Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

A gyerekekkel mindig történik valami – Baleset-megelőzési és elsősegélynyújtó segédkönyv pedagógusoknak

Írta: Neteducatio Dátum: 2019. január 18.

Elesnek, véreznek, allergiás reakciót produkálnak, megcsípi őket valami, vagy csak lázasak lesznek… Se szeri, se száma azoknak a helyzeteknek, amikor a gyerekek elsősegélyre szorulnak a bölcsődében, óvodában, iskolában.

A pedagógus nem orvos, a vészhelyzetekben nyújtott segítsége mégis akár életmentő is lehet. Néhány alapszabály betartásával sokat tehetünk a ránk bízott gyerekek testi egészségéért is – ezeket mutatja be Páll Nikoletta diplomás ápolónő, a SOTE Ápolástan Tanszékének tanársegéde egy nemrégiben megjelent kiadványban.

 

Elsősegélynyújtás

Az egyes vérzéses, ájulásos, légutakat elzáró, fájdalommal kísért balesetek nagy riadalmat váltanak ki a gyerekek és a pedagógusok között is, ezért a gondozóknak, nevelőknek nagyon pontosan ismerniük kell nem csak a hatékony segítségnyújtás módjait, de a gyerekek megnyugtatásának módjait is.

 

Ön tudja, hogy az óvodában, iskolában:

  • melyik sebre, milyen kötést tegyünk?
  • hogyan ellenőrizzük az életfunkciókat?
  • mit tegyünk egy-egy allergiás reakcióval?
  • hogy csillapítsuk a csípéses panaszokat?

 

Cukorbeteg, allergiás, idegrendszeri betegséggel küzdő gyerekek segítése

Sajnos, majdnem minden gyerekközösségnek van olyan tagja, aki pl. cukorbetegséggel, allergiával, vagy éppen valamely idegrendszeri betegséggel küzd.

Ön tudja,

  • hogyan kell a vércukormérőt használni?
  • hogyan kell az egyes sokkos állapotokat kezelni?
  • mi a különbség pl. az ételallergia és az érzékenység között?

 

Gyógyszerek az óvodában, iskolában?

Akadhatnak olyan gyerekek a csoportban, akik rendszeres gyógyszerszedésre szorulnak, vagy gyakoriak pl. a lázas állapotok, amikor lázcsillapító adása is felmerülhet.

Ön tudja,

  • hogyan kell gyógyszerelni a gyerekeket?
  • mikor, milyen gyógyszert adhatnak a gyerekeknek?

 

Páll Nikoletta: Baleset-megelőzés, sürgősségi helyzetek és elsősegélynyújtás az óvodában, iskolában című segédkönyve a fenti kérdésekre szakszerű magyarázatot ad. Plusz még valamit: a vészhelyzetek kezelésének olyan szemléletét, amely a hatékony segítségnyújtást teszi lehetővé. Ezért ez a könyv nagy segítség lehet a pedagógusok és a szülők számára egyaránt.  

bal (2)

 

BŐVEBB INFORMÁCIÓ A KIADVÁNYRÓL ITT!

 


ikonOlvasószoba

Játékok a hosszú, téli estékre

Megérkezett a tél, a hosszú, sötét délutánok és esték. Ilyenkor a játszóterezést, a sétákat felváltják a különböző otthoni tevékenységek. Mutassuk meg a szülőknek, hogy milyen nagy kincs a közösen ...

Tovább olvasom »

E-learning, a pedagógus jó barátja

Kötelező 120 kredit 7 évenként. Mindannyian tudjuk, hogy vannak, akik minél előbb túl akarnak lenni a továbbképzésen, néhányan az utolsó pillanatig húzzák, vannak akik minél többet szeretnének tanu...

Tovább olvasom »