Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Jó játék: a levendula

Írta: Neteducatio Dátum: 2022. június 28.

A boldogság, a szerencse és a siker jelképe.

Szerző: Karczewicz Ágnes

Jó játék a levendula

a boldogság, a szerencse és a siker jelképe

Anna Kövecses: Lélekfestmény
Mézszínű alkony
Levendulaszirmokra
Álmot simogat.

Mire jó a levendula?

  • A levendula, nyugtató, lazító, fertőtlenítő hatása közismert, nemcsak fejfájás, hanem levertség és stressz ellen is hatásos, sőt, a hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is beválik. Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkítő és serkentő hatása is van.
  • Külsőleg ecsetelőként alkalmazva segít a zúzódások, rovarcsípések elmulasztásában, a mitesszerek leszárításában és más bőrhibák gyógyulásában.
  • Általános rovarűző hatása miatt előszeretettel ültetik kényes növények, például rózsatövek mellé, elűzi többek között a levéltetveket és más kártevőket…

 

 

Levendula szörp

Hozzávalók 

  • 30dkg levendula (csak a virág)
  • másfélkg cukor
  • másfélliter víz
  • 2darab citrom (kezeletlen)
  • 2tk citromsav

 

Elkészítés: A virágokat szedjük le a szárról. A kezeletlen héjú citromot mossuk meg és vágjuk karikákra. A vizet forraljuk fel a cukorral, majd dobjuk bele a karikára vágott citromot, a levendulavirágot és a citromsavat, alaposan keverjük el. Lefedve, hűvös helyen 12 órát állni hagyjuk. Az idő elteltével leszűrjük és felforraljuk, majd még melegen karcsú üvegekbe adagoljuk, dunsztoljuk, majd a kamra polcára állítjuk. Felbontás után a szörpöt hűtőben tároljuk.

 

Levendulás cukor

Hozzávalók: 20 dkg cukor, 20 db levendula (virág, szárított)

Elkészítés: A cukrot és a levendulavirágot tetszés szerint az üvegbe rétegezzük. Pár napra lefedjük egy kis gézdarabbal, majd légmentesen lezárjuk az üveget legalább 2-3 hétre (minél tovább hagyjuk, annál intenzívebb levendula íze lesz a cukornak). Felhasználás előtt ledaráljuk az üveg tartalmát, gyönyörű lilás színű porcukrot kapunk, amivel igazán különlegessé varázsolhatjuk süteményeinket, teánkat.

Levendulás fürdősó és szappan

Hozzávalók: 1 csésze tengeri só, 2 ek. friss vagy szárított levendula, 10-15 csepp levendula illóolaj, néhány csepp levendulaszappan (színezéknek)

Elkészítés: Öntsd egy tálba a tengeri sót, majd add hozzá a gyógynövényeket és az illóolajat. Töltsd egy jól záródó üvegbe és hagyd pár napig állni, hogy a gyógynövények hatóanyagai és az illóolaj átjárja a fürdősót.

 

Levendulás, citromos sütemény

Hozzávalók:

  • 1evőkanál szárított levendulavirág kissé összetörve
  • 1kávéskanál só
  • 5dkg porcukor
  • 20dkg hideg vaj felkockázva
  • 35dkg liszt
  • 2nagy evőkanál levendulaszörp
  • 5darab biocitrom héja és pár csepp citromlé
  • 1nagyobb darab tojás sárgája
  • esetleg néhány evőkanál hideg víz

Elkészítés: Egy robotgépben dolgozd tésztává a hozzávalókat, és pihentesd a hűtőben legalább negyedórán át. Ha ezzel megvagy, nyújtsd ki, szaggasd tetszőleges formákra, és még hidegen tedd a forró sütőbe, ahol úgy 10 perc alatt meg is sülnek majd.

Levendulás limonádé

Hozzávalók:

  • 5l víz
  • 7evőkanál cukor
  • 3db citrom
  • 2evőkanál szárított levendula

Elkészítés: A cukrot keverd össze a vízzel, és hevítsd forrásig. Húzd le a tűzről, majd amikor a cukor feloldódik, add hozzá a levendulát, és pihentesd a keveréket két órán át.

Szűrd le a folyadékot. Öntsd egy limonádés üvegbe, keverd hozzá a citrom frissen facsart levét, vágj bele egy-két citromkarikát.

 

 

Levendula koszorú és buzogány

Hozzávalók:

 

  • 1-1,5 m vékony szalag
  • 20 szál friss levendula (lehet több vagy kevesebb is, de páros számú legyen, ha duplán akarjuk lehajtani)
  • olló

Az elkészítés menete:

 

Levendulás gyurma

Amire szükséged lesz:

  • 1 bögre (250ml) liszt + 50 ml állagjavításhoz
  • 1/8 bögre (50 ml) aprószemű só
  • 1,5 ek olaj
  • 2-10 csepp levendula illóolaj
  • lila ételszínezék (vagy kék és piros)