A gyógynövénygyűjtés legfontosabb szabályai:
A növényeket nem pusztítjuk el, nem okozunk rajtuk olyan sérülést, mellyel tönkre tehetnénk őket. Minden növényről néhány levelet, virágot gyűjtünk csak be, ami még nem veszélyezteti a növény életben maradását. Ha teljes szárat és virágot szedünk, akkor a növénytelepet kíméljük, nem aratunk le egész területet, biztosítjuk a növény fennmaradását.
Éles késsel, ollóval gyűjtünk, minél kisebb sérülést okozva a növényen.
Csak a tiszta környezetből származó növények jók, ezért út mellől, szeméttelepek környékéről, szennyezett területekről nem gyűjtünk gyógynövényt.
Nyáron gyűjthető gyógynövények pl.:
cickafark, cikória – katáng, menta
kasvirág, csalán, körömvirág
lándzsásútifű, zsálya, pitypang
levendula, rózsa, kamilla
A növények felismerését segítő applikációk itt (is) találhatók:
A növények „szállításához” készíthetünk növénygyűjtő táskákat textilből, két botból és pár méter spárgából.
(Ha nincs időnk ilyen szépséges textilt varrni, egy színes kartont félbe hajtunk és a tetején, két helyen kilyukasztjuk, melybe spárgát fűzünk. Ez lesz a növénygyűjtő táska fogója. A kartonlap közé betesszük a gyűjtött növényeket. Összecsukjuk a táskát és már szállíthatjuk is a növényeket. A táskákat a gyerekek, növények lenyomatával, akár még díszíthetik is pl. növények „kalapálásával vagy növények, növényi részek textilfesték lenyomatával.)
Néhány ötlet a gyűjtött növények feldolgozásához, felhasználásához:
Szárítás, teakeverék készítés, illatzsákocskákba töltés, fűszersó (bazsalikom) és ízesített cukorkészítés (levendula), fűszervaj, szirup (lándzsás útifű), szappan, fürdősó és krémkészítés (körömvirág), saláták, sütemények készítése (pl. rózsaszirom, rózsavíz felhasználásával), textilfestés, újrapapír készítés növényi részekkel, szövés növényekkel, ecset és „varázsbot”,
gyurma színezés.
Receptek:
Lándzsásútifű szirup és kakukkfű szirup:
Hozzávalók:
1 maréknyi (kb. 2-3 evőkanál) szárított vagy friss útifű levél
1 csésze (kb. 2-2,5 dl) víz
200 g méz (cukorbetegeknek kizárólag akácméz!)
1 db steril befőttes- vagy szörpös üveg
- Forrald fel a csésze vizet.
- Mikor gyöngyözik a víz, vedd le a gázról, majd öntsd rá az útifű levélre.
- Takard le és hagyd kihűlni.
- Ezután szűrd le. Az eltávolított leveleket kézzel is nyomkodd ki, hogy minél több hatóanyag legyen lében.
- A leszűrt útifű levet forrald fel újra, majd közepes lángon felére sűrítsd be (vagyis várd meg, míg a víz kb. fele elpárolog belőle).
- Egy picit hagyd hűlni, de csak annyira, hogy a méz még feloldódjon benne. Add hozzá a
200 g mézet, majd jól keverd el. Ha nem elég sűrű, tehetsz még hozzá mézet. Arra figyelj, hogy melegen hígabb, ahogy hűl, úgy sűrűsödik.
- Még melegen öntsd bele steril üvegbe.
A szirupot célszerű sötét üvegbe helyezni és fénytől védett, hűvös helyen tartani. Ha nincs sötét az üveged, akkor fesd be fekete táblafestékkel és akkor egyből rá is írhatod a tartalmát.
Kakukkfű cukorral lerakva
Szedj annyi kakukkfüvet, amennyit csak tudsz! Tedd egy lábosba és öntsd fel vízzel, épp hogy ellepje. Ezután vegyél egy nagy üveget. Tégy az aljára kakukkfüvet (amit a vízből kiszedtél, nem kell lecsepegtetni, pont azért volt a vízben, hogy azt a keveset, ami rajta marad, az üvegbe magával vigye), aztán szórd meg bőven cukorral. Ezután ismét egy réteg nedves kakukkfű, majd ismét cukor következik. Ne sajnáljuk róla a cukrot! A tetején kakukkfű legyen. Ha ezzel elkészültünk, zárjuk le az üveg tetejét és tegyük ki legalább hat hétre a napra. Ezután fogyasztható, kis üvegekbe elraktározható.
Körömvirágkrém
Hozzávalók:
- Negyed pohár szárított körömvirág szirom (kb. 25 g)
- Fél pohár, 150 ml extra szűz olívaolaj (napraforgó olajat is használhatunk)
- Nyolcad pohár, 25 g méhviasz
- Tíz-negyven csepp levendulaesszencia (elhagyható)
Készítése:
- Tegyük a szárított körömvirágszirmokat és az olívaolajat egy tálba, majd melegítsük alacsony hőmérsékleten három órán keresztül.
- Konyharuhán keresztül nyomkodjuk ki az olajat a szirmokból, a folyadékot fogjuk fel egy pohárba.
- Tegyük a méhviaszt egy serpenyőbe, adjuk hozzá a körömvirágos olajat és kis lángon melegítsük. Amikor a viasz felolvadt, csepegtessük bele a levendulaesszenciát. Ha lágyabb krémet szeretnénk, csökkentsük a méhviasz mennyiségét.
- A krémet öntsük egy tiszta, és lehetőleg zárható, széles nyakú üvegbe és máris használhatjuk. Házi körömvirág krémünk egy évig biztosan eláll!
Ha nem sietünk annyira, és még jobb eredményt szeretnénk elérni, az első lépés helyett a következőt alkalmazzuk: A körömvirágszirmokat és az olajat zárjuk üvegbe, majd tegyük el két-három hétre. Minden nap lehetőleg egyszer jól rázzuk össze. Amikor az olaj aranybarna lesz, a második lépéstől változtatás nélkül folytassuk a krémkészítést.
Rózsavíz:
A házi rózsavízkészítés könnyű és eredményes művelet. Csupán egy jól záródó, tiszta üvegedény, tiszta víz és elkészíteni kívánt mennyiségtől függően rózsaszirom kell hozzá.
Az üvegedény lehet egy befőttesüveg, egy nagyobb üvegpohár, amit jól le tudunk zárni valamivel. Ha van víztisztító kancsónk, akkor érdemes szűrt vízzel dolgozni, amennyiben nincs, a csapvíz klórtartalmát engedjük kipárologni, mielőtt belehelyezzük a rózsaszirmokat. Nem bonyolult, és ivás előtt is ajánlatos. Egyszerűen engedjük ki a vizet, majd pihentessük pár percig, esetleg kavargassuk, ha épp ráérünk.
A rózsavízkészítéshez legmegfelelőbb a kisebb, szélesebben szétterülő fejű rózsa, melyből rengeteg típussal találkozhatunk. Azért nem írunk konkrét rózsatípust, mert manapság a kertekben sok hibrid létezik. Tulajdonképpen minden rózsából előállíthatunk otthon rózsavizet, de az említett típus a legideálisabb. Ez általában világosrózsaszín, nem pedig vörös vagy sárga. A fehér rózsából még olajat nyerni is nehéz, sokkal kisebb a kitermelhetősége, mint bármely más rózsának, így csak legvégső esetben essen rá a választásunk.
HOGYAN KÉSZÍTSEK OTTHON RÓZSAVIZET?
Gyűjtsd be a megfelelő mennyiségű rózsaszirmot. Számoljunk átlagosan egy liter vízzel. Ehhez minimum 5-6 fej rózsára van szükség, ennél több lehet, kevesebbel csak némileg illatos vizet kapunk eredményül, pozitív hatásokra nem számíthatunk.
Engedj egy liter vizet a megfelelő üvegedénybe, majd tedd bele a gondosan megtisztított rózsaszirmokat. Érdemes a befőttekhez, savanyúságokhoz használt „lenyomó” eszközzel dolgozni, hogy minden szirom víz alá kerüljön. Zárd le az edényt és hagyd 2-3 napig ázni a szirmokat.
Jobb hatást érhetsz el, ha a vizet testhőmérsékletűre (36-38 fok) melegíted, így mint a tea, gyorsabban és hatékonyabban ázik ki a rózsa. Amikor a víz visszahűlt, tedd a hűtőbe.
Ha letelt a 2-3 nap, szűrd le a szirmokat, nyomkodd is ki őket óvatosan, majd öntsd át egy szintén jól záródó tárolóba a rózsás vizet, majd pedig a hűtőben tárold. Semmiképp ne tedd ki közvetlen napfénynek vagy magas hőhatásnak. A rózsavíz nem romlik olyan gyorsan, mint más növényi vizek, de pár nap alatt, ha melegen tárolod, csúnyán megposhad.
Dalok: https://www.youtube.com/watch?v=S_VAdO5agzI
https://www.youtube.com/watch?v=9WYcRiZ_-90
Ének-zene, énekes játék:
- Hej rozmaring..
- Somvirág..
- Zöld paradicsom..
- Zh.: Alma együttes: Fűszerbatyu
https://www.youtube.com/watch?v=PVa0eYm8-Gk
- Levendula ágastul….
Énekes, párosjáték:
A játszótársak egyike kezének ujjait egymásba kulcsolva tenyeréből „kosárkát“ csinált, a másik pedig virágokat szaggatott, és a kosárkába dobálta azokat. Közben az alábbi dalt énekelte: