Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Jó játék: Nyári gyógynövények

Írta: Neteducatio Dátum: 2022. július 13.

A gyógynövénygyűjtés legfontosabb szabályai:

A növényeket nem pusztítjuk el, nem okozunk rajtuk olyan sérülést, mellyel tönkre tehetnénk őket. Minden növényről néhány levelet, virágot gyűjtünk csak be, ami még nem veszélyezteti a növény életben maradását. Ha teljes szárat és virágot szedünk, akkor a növénytelepet kíméljük, nem aratunk le egész területet, biztosítjuk a növény fennmaradását.
Éles késsel, ollóval gyűjtünk, minél kisebb sérülést okozva a növényen.

Csak a tiszta környezetből származó növények jók, ezért út mellől, szeméttelepek környékéről, szennyezett területekről nem gyűjtünk gyógynövényt.

Nyáron gyűjthető gyógynövények pl.:

cickafark, cikória – katáng, menta:

 

 

kasvirág, csalán, körömvirág:

 

 

 

 

 

 

 

lándzsásútifű, zsálya, pitypang:

 

 

 

 

 

 

 

 

levendula, rózsa, kamilla:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A növények felismerését segítő applikációk itt (is) találhatók:

https://blog.taxabrasil.com/hu/26/applicazioni-per-riconoscere-piante/?fbclid=IwAR0dgofhXquKyEztpN8efV7CmjDVtKluno5ZnQmeZVcLyJ9qnXzbsCapLVY

A növények „szállításához” készíthetünk növénygyűjtő táskákat textilből, két botból és pár méter spárgából.

(Ha nincs időnk ilyen szépséges textilt varrni, egy színes kartont félbe hajtunk és a tetején, két helyen kilyukasztjuk, melybe spárgát fűzünk. Ez lesz a növénygyűjtő táska fogója. A kartonlap közé betesszük a gyűjtött növényeket. Összecsukjuk a táskát és már szállíthatjuk is a növényeket. A táskákat a gyerekek, növények lenyomatával, akár még díszíthetik is pl. növények „kalapálásával vagy növények, növényi részek textilfesték lenyomatával.)

 

 

 

Néhány ötlet a gyűjtött növények feldolgozásához, felhasználásához:

Szárítás, teakeverék készítés, illatzsákocskákba töltés, fűszersó (bazsalikom) és ízesített cukorkészítés (levendula), fűszervaj, szirup (lándzsás útifű), szappan, fürdősó és krémkészítés (körömvirág), saláták, sütemények készítése (pl. rózsaszirom, rózsavíz felhasználásával), textilfestés, újrapapír készítés növényi részekkel, szövés növényekkel, ecset és „varázsbot”,

gyurma színezés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptek:

Lándzsásútifű szirup és kakukkfű szirup:

Hozzávalók:

1 maréknyi (kb. 2-3 evőkanál) szárított vagy friss útifű levél

1 csésze (kb. 2-2,5 dl) víz

200 g méz (cukorbetegeknek kizárólag akácméz!)

1 db steril befőttes- vagy szörpös üveg

 1. Forrald fel a csésze vizet.
 2. Mikor gyöngyözik a víz, vedd le a gázról, majd öntsd rá az útifű levélre.
 3. Takard le és hagyd kihűlni.
 4. Ezután szűrd le. Az eltávolított leveleket kézzel is nyomkodd ki, hogy minél több hatóanyag legyen lében.
 5. A leszűrt útifű levet forrald fel újra, majd közepes lángon felére sűrítsd be (vagyis várd meg, míg a víz kb. fele elpárolog belőle).
 6. Egy picit hagyd hűlni, de csak annyira, hogy a méz még feloldódjon benne. Add hozzá a

200 g mézet, majd jól keverd el. Ha nem elég sűrű, tehetsz még hozzá mézet. Arra figyelj, hogy melegen hígabb, ahogy hűl, úgy sűrűsödik.

 1. Még melegen öntsd bele steril üvegbe.

A szirupot célszerű sötét üvegbe helyezni és fénytől védett, hűvös helyen tartani. Ha nincs sötét az üveged, akkor fesd be fekete táblafestékkel és akkor egyből rá is írhatod a tartalmát.

Kakukkfű cukorral lerakva

Szedj annyi kakukkfüvet, amennyit csak tudsz! Tedd egy lábosba és öntsd fel vízzel, épp hogy ellepje. Ezután vegyél egy nagy üveget. Tégy az aljára kakukkfüvet (amit a vízből kiszedtél, nem kell lecsepegtetni, pont azért volt a vízben, hogy azt a keveset, ami rajta marad, az üvegbe magával vigye), aztán szórd meg bőven cukorral. Ezután ismét egy réteg nedves kakukkfű, majd ismét cukor következik. Ne sajnáljuk róla a cukrot! A tetején kakukkfű legyen. Ha ezzel elkészültünk, zárjuk le az üveg tetejét és tegyük ki legalább hat hétre a napra. Ezután fogyasztható, kis üvegekbe elraktározható.

Körömvirágkrém

Hozzávalók:

 • Negyed pohár szárított körömvirág szirom (kb. 25 g)
 • Fél pohár, 150 ml extra szűz olívaolaj (napraforgó olajat is használhatunk)
 • Nyolcad pohár, 25 g méhviasz
 • Tíz-negyven csepp levendulaesszencia (elhagyható)

Készítése:

 • Tegyük a szárított körömvirágszirmokat és az olívaolajat egy tálba, majd melegítsük alacsony hőmérsékleten három órán keresztül.
 • Konyharuhán keresztül nyomkodjuk ki az olajat a szirmokból, a folyadékot fogjuk fel egy pohárba.
 • Tegyük a méhviaszt egy serpenyőbe, adjuk hozzá a körömvirágos olajat és kis lángon melegítsük. Amikor a viasz felolvadt, csepegtessük bele a levendulaesszenciát. Ha lágyabb krémet szeretnénk, csökkentsük a méhviasz mennyiségét.
 • A krémet öntsük egy tiszta, és lehetőleg zárható, széles nyakú üvegbe és máris használhatjuk. Házi körömvirág krémünk egy évig biztosan eláll!

Ha nem sietünk annyira, és még jobb eredményt szeretnénk elérni, az első lépés helyett a következőt alkalmazzuk: A körömvirágszirmokat és az olajat zárjuk üvegbe, majd tegyük el két-három hétre. Minden nap lehetőleg egyszer jól rázzuk össze. Amikor az olaj aranybarna lesz, a második lépéstől változtatás nélkül folytassuk a krémkészítést.

Rózsavíz:

A házi rózsavízkészítés könnyű és eredményes művelet. Csupán egy jól záródó, tiszta üvegedény, tiszta víz és elkészíteni kívánt mennyiségtől függően rózsaszirom kell hozzá.

Az üvegedény lehet egy befőttesüveg, egy nagyobb üvegpohár, amit jól le tudunk zárni valamivel. Ha van víztisztító kancsónk, akkor érdemes szűrt vízzel dolgozni, amennyiben nincs, a csapvíz klórtartalmát engedjük kipárologni, mielőtt belehelyezzük a rózsaszirmokat. Nem bonyolult, és ivás előtt is ajánlatos. Egyszerűen engedjük ki a vizet, majd pihentessük pár percig, esetleg kavargassuk, ha épp ráérünk.

rózsavízkészítéshez legmegfelelőbb a kisebb, szélesebben szétterülő fejű rózsa, melyből rengeteg típussal találkozhatunk. Azért nem írunk konkrét rózsatípust, mert manapság a kertekben sok hibrid létezik. Tulajdonképpen minden rózsából előállíthatunk otthon rózsavizet, de az említett típus a legideálisabb. Ez általában világosrózsaszín, nem pedig vörös vagy sárga. A fehér rózsából még olajat nyerni is nehéz, sokkal kisebb a kitermelhetősége, mint bármely más rózsának, így csak legvégső esetben essen rá a választásunk.

HOGYAN KÉSZÍTSEK OTTHON RÓZSAVIZET?

Gyűjtsd be a megfelelő mennyiségű rózsaszirmot. Számoljunk átlagosan egy liter vízzel. Ehhez minimum 5-6 fej rózsára van szükség, ennél több lehet, kevesebbel csak némileg illatos vizet kapunk eredményül, pozitív hatásokra nem számíthatunk.

Engedj egy liter vizet a megfelelő üvegedénybe, majd tedd bele a gondosan megtisztított rózsaszirmokat. Érdemes a befőttekhez, savanyúságokhoz használt „lenyomó” eszközzel dolgozni, hogy minden szirom víz alá kerüljön. Zárd le az edényt és hagyd 2-3 napig ázni a szirmokat.

Jobb hatást érhetsz el, ha a vizet testhőmérsékletűre (36-38 fok) melegíted, így mint a tea, gyorsabban és hatékonyabban ázik ki a rózsa. Amikor a víz visszahűlt, tedd a hűtőbe.

Ha letelt a 2-3 nap, szűrd le a szirmokat, nyomkodd is ki őket óvatosan, majd öntsd át egy szintén jól záródó tárolóba a rózsás vizet, majd pedig a hűtőben tárold. Semmiképp ne tedd ki közvetlen napfénynek vagy magas hőhatásnak. A rózsavíz nem romlik olyan gyorsan, mint más növényi vizek, de pár nap alatt, ha melegen tárolod, csúnyán megposhad.

 

Fejlesztőjátékok pl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyógynövényes memóriakártya:

https://gardino.hu/products/gyogynovenyes-memoriakartya?currency=HUF&variant=42076565373157&utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_campaign=Google%20Shopping&gclid=CjwKCAjwt7SWBhAnEiwAx8ZLakPo1tL5mYlCRqTcYJ9PCByf11fCmVGX8naMEYyrE9SekjRPjtze5BoCwNMQAvD_BwE

Mesék, versek:

 

Weöres Sándor: Lila bogáncs

Elindult a lila bogáncs

tüskés bugyogóban,

indán futott az ebszőlő

zöld selyem alsóban.

Addig mendegéltek,

patikushoz értek,

kinyitott az ablak,

kérőre bukkantak.

“Dehogy megyünk a házadba,
mert megfőzöl minket,
inkább árokszélre
dobjuk az ingünket,
táncot pőrén járunk,
holdsugár a párunk.
Egy, kettő, három, hopp!
Minket ugyan meg nem lop.”

Döbrentey Ildikó: A kamillatündérek

 

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer három kamillatündér: Lilla, Milla és Milli. Akkorák voltak, mint az ujjam, és olyan szorgalmasak, mint a méhek. Amint elmúlt a nyár, ők már a következő nyári kamillaszüretre készültek.

Egész ősszel kosarat fontak, ollót fentek, télen szárnyas munkaruhát mostak, százszor száz hófehér tülltasakot varrtak, tavasszal patyolatlepedőt vasaltak, raktárt takarítottak.
Mire mindezzel elkészültek, beköszöntött a nyár.
Attól kezdve csak a napsütötte rét fölött röpködtek. Virágportól sárga orrú, zümmögő méhcsapat kísérte minden útjukat: ők is azt várták, hogy kinyíljon a kamillavirág.
Egy meleg júniusi napon Milla végre kiadta a jelszót:
– Nyisd ki jól a füled: kezdődhet a szüret!
– Szüret! Szüret! – ujjongott Lilla és Milli.
– Zzzzüret! Zzzzüret! – rezzent zümmögve a lelkes méhcsapat.
Milla máris vetkőzött, és fehér pendelykében futott a raktárhoz, hogy munkaruhába bújjon. Lilla és Milli boldogan loholt utána. Már majdnem elérték a raktárt, amikor hirtelen beborult az ég, és éles villámlás szisszent a rét fölött.
Mire egyet néztek, zimizumi égzengés támadt. Mire kettőt néztek, lezúdult az eső. Mire hármat néztek, már bőrig is áztak. Mire négyet néztek, a hirtelen vihar, ahogy jött, elült.
Csak a szél borzolt fázósan a rét felett.
Milla szomorúan nézett körül: földön feküdt a vizes kamilla, vacogva szárítkoztak az ázott méhek. Lilla és Milli dideregve, prüszkölve szaporázott hazafelé. Máris náthás volt mind a kettő. Milla tehetetlenül figyelte, amint vörös orral, bekötött torokkal ágyba bújtak.
– Csak tudnám, hogy ki fogja betakarítani a termést… – sóhajtotta gondterhelten.
Batyut kötött a munkaruhákból, s elindult nagy búsan, keresztül a réten. Hát, ahogy ott ballag, szembejön vele két nagycsoportos óvodás: Szabó Zsuzsi és Sánta Balázs.
– Adjon Isten minden jót! – köszöntötték Millát illedelmesen.
A szép köszöntésre menten kisütött a nap az égen. A kamillavirágok fölegyenesedtek, és Milla arca is földerült. Mindjárt kibontotta a batyuját, és kiteregette a szárnyas munkaruhákat az óvodások lába elé.
– Psssz… – pisszentett Zsuzsi álmélkodva.
– Pfü, de pirinkó! – füttyentett Balázs. – Megfoghatjuk?
Óvatosan megérintették a tündérholmit – hát, abban a szempillantásban pirinkók lettek ők is! Kíváncsian felöltötték a szárnyas ruhákat, s lássatok csudát: használni tudták a szárnyakat! Úgy röpködtek, mint a fényes szita­kötők.
– Egyet se búsulj, kamillatündér! – legyintettek a szárnyukkal Milla bánatára. – Szüretelünk mi teveled! A méhek majd segítenek!
– Zzzzüretelünk! Zzzzüretelünk! – rezzent zümmögve a megszárítkozott lelkes méhcsapat.
Milla erre megvidámodva kosarakat meg apró ollókat hozott a raktárból. Azon nyomban nekiláttak a munkának.
Zsuzsi és Balázs szapora ollócsattogással gyűjtötte a kamillavirágot. Egykettőre teliszedték a szüreti kosarakat.
A méhek patyolatlepedőt terítettek a fűbe. Oda borították a leszüretelt virágot. A kosárnyi virágkupacokat ügyesen szétteregették.
Sütött a nap, száradt az illatos kamillavirág.
Milla apró tülltasakokba töltötte a termést, s a méhek raktárba hordták a százszor száz tömött tülltasakot.
Estére dugig telt a raktár.
Milla akkor nagy kannát vett elő, és friss kamillateát főzött. A méhek mézet csorgattak bele, aztán virágos bögrékbe töltötték, és kortyolni kezdték az új szüret első kamillateáját…
– Zsuzsi! Balázs! – hallatszott ekkor váratlanul a rét túlsó végéből.
– Ez anyu! – kapott észbe Zsuzsi. – Mennünk kell!
Sietve levetették a szárnyas munkaruhát – hát, abban a szempillantásban nagycsoportos óvodások lettek ismét!
– Köszönjük a segítséget! – röppent fel Milla előbb Zsuzsi, majd Balázs tenyerébe.
– Közzzönjük! Közzzönjük! – zümmögték kórusban a méhek.
– Főzzetek sok kamillateát Lillának és Millinek, hogy meggyógyuljanak! – integetett Zsuzsi és Balázs, s egyik kezükben kamillavirággal, másik kezükben lépesmézzel, futva indultak a rét túlsó végébe, Anyu hangja felé.
Ha hűvös napok jönnek, és édesanyátok mézes kamillateát főz, vagy kamillaborogatást készít, gondoljatok a kamillatündérekre, meg a zümmögő, lelkes méhekre. A virágzó nyári réten ti is találkozhattok velük!

Levendula tündér

Hogy hol van Tündérország? Egy olyan óriási aranykapu mögött, melyre csak akkor bukkanhatsz rá, ha igazán hiszel a tündérek létezésében. Ha megtalálod, és kitárod az ajtaját egy csodálatos, színpompás tündérkert közepébe csöppensz. Ahol Rózsapalotában lakik a tündérkirálynő és szebbnél szebb virágházaikban a pajkos tündérlányok.
Ha most kukkantanál be, láthatnád, milyen nagy a sürgés-forgás, mindenki a házacskáját takarítja, szépíti, cicomázza. Lelkesen nyüzsögnek, térülnek-fordulnak, hiszen hamarosan itt a virágkarnevál ideje, amikor kiválasztják, kinek a viráglakja a legszebb. Az izgatott készülődés közepette a tündérek hajba is kapnak. Mindannyian saját otthonuk szépségével kérkednek és magukat dicsérik, amitől felbolydul egész Tündérország nyugodalma.
– Hiába minden igyekezeted, Nárcisz tündér, akkor is az én házam a leggyönyörűbb! – bosszantja őt a Tulipán tündér.
– Te csak azt hiszed! Mert az én házam pompájának párja nincs tündérkertben. –feleli nevetve Nárcisz tündér.
– Feleslegesen vitatkoztok, –szól közbe a Liliom tündér – hiszen mindenki tudja, hogy az enyémnél keresve sem találni szebbet.
Olyan éktelen lármát csapnak, hogy tündérkert legszélsőbb szegletében is hallani a veszekedésüket. A csendes, barátságos Levendula tündér barátai megbékítésére siet.
– Ne veszekedjetek, hisz mindhármatoknak oly pompás, illatos háza van, hogy Tündérország egész népe a csodájára jár. Még a bogarak is irigykednek egymásra, ha valamelyikük vendég lehet nálatok.
– Milyen igazad van, – vág közbe a Tulipán tündér – majd a bogarak megmondják, kié a legszebb mind közülünk. Kérdezzük meg őket!
Éppen akkor szállt le megpihentetni egy katicabogár a közeli fűszál hegyére. A tündérek rögvest körbeállták.
– Katicácska, szerinted kinek van a legszebb háza? –szegezték neki a kérdést.
– Én, a tulipánt szeretem a legjobban, hisz telt kelyhe megvéd, ha esik az eső, szirmai pedig oly tündöklően pirosak, mint az én szárnyaim. – felelte határozottan, amitől a Tulipán tündér nagyon elégedett lett. Boldogságát csak a méhecske zümmögése zavarta meg, aki éhesen zsongta körbe a Nárcisz tündér otthonát.
– Miért a Nárcisz házától gyűjtőd a virágport, mikor katicácska szerint az én házam sokkal szebb az övénél? – kérdezte dühösen a Tulipán tündér.
– Számomra a Nárcisz a legszebb, hiszen olyan sárga színben pompázik, mint amilyen én is vagyok. Nyitott kelyhéből pedig annyi édes, illatos virágport vihetek a kaptárba, amennyit csak elbírok, és ezért a méhkirálynő nagyon megdicsér. – lelkendezett a méhecske.
A Nárcisz tündér nagyon büszke lett az elismerő szavak hallatán, de az ő öröme sem tartott sokáig. Alig repült el a méhecske, mikor a virágok között cikázva feltűnt egy tarka szárnyú pillangó, és a Liliom szirmán landolt.
– Az én virágporom kóstold meg, mert az enyémnél ízletesebbet sehol sem találsz, és tőlem még a kilátás is csodálatos. – csalogatta a Nárcisz tündér magához a pillangót.
– Köszönöm, de szerintem a liliomról tárul a legszebb látvány. Róla az egész kertet belátni, hiszen ő a legkecsesebb, legmagasabb virág köztetek. Virágnektárja pedig oly aromás, melynél finomabbat még sosem kortyoltam. – válaszolta a pillangó és tele szívta magát az édes nedűvel.
A Liliomtündér diadalmasan felnevetett, amikor sírva érkezett meg közéjük a Százszorszép tündér a Rózsapalotától.
– Elmarad a karnevál! – hüppögi könnyeit törölgetve. Mindannyian a kis tündérlány vigasztalására sietnek, és már senkit sem érdekel az előbb még oly fontosnak tűnő versengés a szépségért. – Az egész Rózsapalotát ellepték a hangyák, a friss hajtásokat a levéltetvek dézsmálják, a függönyöket a molylepkék rágják szét. Hiába minden, lehetetlen elűzni őket, így nincs hol megtartani a karnevált. A Tündérkirálynő naphosszat csak keservesen zokog, amitől szörnyű fejfájás gyötri és már aludni sem tud miatta. – meséli végtelen panaszossággal a tündérke.
Levendula tündér a szörnyűségek hallatán, azonnal hazasiet, és levendula házának legszebb és legerősebb hajtásaival a palotába indul. Közeledtét már messziről megérzik a hangyák, tetvek, és a molylepkék, akik az erős, fűszeres illat hatására olyan gyorsan menekülnek, mintha soha ott sem lettek volna. A tündérkirálynő kitekintve a palota ablakán megpillantja a közeledő Levendula tündért, kezében a lila, apró virágzatú ágakkal. Azonnal a fogadására siet és hálásan köszönti:
– Isten hozott a palotámban, kedves Levendula tündér! Köszönöm neked, hogy a segítségemre siettél, és elűzted a kártevő bogarakat!
– Igazán nem tesz semmit, szívesen tettem! –feleli szerényen a Levendula tündér. Most viszont pihenned kellene, mert holnap nagy nap vár ránk, kezdődik a karnevál!
– Igazad van, de szörnyen hasogat a fejem, s nem jön álom a szememre! – válaszolja panaszosan a királynő.
– Majd én segítek rajtad! – nyugtatgatja a kis tündér. Azonnal forró fürdővizet készít a királynőnek, amibe levendulaolajt csepegtet, a fejfájására pedig egy édes levendula teát is főz. Végül, hogy békésen aludjon, a párnája alá rejt pár ágat háza ékességei közül.
Reggel a királynő kipihenten, boldogan ébred. Kezdetét veheti hát a három éjjel, három napig tartó mulatság. Így vált a kedves, önzetlen Levendula tündér a kert megmentőjévé, otthonát pedig Tündérország lakói a legszebb és leghasznosabb virágháznak választották.

Versek: https://kertvarosi-nyhaza.edu.hu/all/comenius/gyogynoveny_versek.pdf

Dalok: https://www.youtube.com/watch?v=S_VAdO5agzI

https://www.youtube.com/watch?v=9WYcRiZ_-90

Ének-zene, énekes játék:

 • Hej rozmaring..
 • Somvirág..
 • Zöld paradicsom..
 • Zh.: Alma együttes: Fűszerbatyu

https://www.youtube.com/watch?v=PVa0eYm8-Gk

 • Levendula ágastul….

Énekes, párosjáték:

A játszótársak egyike kezének ujjait egymásba kulcsolva tenyeréből „kosárkát“ csinált, a másik pedig virágokat szaggatott, és a kosárkába dobálta azokat. Közben az alábbi dalt énekelte:

Könyvajánló:
Manófüvek – gyógynövényes családmesék

Kalandozzunk együtt! Ismerjük meg őket a Manófüvek – gyógynövényes családmesék c. mesekönyv 7 meséjéből, hogy mindennapjaink részeivé válhassanak mesék, gyógynövények, illatok, színek és ízek, érzések a természet kincsestárából, észrevétlenül is használható, gyermekek és felnőttek számára egyaránt fontos alaptudást adva a mesék nyelvén,

https://cedruskonyv.hu/Manofuvek-gyogynovenyes-csaladmesek?fbclid=IwAR3csZ3XN3t7TcZOVaddkVWf_dsRDSKWj9u0FtLLicEOssDL9ncHmmFGDF8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még néhány ötlet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Források:

Jellytots Childcare-Ofsted Registered Childminders http://mentalfitnessguru.hu/eletmod/gyogynovenyek/nyaron-gyujtheto-gyogynovenyek/.

https://www.vitalitas-magazin.hu/egeszseg-receptek/koromvirag-krem-keszitese

https://bulgarianrose.hu/rozsaviz-keszitese-hazilag

Képek forrása: Pinterest