Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

„Makkot szedtem tölgy alatt”

Írta: Neteducatio Dátum: 2022. október 19.

A népi megfigyelések szerint október 16. a makkhullás kezdete

tölgyfa (az istenek fája) a bükkfélék család nemzetsége, mintegy 500 fajjal. hazánkban legsűrűbben a kocsányos és kocsánytalan tölggyel találkozhatunk. termése a makk a tölgyfa gyümölcse. Ez egy dióféle , és egyetlen magja (ritkán két magja) van, szívós, bőrszerű héjba van zárva. Elnevezése kelta eredetű. ‘Quer’ = szép és ‘cuez’ = fa szavakból eredeztetik. Fontos tápláléka pl. szarvasnak, őznek, mókusnak, nyúlnak, vaddisznónak, harkálynak. Sőt! A rókának és a mosómedvének is.

 Írta: Karczewicz Ágnes

 1. Tématerv

Játék

Munka

Fuss egy fához!

Mókusetető

Téli eleség

Keresd a makkot!

Mókustársas

Sarazós, dagonyázós játékok

Makk és gubacsgyűjtés

Ágak levelek tartósítása glicerinnel

„Csontvázlevél” készítése

Makkültetés

Gyertyaöntés makk kupakokba

Őszi, koszorú ragasztása makkból

Makk nemezelés

Környezővilág

Matematikai tartalmak

Vadasparki séta

A tölgyfa és termése

Gubacs és gubacsdarázs

A vaddisznó és kicsinyei

A mókus

Sorba rendezés, soralkotás festett makkokkal színárnyalatok szerint

Párosítás (makk és kupakja)

Mozgás

Ének-zene-tánc

Egyensúlyozó járás tornapadon

Távolugrás

Fácska. vándorolj!

Vadmalacok élete

Mókus, mókus ki a házból!

Hála isten makk is van (Néptánc alapok: oldalzáró, csárdáslépés, láblengetés. páros ugrás….)

https://www.youtube.com/watch?v=G2OHzhsSweY

Sötétben, a hangerdőben

Csengő barkácsolása makk kupakból

 

Kézműves alkotások

 

Makkok nemezelése

Makk figurák barkácsolása

Makkforma ragasztása préselt levelekből és makk kupakokból

Makkok festése körömlakkal

Tölgyfa levél díszítése sormintákkal (fehér alkoholos filc vagy krétafilc)

Tölgyfalevél lenyomat sárfestékkel

 

 1. Ötlettár
 • Fuss egy fához!

A játék menete: A gyerekek létszámától függően kiválasztunk 5-6 gyereket, aki fává változik és egymástól néhány méterre áll. A többiek mind olyan élőlények, melyek élete a fákhoz kötődik, pl. madár, mókus, rovar, hernyó, stb. Minden élőlény álljon egy-egy fa mellé.  Amikor a játékvezető azt kiáltja: „futás!”, mindenkinek új fához kell szaladnia. Eközben azonban nem vehetnek levegőt, csak mikor odaértek a másik fához! A játék nehezebbé válik, ha néhány fát favágók kivágnak, a megmaradtak egyre távolabb kerülnek egymástól. Végül, mikor mindenki az utolsó megmaradt fa körül szorong, kérdezzük meg a gyerekeket: „miért van szükségünk a fákra?” Valószínűleg kórusban fogják kiáltani: hogy levegőt kapjunk!

 • Mókusetető

Amire szükséged lesz: tálcán különféle magok

A játék menete: A gyerekek mókusokká változnak. Becsukják a szemüket, és az óvódapedagógus – az előre tálcán elkészített magok közül egyet-egyet a kinyújtott nyelvükre tesz. A magok elfogyasztása után a gyerekeknek meg kell nevezni, hogy milyen magot ettek. (Tisztított napraforgómag, pisztácia, dió, mogyoró, tökmag, mandula.)

 • Téli eleség

Amire szükséged lesz: játszó gyerekenként 2 fa papírhengerekből barkácsolva, melyen a „törzs” nagyjából 2/3 részére vágunk egy odút és ráragasztunk (rajzolunk) egy vörös és egy fekete mókust. Játékosonként egy-egy kiskosárba összekeverünk makkokat és héjas mogyorót. (Arra ügyeljünk, hogy a tálkában, minden gyereknél ugyanannyi legyen a makk és a mogyoró.)

A játék menete: Minden játékos kap két fát és egy tálka összekevert termést. A vörös mókus csak a makkot szereti, a fekete pedig a mogyorót, ezért az odujukba azt és csak azt szabad berakni. A játék addig tart, amíg megtelik az odú termésekkel, vagy időre is játszhatjuk. A játék végén leellenőrizhetjük, hogy vajon minden mókusnak csak a kedvenc csemegéje került-e az odújába.

 • Keresd a makkot!

A játék menete: Egy nagyobb tálba makkokat teszünk, majd a tálat teleszórjuk rizzsel, körbe adjuk a gyerekek között, és mindenkinek ki kell tapogatnia egy makkot, amit megtarthat.

 • Mókus társas

Amire szükséged lesz: 4-6 üres tejfölös pohár, melyre mókusképet ragasztunk, egy dobókocka, egy kiskosárnyi makk

A játék menete: Minden gyerek sorban dob a dobókockával, és a középre helyezett kosárból kivehet annyi makkot, ahányat dobott. A játék addig tart, amíg a kosárból ki nem fogynak a makkok, vagy meg nem telik az első játékos tejfölösdoboza. A „begyűjtött makkokat meg is számlálhatjuk.

 • Ágak levelek tartósítása glicerinnel

Amire szükséged lesz: Egészséges, szép színű őszi levelek vagy kisebb – nagyobb leveles ágak, 500 ml glicerin, 2 liter víz, egy peremes tálca vagy egy nagyobb váza

A tartósítás menete: A levelek (ágak) nyelének végét kalapáljuk meg, majd tegyük bele a tálcába öntött glicerines keverékbe. kb. 5 nap áztatás után vegyük ki, és levegőn szárítsuk meg! Ha nagyobb ágakat szeretnénk tartósítani, akkor a keverékhez adjunk néhány csepp mosogatószert is, az elkészült keveréket öntsük egy vázába vagy üvegbe, és ebbe tegyük bele az ágakat.

 • „Csontvázlevél” készítése

Amire szükséged lesz: Különböző formájú, erős erezetű levelek, 2 csésze víz, 3 evőkanál mosószóda, serpenyő, papírtörlő

Az elkészítés menete: A vizet és a mosószódát forraljuk fel. A kihűlt oldatba kb. 1 órán keresztül áztassuk be a leveleket. Miután kivettük az oldatból, egy papírszalvéta vagy törlő segítségével óvatosan dörzsöljük át a levél felszínét. (A levél „csontvázakat” ételfesték és víz keverékével színezhetjük is.)

 • Makkültetés

– Melegvízzel mossuk le a makkokat és tegyük, egy tál langyos vízbe. Azok a makkok, melyek pár perc múlva a felszínre emelkednek valószínűleg ne csíráztathatók.

– Egy tálkába tegyünk egy pamut vagy vászonagyagot (vattakorongot), nedvesítsük meg és tegyük rá a kiválasztott makkokat. A textilt tartsuk nedvesen (nem szabad túl öntözni) és kb. 2 hét múlva megjelennek az apró hajtások.

– Óvatosan ültessük őket virágcserépbe, tegyük világos helyre és rendszeresen öntözzük! Innentől kezdve más csak türelem kérdése és növekedni kezd a saját tölgyfánk.

 • Sorba rendezés, soralkotás festett makkokkal színárnyalatok szerint

Amire szükséged lesz: Sok-sok makk kupak, melyeket lefestünk 4-6 szín, különböző erősségű árnyalataira (erre legalkalmasabb a „Hobby” festék), egy kosár, melybe összekeverjük a megszáradt makk kupakokat.

A játék menete: A gyerekeknek ki kell rakniuk a színsorokat a legvilágosabbtól a legsötétebbig vagy fordítva

 • Fácska, vándorolj!

Karikákat teszünk, vagy rajzolunk a padlóra. Eggyel kevesebbet, mint ahány gyermek van. Mindenki beáll egy karikába, akinek nem jutott, az útnak indítja a fákat, s azt is megmondja, hogy kell menni: guggolva, bal lábon, keresztezett lábbal stb. Közben ő is elindul, és szerez magának helyet. Mindig az a játékos indítja a fákat, akinek nem jut hely.

 • Egyensúlyozás tornapadon

Amire szükséged lesz: Tornapadok a térben elhelyezve, melyek hidat jelképeznek

A játék menete: A hídon keresztül át kell érni az alatt az idő alatt, amíg a verset mondjuk.

„Kis vadmalac az erdőben
hazafelé döcög szépen
Az útjában sebes folyó,
túlsó partján volna a jó.

Sebes folyón keskeny híd,
jaj, átmenni ki segít?
Vigyázz, röfi.”

 • A vadmalacok élete!

Szükséges kellékek: Tornaszőnyeg, nagyon sok babzsák vagy babzsákfotelek, kislabdák

A játék menete: Előkészítünk és elhelyezünk a térben egy – két nagyobb szivacsot. Készítünk egy babzsák kupacot, figyelve arra, hogy mindenki elférjen rajta illetve kislabdákat szórunk szét. A játéktér tölgyerdővé változik, ahol meglessük, mivel töltik a napot a vadmalacok. Aranyosi Ervin: Vaddisznók című versének hallgatása közben, mindenki átváltozik kis vadmalaccá, majd indulhat a játék. Kezünkből távcsövet formázva felkiáltunk, „úgy látom, a vaddisznók éppen sütkéreznek”- mindenki hanyatt fekvésben pihen, ha azt mondjuk „sárban dagonyáznak”, mindenki hempereg a babzsákokon, ha a vadmalacok éppen „falatoznak”, akkor a kislabdákat („makkot”) próbálnak összegyűjteni egy adott pontra.

 • Sötétben, a hangerdőben

A gyerekek össze-vissza állnak a teremben, ők a fák. Egy bekötött szemű gyerek járkál az erdőben. A fák hangokkal jeleznek, ha a közelükbe ér, nehogy nekik menjen.

 

Mondat befejező játék:

A fa teste akkor görbe,
Ha nem egyenes a …(törzse)

 

A fa dísze, koronája,
Napfényevéshez: a szája.
Zöld és a fán jó sok él,
Nem más, mint a …(falevél)

 

Vizet hogyha iszom,
Szívószálként használom.
Kapaszkodni segítenek,
Sok kusza szál: a …(gyökerek)

 

Fák ruhája én vagyok,
Rá erősen tapadok.
Minden törzset megvédek,
Jó pajzs vagyok: a …(fakéreg)