Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Október 15. A kézmosás világnapja

Írta: Neteducatio Dátum: 2017. október 10.

Az óvodában és a kisiskolában is nagyon fontos az egészséges életmódra nevelés, ennek részeként a helyes higiénés szokások kialakítása. Ezért október 15-én felhívjuk a figyelmet a kézmosás fontosságára, az UNICEF által kezdeményezett jeles napon.Kezeinken körülbelül 200 különböző baktérium törzs tanyázik, ezek mindegyike milliós létszámban képviselteti magát.[1] Természetesen ezek közül nem mind jelent veszélyt a számunkra, de ettől függetlenül nem árt a helyes és rendszeres kézmosás (főként evés előtt, mosdóhasználat után, tömegközlekedési eszközökön való utazást követően, illetve influenzás időszakban különösen). Pedagógusként fontos a mintanyújtás, illetve, hogy megtanítsuk ennek fontosságát neveltjeinknek is.

Hogyan kell kezet mosni? A kézmosás 5 lépése:[2]

  1. Nedvesítsük meg kezünket, meleg vizet használjunk. hands-311366_1280
  2. Szappanozzuk be. A kézmosáshoz megfelel a közönséges, nem antibakteriális szappan is.
  3. Dörzsöljük át kezünket legalább 20 másodpercig. Mossuk meg a tenyeret, a kézfejet, a csuklót, az ujjak közét és a köröm alatt is, utóbbihoz használjunk körömkefét. A gyerekek mérhetik a szükséges időt úgy is, hogy közben egy megfelelő hosszúságú dalt elénekelnek.
  4. Öblítsük le a kezet bő, folyó vízzel.
  5. Tiszta és száraz törülközővel szárítsuk meg, vagy ennek hiányában rázzuk a kezünket a levegőben, amíg meg nem szárad.

 

A kisgyermekek esetében legkönnyebben a mesén, a játékon át vezet az út. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány mesét, verset, játékot, melyek kapcsolhatóak a kézmosáshoz, a tisztálkodáshoz.

 

Lackfi János: KÉZMOSÓS, FOGMOSÓS*

 

Mossunk szépen sorban mindent,

csak a kezet, ne az inget!

Szappanozzuk, úgy lesz tisztább,

fut a piszok, köszön: “viszlát!”.

 

Fogkrém kell a fogkefére,

mossunk fogat szép fehérre,

fogunk villog, mint egy lámpa,

vicsorogjunk, mint a cápa!

 

Még több játékos mondóka az óvodai napirend minden eseményéhez az Óvodai mondókásban! IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ!

 

Klicsu Anna: A Baciszörnyek elleni küzdelem

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisgyerek, Tomi. Tomi most kezdett el óvodába járni, ez volt az első napja. Reggel a többi gyerek érkezése után a Tisztakéz Őrök elkísérték a csoportot a mosdóba. A Tisztekéz Őrök feleltek azért, hogy mindenki megmossa a kezét. Tomi új volt még az óvodában, nem volt kedve a kezet mosni csoporttal, ezért úgy döntött, elbújik, és nem megy be a fürdőbe a többiekkel. Reggeli után Tominak elkezdett fájni a hasa, ezért nem tudott a többiekkel játszani. Beteg lett, és míg a többiek játszottak, a barátai fogócskáztak, bújócskáztak, addig neki az óvó néni mellett kellett ülnie.

Az óvó néni megkérte a Tisztakéz Őröket, hogy meséljék el Tominak, mi történik vele, amíg otthonról eljut az óvodába. A Tisztakéz Őrök elmondták, hogy apró manónak kinéző lények másznak a kezeire, akik azon ügyeskednek, hogy beteggé tegyék. Ezért is érzi magát most rosszul. Ezek a kislények a Baciszörnyek, akik az emberek egészségével maradnak életben. Ahhoz, hogy Tomi ne legyen beteg, és le tudja győzni a Baciszörnyeket, meg kell mosnia a kezét szappannal, és le kell öblítenie meleg vízzel. Tehát a csoporttal együtt kezet kell mosnia mindig, amikor a Tisztakéz Őrök szólnak. Ez az egyetlen olyan fegyver, amivel a Baciszörnyek békén hagyják. Tomi megfogadta az óvó néni tanácsát, és elment megmosni a kezét szappannal, majd leöblítette meleg vízzel. Azóta mindig megmossa a kezét, amikor csak a Tisztakéz Őrök szólnak neki, és nem is lett beteg soha!

 

Kézmosó vers[3]

Szappan, szappan habozzon,

a kezemet jól megmosom.

Kívül-belül ujjamon

egy maszat se maradjon!

Hüvelykujjam, körmeim,

bacik búvóhelyein

sikálom, hogy ragyogjon,

és a csap alá tartom.

Most már tiszta a kezem,

integenti nem szégyen!

 

Szabó T. Anna: Kézmosó vers

Cuk-ros, ra-ga-csos, ta-pa-dós, ma-sza-tos ez a kicsi tappancs,
Hozd hát ide most, nos hát, gyere mosd,adom is a szappant.
Hékás-békás! Fogd meg már! Csúszós kis hal megtréfál!
Mosd meg gyorsan, egy-két-hár!
Jujj, jujj, de csikis! Kicsúszik a szappan!
Hopp, már esik, ide-oda pattan!
Hékás-békás! Nem megmondtam?
Nosza, gyerünk, csípd el, kapd el gyorsan!

 

Tevékenység ötletek:

  • Szappanbuborék fújás
  • Festés szappanbuborékkal[4]: Edényekbe keverjetek össze vizet, temperát egy kevés mosogatószerrel. A gyerekek szívószállal fújjanak bele a vízbe, hogy jó buborékos legyen. (Feltétlenül beszéljétek meg, hogy most nem inni kell belőle!) A papírt érintsétek a színes buborékokhoz. Az így készített színes lapból nagyon szép origami figurákat lehet hajtogatni.

 

Kézmosásra fel!

 

*Lackfi János – Páll Viktória (2017): Óvodai mondókás. Neteducatio Kft. Budapest

[1] http://www.organizone.eu/?id=layer107

[2] forrás: http://ovonok.hu/2014/10/hogyan-mossunk-kezet-jatekos-feladatok-a-kezmosashoz/

[3] forrás: https://youtu.be/Z9AGKsXuhHs

[4] forrás: http://blog.mindennapraegyjatek.hu/index.php/2011/05/festes-szappanbuborekkal/

 


ikonOlvasószoba

Állatok és kicsinyeik – Memória játék

A gyerekek egyik kedvenc játéka a memória. Végtelen variációban használhatjuk, az autóktól kezdve az épületeken át a csoportba/osztályba járó gyerekek fényképéig bármi lehet a lapokon. Ezúttal isme...

Tovább olvasom »

Óvodai érzelmi nevelés az Elza Hajnalvölgyben című mese segítségével

Érzelmeink meghatározzák döntéseinket, viselkedésünket, cselekedeteinket és ez által azt, hogy kik vagyunk. Segítségükkel kapcsolódhatunk embertársainkhoz. Pedagógusként fontos feladatunk elhinteni...

Tovább olvasom »

Időjárás táblák óvodába, iskolába

Az időjárás megfigyelése a mindennapok része már évszázadok óta, gondoljunk csak a népi megfigyelésekre, melyhez elődeink az aratástól kezdve a szüreten át a vetésig mindent éppen jókor, jó időben ...

Tovább olvasom »