, de ne is legyen túl hosszú (javaslatunk az, hogy 1-2 oldalas legyen).

 

A Neteducatio frissült felkészítő anyaga, a Portfólió 2018 lépésről lépésre segíti végig a portfólióírás útvesztőjén, hogy Önnek a lehető legkevesebb energia-befektetéssel járjon a munka!

Felkészítő anyag óvodapedagógusoknak: http://neteducatio.hu/uzlet/portfolio-2018-keszitsuk-egyutt-a-portfoliot-felkeszito-ovodapedagogusok-szamara/

Tanítók, tanárok számára: http://neteducatio.hu/uzlet/portfolio-2018-keszitsuk-egyutt-a-portfoliot-felkeszito-tanarok-tanitok-szamara/

 

 

Jó munkát kívánunk hozzá!

 


ikonOlvasószoba

Hogyan készítsünk óratervet?

A portfóliónkba készített tematikus tervben bemutatott témához szükséges 4 összefüggő óratervet készíteni. De vajon tudjuk-e, melyek a szakmailag megfelelő, informatív és átlátható óraterv ismérvei?

Tovább olvasom »

Tanmenet vs. tematikus terv

Sokszor hallhatta a tanmenet és a tematikus terv kifejezéseket, készíthetett már egy jó párat ezekből, de vajon biztosan eltalálta, hogy miként kell készíteni? Hogy ne keverje össze a kettőt a port...

Tovább olvasom »

Személyiségi jogok és a portfólió

Biztosan hallott már arról, hogy a portfóliójában nem írhatja bele a gyerekek nevét, és nem közölhet róluk fotókat, videókat, amik sértik a személyiségi jogaikat. Akkor mégis hogyan oldhatja meg ez...

Tovább olvasom »