Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Ötletelő: Márton nap (november 11.)

Írta: Neteducatio Dátum: 2022. november 09.

„Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”

 

Írta: Karczewicz Ágnes

Szent Márton legendája
Élt egyszer, réges-régen Pannóniában egy fiú, akit Mártonnak hívtak. Amikor felcseperedett, beállt a római hadseregbe katonának.

Szolgálata során gyakran kilovagolt, sokféle emberrel találkozott. Az egyiknek nem volt mit ennie, a másiknak nem volt mit a lábára húznia, a harmadiknak nem volt hol aludnia. Márton segített, akinek tudott.
Egyszer egy hideg téli napon egy csaknem meztelen koldussal találkozott; didergett, vacogott szegény a nagy hidegben. Márton nagyon megsajnálta, s mert jó szíve volt, saját köpönyegének felét adta a koldusnak, hogy ne fázzon.

A többi katona bezzeg csúfolta is érte: „Nézd, még képes szétvágni ezt a szép köpenyt!

Magad is koldusbotra jutsz, meglásd!”
Márton azonban nem törődött a gúnyolódással. Lefeküdt, és hamarosan elaludt. Álmában megjelent az Isten, és így szólt hozzá:
– Márton, te jó ember vagy, látom. Élj segítve, cselekedj jót, és beveszlek az én seregembe. Gyógyíts betegeket, segíts a rászorulókon jó szívvel.
Másnap reggel Márton felkelt, és elgondolkozott.
– Hogyan is segíthetnék még többet az embereken?
Kilépett a hadseregből, hogy még több ideje legyen segíteni a szegényeken. Elment vándorolni, közben adományokat gyűjtött, és gyógyította a szegényeket.
Ahogy vándorolt, mindenhol megszerették. Aztán egyszer Franciahonban, ahol egy hatalmas templom is állt, amit Apátságnak hívtak, elé állt néhány ember, és az egyikük azt mondta:
– Márton, te olyan jó ember vagy. Legyél az apátság vezetője, a püspök, szép, aranyos ruhában járnál, és még több embernek segíthetnél.
Márton azonban szerette egyszerű életét, és nem akart püspök lenni. Elszaladt az emberek elől, és gondolkozott, hová bújjon el, hogy ne találják meg.
Hirtelen meglátott egy libacsapatot.
– A libák! Elbújok a libák közé, ott nem talál rám senki.
De az emberek csak jöttek, és a nevét kiáltozták. Márton csak lapult a szűk libaólban, s várta hogy elmenjenek onnan. A libák azonban gágogni kezdtek. Egyre hangosabban és hangosabban gágogtak, míg az emberek végre felfigyeltek rájuk:
– Mi ez a nagy gágogás? Nézzük meg!
Így aztán megtalálták Mártont. Ő előbújt, s homlokán egy csillag ragyogott. Az emberek ámulva nézték, és egy emberként kiáltottak fel:
– Éljen a püspök! Éljen az új püspökünk!
Mártont tehát püspökké választották, a libákat pedig, akik elárulták őt, még aznap este megsütötték, és megették.
Márton, belenyugodva, hogy püspökké kell válnia, még nagyon sok emberen segített. Ő lett a világ legjóságosabb püspöke, és boldogan élt, amíg meg nem halt.

Forrás: http://ovodaszivbol.blogspot.com

Római kori játékok:

Fej vagy írás

Amire szükséges lesz: egy fémpénz

A játék menete: Mai és régi érmékkel is játszható. Megnézegetjük és megfigyeljük az érem két oldalát. A gyerekek párokat vagy kisebb csoportokat alkotnak, és a pénzérme feldobása előtt megtippelik, hogy fejjel vagy írással ér-e földet. Aki nem találta el, feladatot hajt végre. Például, ha fej öt guggolás, ha írás 5 páros lábon szökkenés.

Micare (páros játék)

Ez egy páros játék, melynek során a játékosok hátra teszik a kezüket. Egy előre meghatározott jelre mindkét játékos előrántja a jobb kezét, s ujjaival egy számot mutat. Ezzel párhuzamosan előre minden játékos tippel a másik által mutatott számra. Ha nem találja el egyikük sem, akkor újra próbálkoznak. Az győz, aki először találja el a másik által mutatott számot. (Hasonló a kő, papír, olló játékhoz.)

 

Játék: Márton köpenye (megfigyelést fejlesztő játék)

Amire szükséged lesz: két nagyobb textil, ami alá kényelmesen elfér egy-egy gyerek

A játék menete: A gyerekek körben ülnek. a textileket, kiterítjük középre. Egy gyereket kiküldünk a teremből. ha már jól megnézte, hogy kik vannak a játszókörben.  Az egyik textil alá elbújtatjuk Mártont, a másik alá a koldust. A kint lévő gyereket visszahívjuk és csak a megfigyelése alapján ki kell találnia, hogy kik vannak a köpönyeg alatt, (ha nem sikerül, kkor a köpeny alatt lévő gyerekek egy-egy testrészüket kidughatják a lepel alól.)

Püspökkenyér kóstolás (Érzékelést és rövidtávú memóriát fejlesztő játék)

Amire szükséged lesz: egy, a gyerekekkel együtt megsütött püspökkenyér

A játék mente: A püspökkenyeret annyi részre vágunk szét, ahányan vagyunk, majd körbe adjuk a tálcát, mindenki levesz magának egyet vagy  a játékvezető kínálja körbe. A gyerekek elkezdik kóstolgatni, használhatunk akár 3 perces homokórát is, vagy zenét, hogy lassan ízlelgetve figyeljenek az összetevőkre. Az idő letelte után mesélhetnek a gyerekek: Ki milyen ízt ismert fel? Milyen alapanyagok, fűszerek, milyen gyümölcsök vannak benne?

Püspökkenyér recept:

Hozzávalók a tésztához:

A töltelékhez:

Elkészítés menete:

 • A tojásokat szétválasztjuk. A margarint a kristálycukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük, majd a tojások sárgáját is belekeverjük.
 • A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A kétféle lisztet összekeverjük.
 • A cukros-tojás masszához a lisztet és a kemény habot váltakozva, apránként hozzákeverjük. Végül pedig a töltelék hozzávalóit is belekeverjük a tésztamasszába.
 • Tésztamasszát belesimítjuk a püspökkenyér sütőformába (én azért nem vajaztam, liszteztem ki, mert teflonos a sütőformám, így nem ragadt bele a tészta).
 • Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük.
 • Ha megsült és kihűlt, a sütőformából egy tálra kiborítjuk, szeletekre felvágjuk és porcukorral megszórva tálaljuk.
 1. Márton és a ludak

Lábon járó párna, gúnár úr a párja.”

Játékok: Hess ki, vess ki, libáim (Szerepjátszó, felelgetős fogó játék)

A játék menete: Két gyerek farkas, a többiek libuskák, s közülük kerül ki az anya is. Az anya mögött, pár lépéssel odább, mindkét irányból farkasok leskelődnek.

Az anya és a libák közt induló párbeszédnek kevésbé ismert változata. A század elején ez így hangzott:

 • Hess ki, vess ki, libáim!
 • Nem mejünk, met a nagyapám kertjibe egy nagy lombos farkas van.
 • Mit szedeget?
 • Gyöngyszemet.
 • Mibe mosdolódik?
 • Arany tekenyőbe.
 • Mibe törkölődik?
 • Kutya lombos farkába.
 • Hess ki, vess ki, libáim!

A mondóka végén a farkasok kergetni kezdik a libákat

Liba, liba, liba, gácsér (gyorsaságot fejlesztő fogójáték)

A játék menete: A gyermekek körben állnak. Egy gyermek a körön kívül sétál, és megérinti annak a vállát, aki mögött elhaladt, és azt mondja: liba, liba… Akire gácsért mond, az kergeti meg őt a körön kívül. A kör megkerülésével beáll a gácsér helyére.

Libakereső (hallásfejlesztő játék)

A játék menete: A gyerekek félkörben állnak és megbeszéljük velük, hogy milyen állatok laknak a baromfiudvarban és melyiknek milyen a hangja. Ezek után kiválasztunk egy gazdát, gazdasszonyt, akinek elveszett az egyszem libája. Ezt a játékost kiküldjük a teremből. A többiek közül kiválasztunk egy a libát, aki gágogni fog, a többiek pedig eldönthetik, hogy melyik baromfi hangját fogják utánozni. Amikor ezt mindenki kitalálta, háttal fordulnak és a következő mondókával hívják be a gazdát:

„Gá-gá, ez a liba hangja,
legszebb lúd a faluba,
tolla fehér, csőre sárga,
büszke hosszú lúdnyakára.”

A gazda egy előre kijelölt ponton megáll és a hallott hangok alapján rámutat arra a háttal állóra, aki szerinte a gyerekek közül a libát utánozza. (ha sikerül eltalálnia, akkor a libából lesz a következő gazda, ha nem, akkor a félkörön belül a többi játszó gyerek háta mögött sétálva kell megkeresnie.

Márton vesszője (fogójáték)

(A disznópásztorok felkeresték azokat a házakat, ahonnan állatokat
hajtottak a legelőre, és vesszőket vittek ajándékba a gazdáknak. Ez volt a Szent Márton
vesszeje, melyről azt tartották, ahány ága van, annyit malacozik majd a disznó. Köszöntőt is
mondtak.

Márton vesszeje, köszöntés:
„Adjon Isten jó estét! Meghoztam Szent Márton vesszejét.
Annyi malacuk legyen, mint ahány ága-boga van!
Adja Isten, hogy több Márton napot is megérhessünk,
S erőben, egészségben eltölthessünk!
Több örvendetes napot adjon Isten!
Adjon bort, búzát, békességet, s lelkünknek örök üdvösséget!”)

Amire szükséged lesz: egy 10-12 szálból összekötött hajlékony vessző kötege

A játék menete: Kijelöljük a játékteret és annak az egyik részét libaólnak. Kiválasztunk egy gazdát, akinek a libái széjjel repültek és vissza kell terelnie őket az ólba.

„A gúnárom elveszett,
Keresésére megyek,
Nincsen annak más jegye,
Szárnya, tolla fekete.”

A mondóka (ének) végén a gazda el kezdi kergetni a libákat, és akit megérint  a vesszőjével, annak be kell mennie a libaólnak kijelölt területre.

 

 

Libás játék:
Esik az eső s s l s m
Habzik a mező s s l s m
Kihajtják a libuskákat s s s l s s m d
Fehér lábú Mariskákat s s s l s s m d
Ez a kutya gazda s s s l s m
Nem néz a napra s s s l s m
Csak a szép lányokra. s f m r d d
A gyerekek kézfogással körbejárnak, a dal végén leguggolnak. 

 

Játékok tollal

– Repül a madártoll! (Mozgásos szabályjáték)

Amire szükséged lesz: Színes madártollak, ejtőernyő

A játék menete: A gyerekek körbe állják, az ernyőt megfogják a szélét, amikor kifeszítik teleszórjuk tollakkal, majd lassan lebegtetve elkezdik mozgatni, amikor az összes toll elszáll, szín szerint lehet keresgélni és visszahozni az ernyőre.

– Hol simogat a madártoll? (testkép fejlesztő játék)

Amire szükséged lesz: egy lúdtoll, IKT eszköz a zene lejátszására

 A játék menete: A gyerekek kényelmesen elhelyezkednek a szőnyegen. Egy erre kiválasztott, ellazulást segítő zeneszó mellett, – becsukott szemmel – próbálják kitalálni, hogy a játékvezető, melyik testrészüket simogatta meg a madártollal.

– Szét és össze! (légzéstechnikát fejlesztő játék)

Amire szükséged lesz: egy nagyobb, alacsony peremű tálca tele tollpihékkel

A játék menete: A játszó gyerekek hason fekve próbálják lefújni az összes tollat a tálcáról és, ha ez sikerült, akkor a tálcát kivéve középről megpróbálhatják egy kupacba összefújni azokat.

„Libanyak” sütemény:

Hozzávalók:

 • 50 dkg liszt
 • 30 gramm vaj
 • 30 ml olaj
 • 5 gramm cukor
 • 5 gramm só
 • 30 gramm élesztő
 • 240 ml víz
 • tojássárgája (a tészta kenéséhez)

Elkészítés menete:

Hozzávalókat robotgépben összedolgozzuk és a kész tésztát rövid ideig pihentetjük.

Kis cipókra osztom a tésztát, majd kézzel rudakat sodrok belőlük

A kisodort tésztából libanyak formát készítünk és megkenjük tojássárgájával, hogy szép színük legyen a sütés során.

200 °C-on tekerem kb. 10 percig sütjük. Kívül ropogós lesz, belül puha marad.

10 perc sütés után 1 kanál sót, 1 kanál lisztet, és e1 kanál vizet keverékével megkenjük a tésztát.

 

Kalács emberke Márton napra (Weckermann)

Hozzávalók:

 • 42 g friss élesztő
 • 250 ml langyos tej
 • 600 g 405-ös típusú búzaliszt
 • 100 gramm cukor
 • tojás (M)
 • 1 csipet vanília
 • 100 g olvasztott vaj
 • tojássárgája
 • 1 evőkanál tejszín
 • mazsola a szemnek és a díszítésnek

 

Az elkészítés menete:

 • Az élesztőt egy tálba morzsoljuk, és felöntjük a langyos tejjel. Addig keverjük, amíg az élesztő teljesen fel nem oldódik. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és kézzel vagy robotgépben néhány percig dagasztjuk, amíg a tészta már nem tapad az edény falához. Golyóvá formáljuk, tiszta törülközővel letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük 45 percig, vagy amíg a duplájára nem nő.
 • A megkelt tésztát újra dagasztjuk, hogy a levegő távozhasson, és 10 részre osztjuk és hosszú szálakká formázzuk. Egy darabból a fejet formázzuk a felső végén, és bevágjuk a tésztát mindkét oldalán a karokhoz. Végül készítünk még egy vágást alul, a lábak számára.
 • Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a és ismét letakarjuk tiszta törülközővel, és még 30 percig meleg helyen kelesztjük.
 • A sütőt előmelegítjük 200°C-ra alsó és felső hőmérsékletre. A tojássárgáját habosra keverjük a tejszínnel, és megkenjük vele a kalács emberkét, majd. bele nyomunk két mazsolát szemnek.
 • A Weckmannt az előmelegített sütő közepén 15 perc alatt aranybarnára sütjük (ha túlságosan megsötétülnek, fedjük le egy réteg alufóliával).