Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Reflexió a portfólióban

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. július 28.

Mi lehet az: a pedagógus portfólió egyik fő eleme, hiszen majdnem minden dokumentumhoz kell készíteni egyet, mégis sokszor homályos az, hogy mit is takar valójában?

A pedagógus portfólió egyik fő elemének is nevezhetnénk a reflexiót, hiszen a legtöbb dokumentumhoz csatolni kell. De vajon mi is az a reflexió? Miről szóljon, és miként írjuk meg? És vajon mihez is kell pontosan elkészíteni ezt?

A reflexió gyakorlatilag annak a szisztematikus, rendszerszerű végiggondolása, amit munkánk során tettünk. Végiggondoljuk a döntéseinket, választásainkat egyes helyzetek, feladatok kapcsán, és elgondolkodunk, vajon megfelelő volt-e szakmailag a reakciónk, a jövőben miként csinálhatnánk máshogy azt – így a reflexió gyakorlatilag a fejlődés eszköze.

A portfóliójában a reflexió írásakor a következőket kell átgondolnia ahhoz, hogy korrekt és teljteachers-with-computer-backgrounds-wallpaperses legyen a munkája:

 

  • mi volt a célja az adott helyzetben?
  • milyen folyamat mentén valósította azt meg?
  • mi a véleménye a megvalósítás menetéről?
  • mennyire érzi azt sikeresnek?
  • mit változtatna legközelebb?

 

A pedagógus portfólióban alkalmazott reflexió célja, hogy rávilágítson a pedagógus gondolkodásmódjára, szakmai elképzelésére, kreativitására, és a tervezés-szervezés tudatosságára.

Nézzük most meg azt tételesen, hogy mely dokumentumokhoz kell reflexiót készítenie!

  • Tematikus terv
  • Óraterv/foglalkozásterv – Tanulói munkák/gyerekmunkák és a megvalósítás egyéb dokumentumai
  • Hospitálási napló
  • Esetleírás
  • Minden egyes szabadon választott dokumentumhoz egy-egy

 

Az OH legújabb Útmutatójában nincsen oldalszám ajánlás arra, hogy milyen hosszúak legyenek ezek a reflexiók. A tanácsunk az, hogy ne csak pár sorban fogalmazza meg gondolatait, de ne is legyen túl hosszú (javaslatunk az, hogy 1-2 oldalas legyen).

A Neteducatio frissült felkészítő anyaga, a Portfólió 2016 lépésről lépésre segíti végig a portfólióírás útvesztőjén, hogy Önnek a lehető legkevesebb energia-befektetéssel járjon a munka!

Felkészítő anyag óvodapedagógusoknak: http://neteducatio.hu/uzlet/portfolio-2016-keszitsuk-egyutt-a-portfoliot-felkeszito-ovodapedagogusok-szamara/

Tanítók, tanárok számára: http://neteducatio.hu/uzlet/portfolio-2016-keszitsuk-egyutt-a-portfoliot-felkeszito-tanarok-tanitok-szamara/

Jó munkát kívánunk hozzá!

Müller Andrea

 


ikonOlvasószoba

Az e-portfólió tartalmi elemei

Végre itt a nyári szünet, a jól megérdemelt pihenés ideje! Azonban ha Ön a következő évben minősítésre vár, portfólióját november 30-áig fel kell töltenie. A vakáció ideje éppen alkalmas arra, hogy...

Tovább olvasom »

10 dolog, amiért érdemes pedagógusnak lenni!

A nyári melegben pihenve jóleső érzés visszagondolni a tanévre, és arra, hogy miért is jó dolog pedagógusnak lenni. Olvasd el most a mi listánkat!

Tovább olvasom »

Nyári frissítő programok

Nyár, pihenés, feltöltődés… és persze mindaz a feladat, ami a tanév folyamán felhalmozódott. Azonban mindenképpen hagyjon pár napot a nyár folyamán, amit csak magára szán!

Tovább olvasom »