Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Kézmosás világnapja – október 15.

Írta: Neteducatio Dátum: 2022. október 18.

A kezdeményezést 2008-ban indította útjára több nemzetközi szervezet, köztük az UNICEF is, melynek Magyar Bizottsága 2009-ben szervezett először programot hazánkban a Világnap alkalmából. A nemzetközi eseménysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a szappannal történő kézmosás fontosságára a világ valamennyi országában.

Csúszik, mint a csiga bőre, tiszta lesz a kezed tőle.

Fújhatsz buborékot belőle, mely elpattan, ha leesik a kőre.”

Írta: Karczewicz Ágnes

1. Tématerv:

 

Szabad-, fejlesztő- és drámajátékok

Munka jellegű tevékenységek (játékkészítés, kiegészítő eszközök, sütés-főzés, kerti munkák…)

Kiemelten fejleszthető képességek:

Kiemelten fejleszthető képességek:

Játékok szappanos vízben – vízhabosítás

Szappanbuborékfújás

Csapj rá!

Sikáld tisztára!

Jobb kéz, bal kéz

Folyékonyszappan készítés

Szappanöntés maradék szappanok felhasználásával

Szappannemezelés

Mozgást fejlesztő tevékenységek

Környezővilág és matematikai tartalmak felfedezését segítő tevékenységek

Kiemelten fejleszthető képességek:

Kiemelten fejleszthető képességek:

Kéztorna

Vírusok, bacilusok és a betegségek

Kézmosás betegségmegelőző szerepe

A szappan

Kísérlet

A kéz „részei” (csukló, tenyér, kézfej, …)

Matematikai tartalmak:

Űrtartalommérés

Számlálás, halmaz alkotás szín és forma szerint

Kommunikációt, beszédfejlődést segítő tevékenységek (mesék, versek…)

Zenei képességek fejlődését segítő tevékenységek

Kiemelten fejleszthető képességek:

Kiemelten fejleszthető képességek:

Szabó T. Anna: Kézmosó vers

Nagy Bandó András: Szappanbuborék

Hétvári Andrea: Kézmosó mondóka

Gyurkó Szilvia: Mosó mese avagy a kézmosás eredete

 

Alkotó tevékenységek

Beszélgetőkör játékai

Kiemelten fejleszthető képességek:

Kiemelten fejleszthető képességek:

Festés szappanbuborékkal, körömkefével

Bacilusok, vírusok mintázása

 

Szervusz hüvelykujj…

2. Ötlettár:

 • Szappanbuborékfújó folyadék

Előkészítés: szappanbuborék fújó folyadék, szalmaszál vagy szívószál

Néhány bevált recept a buborék folyadék elkészítéséhez:

12 pohár víz, 1 pohár mosogatószer, 1 pohár kukoricaliszt, 2 evőkanál sütőpor vagy 5 dl langyos víz, 2,5 dl mosogatószer, 3 evőkanál glicerin, 1 teáskanál cukor vagy7-10 rész víz, 1 rész mosószer, 1-2 evőkanál glicerin. Sűrű oldathoz 2/3 rész víz, 1 rész víz, 1-2 evőkanál glicerin. Pattogós buborékhoz 2 csomag zselatin, 4 pohár forróvíz, 3-5 evőkanál glicerin, 3 evőkanál folyékony mosószer.

 • Csapj rá!

4-5 színű kartonkezeket, melyekre különböző számú „bacilusokat” ragasztottunk, rögzítünk az asztalon és a játékvezető által mondott színűeket vagy számosságúakat kell minél gyorsabban a légycsapóval megérinteni. (vagy csipeszes játékként is játszható)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sikáld tisztára!

 1. A kézlenyomatokra papír zsebkendőgyűréssel vagy pomponokból készített „bacilusokat” szúrunk és két kanál vagy két villa összeszorításával kell „tisztává varázsolni a lenyomatokat (egyéni vagy páros játék.
 2.  Zárható műanyag zacskó aljára filctollal rárajzolunk két kezet, majd megtöltjük hajzselével, melybe flittereket szórunk. A flittereket el kell „sikálni” a kéznyomokról.
 3. Felfújt gumikesztyűre rajzolt „vírusok” eltüntetése szivaccsal, szappannal:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jobb kéz, bal kéz:

 • Folyékonyszappan készítés

Bármilyen szappanból készíthetünk folyékony szappant és általában mindenkinek van otthon megmaradt vagy félig használt felesleges szappan tömbje. Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető recept.
Hozzávalók:
Szappantömb (illatmentes vagy illatos; bármilyen márka megteszi) • kés vagy sajt reszelő • Víz • Egy fazék • Üres szappan adagolók • illóolajok (opcionális) • Szappanfesték (opcionális)

Reszeljük le vagy vágjuk apróra a szappan darabokat, ehhez a recepthez nagyjából 10 dkg szappanra lesz szükség. Forraljunk fel négy csésze vizet a tűzhelyen, majd miután levettük a tűzről adjuk hozzá a reszelt vagy apróra darabolt szappant. Keverjük össze addig, amíg a szappanpelyhek teljesen meg nem olvadnak. (most még nagyon folyékony lesz). Hagyjuk a keveréket hűlni legalább 15 percig. Ezután ismét keverjük meg. Most már a szappannak kissé sűrűbbnek kell lennie. Hagyjuk a szappant néhány órán át vagy egy éjszakán át hűlni. Keverjük össze újra. Mivel a nedvességtartalom szappanonként változik, így előfordulhat, hogy nem lesz megfelelő sűrűségű elsőre: ha túl folyékonynak tűnik, melegítsük fel újra, és adjunk hozzá még szappanpelyhet, ha túl sűrű, akkor pedig adjunk hozzá még vizet.
Ha megfelelőnek találjuk az állagát, akkor adhatunk hozzá néhány csepp illóolajat és / vagy színezéket. Az illóolaj-tartalom nem haladhatja meg a recept 2% -át; 1% ha gyermekek is használják. Ezután öntsük szappan adagolókba, és kész is.

Mit tud a kezed?

Ujjaimat mutogatom, /ökölbe szorított kéz, ujjak nyitogatása, esetleg megnevezéssel/közben vígan mondogatom, /a két kezet összekulcsolni az ujjakkal, így fordítgatni/

Kifordítom,
Befordítom,
Felfordítom,
Lefordítom,

Ezután cselekvésgyűjtés és a mozdulatok leutánzása:

Zongorázok, furulyázok, tépek, írok, rajzolok, nyírok, gyúrok, sodrok, lapítok, dobok, mutatok, keverek, integetek, rázok, cibálok, gurítok, rakosgatok, fityiszt mutatok stb

Ügyesebb lett a kezem, a tornát befejezem. ./kéz ökölbe, letesszük a combra, vagy az asztalra/

Itt a kezem, jobb és bal, összeverem, megszólal  /ökölbe szorított kéz összeütögetése/
Itt a kezem, bal és jobb, most kell vele tapsolnod!
                         Lassan forog a kerék, mert a vize nem elég, /kézfej forgatása/
Gyorsan forog a kerék, mert a vize már elég (mutatóujjal körrajzolása a levegőbe/

Ujj bemelegítő

Közben a gyerekek mutogassák, hogy melyik ujjukról van szó, mozgassák őket. Az össze-szét résznél ki-be csukogassák az ujjaikat, a körbe forog a keréknél pedig csuklókörzést végezzenek. 

Egyedem-begyedem, ez az én tenyerem.
Öt kis fürge ujj van rajta,
bemutatom őket sorba.

Hüvelykujjam itt az első,
mellé másik, ez már kettő.

Össze-szét, össze-szét,
Körbe forog a kerék.

Középső ujjam a leghosszabb,
nem csinálok semmi rosszat!

Össze-szét, össze-szét,
Körbe forog a kerék.

Erre gyűrűt fogok húzni,
ezt a kicsit gyorsan nyújtsd ki!

Össze-szét, össze-szét,
Körbe forog a kerék.

 • Vírusok, bacilusok és a betegségek

Mi is az a vírus?

A vírusok apró kis kórokozók, akik a különböző élőlények szervezetében (gombák, növények, állatok és emberek) képesek arra, hogy egyre többen és többen legyenek.

Változatos módon terjednek; van, amelyiket rovarok viszik át egyik állatról vagy növényről a másikra. Vannak, amelyek cseppfertőzéssel (tüsszentéssel, köhögéssel), a levegőn keresztül kerülnek a szervezetbe van, amelyik „kézről kézre jár: Rengeteg vírusfajta létezik (például csak a tengerekben több, mint 200 ezer különbözőt fedeztek eddig fel. alakjuk, formájuk nagyon különböző.

A vírusok olyan kicsik, hogy nem is látod őket csak mikroszkóp, elektronmikroszkóp alatt. A mikroszkóp egy olyan erős nagyító, ami többszörösére nagyítja fel még a szemünkkel nem is látható dolgokat.

A vírusok olyan könnyűek, hogy pici cseppekben lebegnek a levegőben, és rászállhatnak a bőrödre, kezedre, anélkül hogy észrevennéd. Ha ezek a kórokozók bekerülnek a szervezetedbe, arra használhatják a testedet, hogy még több kórokozót termeljenek, és ettől megbetegedhetsz.

Baktérium: A baktériumok nagy része ártalmatlan vagy hasznos, de számtalan betegségért ők a felelősek. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb.alakúak lehetnek.

Bacilusmese (részlet)

Valahonnét, ahol véget ér már a Hársfaméz utca, sőt, a Nyálka-Láp és a Gőzös Gázbarlang is, egyszer csak így a megenyhült vagy épp hidegre fordult időben, tél  elején vagy közepén, összeverődik egy nagyobb csapat, majd támadásba lendülnek a bacilusok. Elindulnak szép, rendezett sorokban masírozva az emberek felé, és mindnek egy a célja: elkapni egy embert vagy többet és megbetegíteni.

Az elkapott ember aztán elkezd tüsszögni, köhögni és torkot köszörülni, lázas lesz, étvágytalan meg levert.

Mennek-masíroznak a bacilusok, és azon töprengenek, hogy is lesz legjobb célba venni az embereket.

Aztán ráülnek a hetes busz fogantyújára, a mozgólépcső korlátjára, a kutya pórázára, a bevásárlóközpont kocsijának fogantyújára, a zöldség héjára, a mosatlan körtére, a kisautóra az oviban… meg sok más helyre, és várnak. Juhé, már el is kaptak valakit!

Van, aki a nagyorrúakat szereti. Van, aki csak a nagyfülűeket. Van, aki csak a nagyon erőseket keresi, de a bacilusok többsége inkább a gyengéket szúrja ki magának, mert valójában minden bacilus gyáva kukac és tudod mitől félnek legjobban? A szappantól és a víztől.  Nyakon csípni másként nem nagyon lehet őket.

Forrás: https://bezzeganya.reblog.hu/bacilusmese

Bacilusokról gyerekeknek:

A baktériumok támadása: https://www.youtube.com/watch?v=aQBWOmC1FYE

Reszkessetek bacilusok! https://www.youtube.com/watch?v=K9htpngnZB0&t=66s (ének)

 • Kézmosás és a szappan:

  Gábor Judit: Szappan-mese

  Egyszer volt, holt nem volt, egy szép, tiszta, fehér fürdőszoba, ahová délelőtt besütött a Nap, és a rózsaszín, virágmintás függöny mintáit a csempe fehér falára vetítette. Ez a vetített kép néha hullámzani kezdett, amikor a szellő meglibbentette a függönyt, és üde, finom virágillatot sodort a kert rózsabokrai felöl. Ebben a finom, lágy, délelőtti fényben sütkérezett a pipereszappan, a krémszappan, és a folyékony szappan. Épp elég kényelmesen elfértek volna a mosdó peremén, a csap mellett, ők azonban megállás nélkül dicsekedtek, perlekedtek, egymást túllicitálva:­

  – Én vagyok a legfontosabb! – állította a pipereszappan. – Megtisztítom az emberek kezét a durva szennyeződésektől, zsírtól, olajtól, prézli maradéktól, vagy a csoki szétkenődő nyomaitól.

  – Csak szeretnél – replikázott a krémszappan. – Én gyengéden óvóm is a bőrüket, szép, színes vagyok, és finom illatom van!

  – És kicsúszol az emberek kezéből! – vágta rá azon nyomban a folyékony szappan. – Én is képes vagyok mindezekre a dolgokra, ráadásul még lágyabb és kíméletesebb vagyok, nem szárítom ki a bőrüket, és sokkal elomlóbb illatom van! Nem csúszkálok ide-oda, nagyon praktikus flakonban lakom, és nem oldódom fel a vízzel, az emberek csak annyit használnak belőlem, amennyi szükséges, és így sokkal tovább tartok! Nem kétséges, hogy én vagyok a legfontosabb!

  – Hogy ezek milyen ostobák! – morogta a mosdó alatti polcon a mosópor. – Azt hiszik, nélkülük megállna az élet!

  – Miért, talán nem? – ugrott egyet a szappantartóban a pipereszappan, s hetykén rázta le magáról a vízcseppeket. Nem szerette volna ugyanis, ha elolvad, és túl sok kárba vész belőle. – Mivel mosnának kezet az emberek, ha mi nem lennénk? Mindig piszkosak lennének, és csak úgy hemzsegne a kezükön – arcukon a sok baktérium… brrr!

  – Van ebben igazság – kelt a szappanok védelmére a folttisztító. – Nélkülem a mosott ruhák foltosak maradnának, nélküled még koszosak is! – és a mosópor felé intett, csípőre tett karjával.

  – Mondom, hogy ostobák vagytok! – bosszankodott a mosópor. – Azt gondoljátok, hogy régen nem mosakodtak, mostak az emberek? Hogy mindig volt mosógép, szárítógép és centrifuga? – kis szünetet tartott, a szappanok és a folttisztító pedig kíváncsian várta a folytatást. – Megsúgom hát, régen még áram sem volt; márpedig ezek a háztartási gépek mind árammal működnek. Az emberek lúggal, kőporral mostak, a szappant pedig főzték, fahamuból, zsírokból, olajokból, faggyúból, és sem szép színük, sem jó illatuk nem volt. Nem is ez volt a céljuk: hanem, hogy tisztítsanak. A színük sötét, sárgás-barnás volt, az érintésük durva. Mosógép helyett pedig fateknőt használtak, vagy csak kivájt, legyalult fatörzset, a piszkos ruhákat recés fatáblához dörzsölték, és durva kefével, vagy kézzel igyekezetek tisztára sikálni. Még régebben folyó, vagy patak partjához jártak a nők mosni – és ez még ma is így van némely helyeken, ahol nincs áram. Nos, régen a kövekhez csapkodták a ruhákat egészen addig, míg a szennyeződés le nem ázott róluk, és tiszták nem lettek. Elgondolhatjátok, régen milyen nehéz és fáradtságos munka volt a mosás! Milyen egyhangú a tisztálkodás! Ti itt folyamatosan civakodtok, lennétek inkább büszkék, hogy ilyen bő választékot nyújtotok az embereknek, s jelentősen megkönnyítitek, jobbá és szebbé, kényelmesebbé teszitek az életüket!

  A szappanok megszégyenülten hallgattak, s amikor belépett a fürdőszobába Andráska, hogy ebéd előtt kezet mosson, büszkén kínálták magukat használatra.

  Itt a vége, fuss el véle… ugye te is mostál kezet evés előtt?  

  (Forrás: http://central.budapesti.info/)

  Meddig is mossad? Amíg kétszer, háromszor elmondod ezt a kis verset!

  Lackfi jános: Kézmosó vers (részlet)

  Szappan, szappan habozzon,

  kezemet jól megmosom.

  Kívül-belül ujjamon

  egy maszat se maradjon!

  Hüvelykujjam, körmeim,

  bacik búvóhelyein

  sikálom, hogy ragyogjon,

  és a csap alá tartom

  Rajzos vers: Varázslatos kézmosás: https://www.youtube.com/watch?v=jt6df036d9E

   

  • Játékos „kísérletek” a szappannal történő kézmosás fontosságának megértéséhez
  1. Előkészítés: Étolaj és őrölt fahéj (vagy csillámport keveréke (A fahéj, csillámpor szemcsék a bacilusokat “jelképezik”)

   A játékos kísérlet menete: Kenjük be a gyerekek kezét a fahéjas – olajos keverékkel és próbálják lemosni először csupán vízzel, aztán szappanozzák be a kezüket és így mossanak kezet! Figyeljék meg, hogy mikor, mi történik.

  1. Előkészítés: egy tál víz őrölt borssal, (melyek a láthatatlan bacilusokat jelképezik) óvatosan megszórva, folyékony szappan.

  A játékos kísérlet menete: minden gyereknek készítsünk egy kistál borssal megszórt vizestálkát. Nyomjunk a gyerekek ujjbegyére folyékony szappant, amit dörzsöljenek szét és tegyék be az ujjukat mozdulatlanul a vízbe. Figyeljék meg, hogy mi történik! (A „bacilusok” a tál széle felé fognak „menekülni”

  • Versek, mesék:

  Bartha Katalin: Szappanozó
  A csobogó csap alatt, űzd messze a bacikat
  Csináld te is most velem, kezeden kosz, ne legyen!
  Hogy lesz tiszta a kezem? Ha habos a tenyerem.
  Szappannal jól bekenem: egyiket és másikat…
  Jaj, a hátuk kimaradt! kézfejemen fut a hab,
  Csuklómon körbeszalad, ujjam közé be-benéz:
  Tiszta-e már ez a kéz?
  Leöblítem. Idenézz!
  Baci rajta nem maradt, zárjuk el a csapokat!

  Szabó T. Anna: Kézmosó vers

  Cuk-ros, ra-ga-csos, ta-pa-dós, ma-sza-tos ez a kicsi tappancs,
  Hozd hát ide most, nos hát, gyere mosd,adom is a szappant.
  Hékás-békás! Fogd meg már! Csúszós kis hal megtréfál!
  Mosd meg gyorsan, egy-két-hár!
  Jujj, jujj, de csikis! Kicsúszik a szappan!
  Hopp, már esik, ide-oda pattan!
  Hékás-békás! Nem megmondtam?
  Nosza, gyerünk, csípd el, kapd el gyorsan!

  Hétvári Andrea: Kézmosó mondóka

  Piszkos a tenyered, jobb és bal,
  csutakold, csutakold szappannal!
  Homokos, maszatos két kis kéz,
  mindjárt tiszta, nézd, nézd, nézd!

  Pattan a buborék, százféle,
  kirepül, kirepül kék égbe.
  Homokos, maszatos két kis kéz,
  így lesz tiszta, nézd, nézd, nézd!

  Nagy Bandó András: Szappanbuborék

  Szappanbuborék,
  Idelép, oda lép,
  Szappanbuborék,
  Üdve zöld, üde kék.

  Szappanbuborék,
  Ez a zöld, ez a kék,
  Szappanbuborék,
  Ez a föld, az az ég.

  Mese: Mosó mese, avagy a kézmosás eredete

  https://www.youtube.com/watch?v=Iuxrb8AL4EQ

  • Szervusz, hüvelykujj! (kéz izom és finommozgást fejlesztő játék)

  A játék menete: Szervusz Hüvelykujj/ mutatóujj/ középsőujj/ gyűrűsujj/ kisujj– Hüvelykujj összeérintése után sorban a többi ujjak is találkoznak, majd elköszönéssel folytatódik a játék. Viszlát kisujj/ gyűrűsujj/ középsőujj/ mutatóujj/ hüvelykujj szépen sorban eltávolodnak egymástól az ujjak.

  • Festés buborékkal (légzéstechnikát gyakorló játék)

  Előkészítés: Annyi műanyag tál, ahány színnel szeretnénk festeni, ételfesték különböző színekben, víz és egy kis mosogatószer, szívószál, rajzlap vagy egy darab textil

  Az “alkotás” folyamata igazán egyszerű. A vizet a mosogatószerrel és ételfestékkel összekeverjük, szívószállal buborék “hegyeket” fújunk, és ezeket óvatosan átemeljük az előre odakészített papírra és már kész is. 

 •