A boldogság, a szerencse és a siker jelképe.
Szerző: Karczewicz Ágnes
Jó játék a levendula
a boldogság, a szerencse és a siker jelképe
Anna Kövecses: Lélekfestmény
Mézszínű alkony
Levendulaszirmokra
Álmot simogat.
Mire jó a levendula?
- A levendula, nyugtató, lazító, fertőtlenítő hatása közismert, nemcsak fejfájás, hanem levertség és stressz ellen is hatásos, sőt, a hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is beválik. Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkítő és serkentő hatása is van.
- Külsőleg ecsetelőként alkalmazva segít a zúzódások, rovarcsípések elmulasztásában, a mitesszerek leszárításában és más bőrhibák gyógyulásában.
- Általános rovarűző hatása miatt előszeretettel ültetik kényes növények, például rózsatövek mellé, elűzi többek között a levéltetveket és más kártevőket…
Levendula szörp
Hozzávalók
- 30dkg levendula (csak a virág)
- másfélkg cukor
- másfélliter víz
- 2darab citrom (kezeletlen)
- 2tk citromsav
Elkészítés: A virágokat szedjük le a szárról. A kezeletlen héjú citromot mossuk meg és vágjuk karikákra. A vizet forraljuk fel a cukorral, majd dobjuk bele a karikára vágott citromot, a levendulavirágot és a citromsavat, alaposan keverjük el. Lefedve, hűvös helyen 12 órát állni hagyjuk. Az idő elteltével leszűrjük és felforraljuk, majd még melegen karcsú üvegekbe adagoljuk, dunsztoljuk, majd a kamra polcára állítjuk. Felbontás után a szörpöt hűtőben tároljuk.
Levendulás cukor
Hozzávalók: 20 dkg cukor, 20 db levendula (virág, szárított)
Elkészítés: A cukrot és a levendulavirágot tetszés szerint az üvegbe rétegezzük. Pár napra lefedjük egy kis gézdarabbal, majd légmentesen lezárjuk az üveget legalább 2-3 hétre (minél tovább hagyjuk, annál intenzívebb levendula íze lesz a cukornak). Felhasználás előtt ledaráljuk az üveg tartalmát, gyönyörű lilás színű porcukrot kapunk, amivel igazán különlegessé varázsolhatjuk süteményeinket, teánkat.
Levendulás fürdősó és szappan
Hozzávalók: 1 csésze tengeri só, 2 ek. friss vagy szárított levendula, 10-15 csepp levendula illóolaj, néhány csepp levendulaszappan (színezéknek)
Elkészítés: Öntsd egy tálba a tengeri sót, majd add hozzá a gyógynövényeket és az illóolajat. Töltsd egy jól záródó üvegbe és hagyd pár napig állni, hogy a gyógynövények hatóanyagai és az illóolaj átjárja a fürdősót.
Levendulás, citromos sütemény
Hozzávalók:
- 1evőkanál szárított levendulavirág kissé összetörve
- 1kávéskanál só
- 5dkg porcukor
- 20dkg hideg vaj felkockázva
- 35dkg liszt
- 2nagy evőkanál levendulaszörp
- 5darab biocitrom héja és pár csepp citromlé
- 1nagyobb darab tojás sárgája
- esetleg néhány evőkanál hideg víz
Elkészítés: Egy robotgépben dolgozd tésztává a hozzávalókat, és pihentesd a hűtőben legalább negyedórán át. Ha ezzel megvagy, nyújtsd ki, szaggasd tetszőleges formákra, és még hidegen tedd a forró sütőbe, ahol úgy 10 perc alatt meg is sülnek majd.
Levendulás limonádé
Hozzávalók:
- 5l víz
- 7evőkanál cukor
- 3db citrom
- 2evőkanál szárított levendula
Elkészítés: A cukrot keverd össze a vízzel, és hevítsd forrásig. Húzd le a tűzről, majd amikor a cukor feloldódik, add hozzá a levendulát, és pihentesd a keveréket két órán át.
Szűrd le a folyadékot. Öntsd egy limonádés üvegbe, keverd hozzá a citrom frissen facsart levét, vágj bele egy-két citromkarikát.
Levendula koszorú és buzogány
Hozzávalók:
- 1-1,5 m vékony szalag
- 20 szál friss levendula (lehet több vagy kevesebb is, de páros számú legyen, ha duplán akarjuk lehajtani)
- olló
Az elkészítés menete:
Levendulás gyurma
Amire szükséged lesz:
- 1 bögre (250ml) liszt + 50 ml állagjavításhoz
- 1/8 bögre (50 ml) aprószemű só
- 1,5 ek olaj
- 2-10 csepp levendula illóolaj
- lila ételszínezék (vagy kék és piros)