Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

„Így bántotok Ti! – 5. rész”

Írta: Neteducatio Dátum: 2021. október 27.

Vedd észre! – Mit tehetsz diákként az iskolai erőszak ellen?

Szerző: Csikósné Maczó Edit

            Az iskolai zaklatás témáját bemutató cikksorozatunkban írtunk már arról, hogy a jelenség legtöbbször csoportban megy végbe, ezért túlmutat a zaklató és áldozat közötti kétszemélyes konfliktuson, hiszen az eseményekbe – eltérő szerepekben ugyan -, de többen is bevonódnak. Vannak, akik az elkövetőt, az agresszort segítik és asszisztálnak a zaklatáshoz fizikálisan és/vagy verbálisan is; vannak, akik inkább passzivitásba menekülnek és igyekeznek kívül maradni a történésekből, és kevesen ugyan, de vannak olyanok is, akik megpróbálnak segíteni az áldozatnak, s ha kell, még a konfrontálódást is felvállalják a zaklatóval.

            Sajnos azonban a felmérések és a kutatási eredmények is azt igazolják, hogy a zaklatás sokszor rejtve marad azok előtt, akik érdemben tudnának segíteni (szülők, tanárok, iskola), különösen cyberbullying esetén, ahol nem is nyílt terepen, hanem az online térben zajlik a másik gyerek rendszeres megalázása, kiközösítése, ellehetetlenítése. Az áldozatok ugyanis sokszor mennek át egy önmagukat okoló lelki tusán, szégyellik a velük történteket, úgy gondolják, maguk tehetnek arról, hogy ilyen helyzetbe kerültek és nem szívesen beszélnek róla vagy kérnek segítséget, mert úgy érzik, ezzel is csak a gyengeségüket, elesettségüket igazolják.

Pedig segítséget kérni egyáltalán nem szégyen, sőt kifejezetten bátor dolog! Felismerni és belátni azt, amin túlnőnek a képességeink és ezt jelezni olyanoknak, akik viszont tudnak a helyzeten változtatni és megoldást találni, komoly önismereti előrelépés!

HA TE VAGY, AKIT BÁNTANAK

A legfontosabb, hogy tudd: nem vagy egyedül. Ha úgy érzed, hogy folyton téged találnak meg a többiek vagy néhány gyerek az osztályból és állandóan beszólnak, megaláznak, gúnyt űznek belőled mások előtt, miközben te semmi rosszat nem követtél el ellenük, jogod van fellépni ez ellen és segítséget kérni!

Ha tudsz, akkor próbálj meg szövetségeseket találni az osztályon belül, olyanokat, akik melléd állnak és kiállnak melletted, amikor megpróbálnak bántani téged. Van olyan elkövető, akit már ezzel le lehet állítani.

Fontos, hogy a közvetlen környezetedben élők, leginkább a családod tudjon arról, mi történik veled az iskolában, kik szoktak bántani és milyen módon. Ha a szüleiddel jó a kapcsolatod, kérd ki a véleményüket arról, ők mit tennének hasonló helyzetben, illetve mit lehetne megpróbálni annak érdekében, hogy a bevonásuk nélkül jól tudd kezelni a helyzetet. Amennyiben szükséges a bekapcsolódásuk, akkor pedig egyezzetek meg abban előre, mit-hogyan fognak tenni, csak hogy jelezhesd, ha valamivel nem értesz egyet és nem szeretnéd, hogy úgy cselekedjenek.

A szüleid mellett jó, ha van egy olyan tanárod, akiben megbízol és őt is beavathatod a problémába. Lényeges, hogy a szüleiddel ellentétben ő jelen van és elérhető az iskolai idő alatt, ha szükséges, emellett segíthet abban is, hogy a zaklatókkal kommunikáljon, illetve jelezze az esetet a többi kollégának, vezetőségnek, a zaklató szüleinek. Minél többen és erőteljesebben lépnek fel intézményi szinten az elkövető(k) ellen, annál hamarabb és hatékonyabban lehet megszüntetni a fennálló jelenséget.

Ha az iskoládban van iskolapszichológus vagy gyermekvédelmi felelős, nekik is mesélhetsz a gondjaidról, ők is biztosan azon lesznek majd, hogy mielőbb segítsenek neked!

Ha pedig továbbra is úgy érzed, hogy nehéz a családodnak, tanároknak, ismerőseidnek beszélni erről, akkor létezik jó néhány olyan szervezet, akik telefonon vagy online elérhetőek és kívülállóként igyekeznek megtenni mindent, hogy segítsenek Neked (az ő elérhetőségeiket lentebb megtalálod). A lényeg, hogy cselekedj mielőbb és ne hagyd, hogy mások ezt tegyék Veled! 

HA MÁST BÁNTANAK

Az iskolai erőszak ellen akkor is fel kell lépni, ha közvetlenül nem téged érint, hanem egy társadat. Fontos viszont, hogy a segítségnyújtást nem lehet erőltetni, csak olyanoknak lehet adni, akik ezt elfogadják tőled.

Az, hogy kinek milyen támogatás a hatásos, függ a zaklatás mértékétől, módjától és az egyén helyzetétől is. A legjobb, ha több lehetőséget is felvázolsz annak, aki bajban van és segíted őt az átgondolásukban, a legmegfelelőbb kiválasztásában. Amennyiben külső szervezet segítségét kérnétek, ezen az oldalon megtaláltok minden olyan megbízható forrást, ahol ilyen jellegű problémákkal foglalkoznak: https://bit.ly/2XF7X5G

Segíts az iskolai erőszak visszaszorításában és abban, hogy a legenyhébb formájában se lehessen jelen egy közösségen belül! Minél többen emeljük fel a hangunkat ellene, annál kevésbé maradhat rejtve!

Kedves Olvasók! Az iskolai zaklatás témájában született cikksorozatunk záró részét olvashatták. Bízunk benne, hogy a leírtak sok új információval szolgáltak és a problémával való foglalkozás ráirányította a figyelmet arra, hogy sok teendőnk van még ezen a téren.

Források:

Jármi Éva (2015). Iskolai bántalmazás megelőzésére és bántalmazást elutasító csoportnorma kialakítására irányuló gyakorlatsor és alkalmazási útmutató. https://tanitonline.hu/uploads/3448/Gyakorlatsor%20az%20iskolai%20b%c3%a1ntalmaz%c3%a1s%20megel%c5%91z%c3%a9s%c3%a9hez_OFI.pdf [Letöltve: 2021.10.20.]

Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács oldala: https://kerjsegitseget.com/index.html  [Letöltve: 2021.10.20.]

Szász Zsófia (2020). Mit tehetünk szülőként az iskolai bántalmazás ellen? https://maszol.ro/eletmod/122472-mit-tehetunk-szul-kent-az-iskolai-bantalmazas-ellen [Letöltve: 2021.10.20.]

Van segítség, ha bajban van a gyerek, csak meg kell találni! https://yelon.hu/szuloknek/segitseg-ha-bajban-van-egy-gyerek/ [Letöltve: 2021.10.20.]

[Letöltve: 2021.10.13.]