Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

“Miért nem mennek kapálni?” – avagy a pedagógus egy napja (2. rész)

Írta: Neteducatio Dátum: 2022. március 10.

„Csak pedagógus…? Csak tesis…?”

Írta: Schmidt Zsolt

A teljesség igénye nélkül…

Kedd 21:00 után elalszik Zsanka…hurrááá…23:00 után kicsivel váratlanul felébred és mosolyog, gügyög hol Anya, hol Apa karjaiban 1:37 elalszik. Kicsivel később mi is szundítunk.

5:47 – csörög az óra. Egyszer szundi, de pár pillanat és Ébresztő, ki az ágyból! Kávé, víz, pici bambulás, fürdő, tükör, arcom? Rendben, öltözés, fáj a térdem, előszoba, cipő, parfüm, kabát, indulás… minden megvan? Tükör, fej? Rendben. Indulááás. Viszem a szemetet. A laptoptáskát, két nagy szatyrot, amiben kabátok vannak, amit eladok a suliban (remélem). Jah, esernyő is van nálam, mert szakad. Szerencsére nincs lefagyva a szélvédő, hamar tudok indulni. Fázom, fáj a térdem.

6:39 – bent vagyok a suliban, sötét szinte minden… téblábolok, fiók kihúz, mi is lesz ma? Eladó kabátokat lerakom a kollégák helyére. Kaptunk anno egy sportszercsomagot, nem találom az átvételi papírját. E-mailt írok gyorsan. Küldjék újra! Jön a Gergely, korai órája lesz. Vicceskedünk. Bírom. Várja a Gábort, kellenek a tabletek. Vicceskedünk. Szállingóznak a kollégák, tanári, iroda lassacskán telik. Lassacskán, nagyon lassacskán.

7:15 – ügyelet indul, bóklászok az első emeleten. Folyosó végén teremajtó nyitva… ott van Gergely. Odanézek. Megy az infóóra. Álmos fejek. Eszembe jut, hogy éhes vagyok. Ügyelek, messze a büfé. Ott egy diák… kérlek, hozz nekem egy szendvicset és egy teát a büfés bögrémben. Andi néni felírja. Köszönöm. Tovább bóklászom. Végre itt a reggeli. Megeszem, jaj de jólesett. Megtelik a suli diákkal.

7:45 – ofióra. Utoljára megyek be, szuttyogtam a tanáriban. Nem is tudom, hogy mit. Jah, de jött Imi, meséltem neki a Mohács500 projekt fejleményeit. Alakul. Van még 5 év.

Ofióra: 47 kérdés, háromnegyedére már válaszoltam a bevezetőmmel, de akkor is felteszik. Nem értem. Egymást regulázzák. Egész nyugis az osztály. Már felmerül, hogy baj van. Nincs baj. Minden ok. Megbeszéljük a napot, ofis dolgokat, osztálykarácsony, mit, hogyan stb…

Telefonom némítva, de hív egy szülő… érthetetlen 8:12 van, mit akar? A gyereke az osztályomba jár. Csütörtök első óra ofi. Tudja ő is, hogy ofi, mégis hív. Nem veszem fel.

8:29 – 60 másodpercetek van, hogy elhagyjátok a teremet. Valakik nem sietnek… siessetek!

Ügyelet.

8:45 – 2. óra, 1.a pöttömkék. Viszem a JBL-t buli tesi.

9:30 – kicsengő – jön lyukasóra, jah még nem. Ügyelet van.

Lyukasóra. Mit is kell csinálnom? Jah, közben megjött az e-mail. Ki kell nyomtatni. Kitölteni, Anikó segít. Nincs bent. Hol van? Ott jön, segít. Kész! Jah nem, be kell scannelni. Elküldöm. 27 perc múlva jön a válasz nem jó így. Eredetit kell postázni. Ma már nem tudom, majd holnap. Remélem.

4. óra – Dupla tesi irány a csarnok. Szakad az eső. Szatyor vagy kell egy táska a cuccaimnak. Tünde ad szatyrot, de nem, inkább Imi ad táskát. Rendes srác! Siessek. Közben Gergelynek, ugye ügyelsz? Dupla tesim van a csarnokban. Persze, megoldom. Első óra felmérés, medicinlabda-dobás hátra… második óra csapatjátékok. Nézem az izgulós fejeket. Ketten sírnak, nem fog menni. Nyugi menni fog! Egyik 4-es, másik 5-ös. Felmérés vége, természetesen vannak hiányzók, őket majd máskor mérem fel. Pisiszünet, ivószünet. Telefonom töltőn. Megnézem, 9 nemfogadott hívás. 7 különböző emberke keresett. El se kezdem visszahívni… sose lesz vége. Kitti képet küldött Zsankáról, de ari. Imádom. 2. tesi. Figyelek! Nagyon kijön, ki milyen személyiség a játékok hevében. „Kicsengetnek” – öltözés, irány vissza a suliba. Még mindig szakad. Félúton jövök rá, hogy a benticipőmben indultam el. Semmi gond. Majd megtörlöm. Ebédeljek? Áhh, nincs arra idő. Ügyelek. Gyors kávé. Egy üzenet a helyemen. Válaszolok. 6. óra a csarnokban, újra vissza. Még mindig szakad az eső. Imi is jön át, megosztjuk a termet. Ő felméri az ingatesztet, mi gyakorlunk. Hamar lepereg az óra. Közben 4 nemfogadott hívás… a messenger üzenetekről ne is beszéljünk. 3 e-mail, majd megnézem később. Vissza a suliba. Fáj a térdem. Nem hiszem el, hogy még mindig esik az eső.

13:37 – rohanok. Irány Szekszárd. Juuuj, kevés az üzemanyag, tankolok. Telefonálgatás, fülhallgatóval!!! Kik is hívtak? Közben ugye szervezünk egy focitornát december 17-18-19. Szekszárdon van a serlegbolt és a fő szponzor. Elhozom a serlegeket. Fáj a térdem. Rohanás haza. Kicsit megállok, kávéház, vaníliás, barackos croissant, presszókávé, mentesvíz. 7 perc, de érzem, hogy nem nyugiban, mert sietnem kell. Ömlik az eső. Irány Mohács. Duna Fittness edzés a gyerekeknek. Útközben ajj, fáradt vagyok. Végig telefonálok…Kittivel is. Minden ok? Kisbaba? Minden ok.

15:32 megérkeztem a Duna Fitnessbe. Öltözök, pakolok. Berendezem a termet. Jönnek a gyerekek. Kezdjük. Hirtelen erőre kapok. Pörgős kis óra, fáj a térdem.

16:45 – vége. Öltözök, irány a sportcsarnok. Ott beszéljük a teremtorna részleteit Gáborral. Éhes vagyok… basszus ma még nem ebédeltem. Gyorsan egy szendvics, víz, cappuccino. Nehezen, de nekikezdünk. Részletek, telefonok, üzenetek. Szervezés. Fáradok.

19:57 – haza kellene menni. Fürdetés? Azt lekéstem. Jaaah még nem is megyek haza. Anyáéknál van fél kg dió, beugrom érte. Kicsit beszélgetünk. Sietek, vár a család. Végre leparkoltam, irány a lakás. Még mindig esik. Ilyen nincs. Ajjjjj bezártam a kocsit? Tuti bezártam, de visszamegyek megnézem. Persze, hogy be van zárva. Hülye vagy Zsolti. Sebaj, most már tényleg hazaérek. Fáj a térdem.

20:31 – baba vacsorázik J kicsit nézem. Én is megéheztem. Kitti főzött, nagyon finom. Jólesett. Közben beszélgetünk, mókázunk, babázok, babázunk. Basszus egy ppt-t be kell fejeznem és 4 e-mailt meg kell írnom és küldenem kell. Közben újra kis babázás… Kész! Ötletem támadt, hogy megírjam mennyire „üresek” a napjaim. Elaludt, elaludt!!! Kittivel képzeletben pacsizunk. Ez a jó pillanat. Elkezdem írni. Ez is kész. Jézusom 23:42. Fürdés. Utána remélem alszom. Ujujujjj 17 órája és 55 perce ébren vagyok. Még mindig nem alszom… Jah elfelejtettem ezt meg azt, de majd holnap, mert holnap is van egy nap. Mindjárt kelni kell. Na aludjunk!   

„Unalmas napom” a számok tükrében:

bejövő hívás: 15 db

kimenő hívás: 47 db

facebook értesítés: 9 db

messenger üzenet: 36 db

e-mail: 12 db

sms: 11 db

„Szinte semmit sem csinál egy pedagógus, egy tesis meg főleg semmit.”

Szinte!