Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Hibrid oktatási ötletek 5. rész

Írta: Neteducatio Dátum: 2020. november 16.

A jelenlegi helyzetben egyre többen kényszerülünk arra, hogy egyszerre tartsuk az órát a teremben és a karanténban lévő tanítványainknak.  Ez igen fárasztó, és megosztott figyelmet is igényel, de még mindig kevesebb erőfeszítést jelent, mint időben elkülönítve, kétszer megtartva.

készítette: Antaliné Miss Lilla

A nehézségeket félretéve gondolnunk kell arra is, hogy a távolban ülő tanuló is az osztály részesének érezheti magát így, és mentálisan segíthet neki a nehéz helyzetet átvészelni, ha nem szakad ki teljesen az iskolai közegből – még ha ez a közeg csak virtuális is.

Legkönnyebben úgy oldható meg, a tanóra folyamatának megosztása, ha a virtuális osztályteremből indított hívással (pl. Google Classroom esetén Meet, Teams esetén hívás vagy értekezlet) a tanuló élőben bekapcsolódik. A táblára kerülő jegyzeteket, ha rendelkezésre áll kivetítési lehetőségünk, akkor érdemes a Classroom screen felületén írni, és ezt a képernyőmegosztás/böngészőablak megosztás funkció segítségével megosztani a távol lévő tanulóval. Így láthatja ő is és az osztály is, amit írunk, illetve a felületen megadunk.

Classroomscren csoportmuinka

Classroomscreen mentése (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez az oldal normál tanórai helyzetben is jól használható, és a csoportmunka szervezéséhez kiválóan alkalmazható – az egyszerre kirakható több időzítő, több feladatfázis, QR-kód, jegyzet és kép megosztási lehetőségének köszönhetően. Menteni sajnos csak előfizetéses fiókkal lehet linkként, de képként letölthető vagy képkivágásként is el tudjuk menteni, és meg tudjuk osztani.

Ha rendelkezésre állnak tanulói eszközök a tanteremben, akkor együttműködési felületeken – Padlet, Linoit, OneNote, vagy csak egy megosztott dokumentumon, bemutatón is – tudnak közösen dolgozni a diákok.

Az óra eleji bevezető vagy levezető kvízekből sem kell kimaradnia a távol lévő tanulónak, hiszen a belépési kódot neki elküldve, ugyanúgy része lehet a tevékenységnek.

Amennyiben élőben nem tud valaki bekapcsolódni, akkor számára a hívásokban lehetőségként megjelenő rögzítéssel, vagy képernyőrögzítéssel (erre akár a PowerPoint is alkalmas) felvehető a tanóra menete, amely megosztható és visszajátszható lesz.

 

Kitartást és jó egészséget minden diáknak és iskolai dolgozónak!


ikonOlvasószoba

Hibrid oktatási ötletek 4. rész

Egyre jobban közeledik az idő, mikor újra megszólal a csengő, és a várva várt gyerekzsivaj tölti meg az iskolaépületet és a szívünket. A héten már mindenhol értekezletek és élménybeszámolók zajlana...

Tovább olvasom »

Hibrid oktatási ötletek 3. rész

Rengeteg a kérdés a tanév indítása kapcsán, amelyek foglalkoztatnak bennünket a nyár utolsó napjaiban. Bár reméljük, hogy elkerülhető, mégis fel kell készülnünk arra, hogy egy hibrid oktatási helyz...

Tovább olvasom »

Hibrid oktatási ötletek 2. rész

A hírek szerint hagyományosan kezdjük a tanévet, és ha a fizikailag létező falakat nem is tudjuk elbontani, vagy legalább kitágítani, az online eszközök használatával megpróbálhatjuk a tanulási ter...

Tovább olvasom »