Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Felelsz vagy mersz?

Írta: Neteducatio Dátum: 2022. augusztus 05.

A házibulik népszerű játéka, generációktól függetlenül, a „Felelsz vagy mersz”. A digitális világ térhódításával egyre többen „mernek” internetes kihívások (challenge) formájában. Évről évre növekszik azon gyerekek és fiatalok száma, akik súlyos sérüléseket szenvednek vagy meghalnak egy-egy veszélyes feladat teljesítésekor.

A világ első internetes kihívása a jeges-vödrös vizes (ice bucket challenge) feladat teljesítése volt. Ma már kevesen emlékeznek, de a kezdeményezés jótékonysági célokat szolgált. Az akkor még csak YouTube-ra feltöltött videók is már nagy visszahangot kaptak, de senki nem számolt azzal, hogy néhány évvel később, az Instagramot is maga mögé utasítva, a TikTok lesz a challengek első számú felülete.

Fahéj, chili evése, különböző italok összekeverése és megivása, veszélyes táncolások (pl. hídon, autóból kiugorva) már a klasszikusok közé tartoznak. Az első, a világon átsöprő halálos áldozattal járó kihívás a kék bálna (blue whale) challenge volt. Itt egy játéknak álcázott egyre veszélyesebb és végül öngyilkosággal záruló 50 feladatból álló kihívást kellett teljesíteni. Épp csak megnyugodtak a kedélyek máris megjelent Momo (csirkelábú, ijesztő arcú figura), aki a különböző üzenetküldő felületeken riogatta a gyerekeket, és vette rá őket olyan dolgokra, amivel a saját fizikai biztonságukat is veszélyeztették.

A pandémia mindenkit a képernyők elé szegezett. A tartalomfogyasztás soha nem látott méreteket öltött. A bezártság, bizonytalanság pedig újabb feszültséglevezetési formákhoz, az internetes kihívások felfutásához vezetett. Jöjjön egy challenge körkép, hogy napjainkban mire érdemes figyelni.

A 2021-es év még épp csak elkezdődött, amikor egy olasz kislány haláláról jelentek meg sajtóhírek. A 10 év körüli gyermek a saját otthonukban teljesítette az ájulós, azaz blackout kihívást, egy övvel fojtotta meg saját magát. Lényege, hogy ájulásig kell visszatartani a lélegzetünket, amihez többen segédeszközöket is igénybe vettek. 2022-ben újabb halálos áldozatokat követelt, aminek nyomán több szülő be is perelte a TikTok-ot. Egy jogerős bírósági döntés nem hozza vissza a gyerekeket, de talán hatékonyabb fellépést hoz a káros tartalmak elleni küzdelemben.

Az időről időre visszatérők között vannak a különböző gyógyszeres kihívások, amelyek kiindulópontja az Amerikai Egyesült Államok, ahol a Benadryl allergia elleni gyógyszer okozta hallucinációs videók terjedtek el. 2022-ben már az antidepresszáns és vény nélkül kapható gyógyszer-túladagolások a „divatosak”. Még el sem kezdődött az idei nyári szünet, amikor 3 szlovákiai fiatal a challenge miatt került kórházba és még mindig kérdéses, hogy tartós egészségkárosodás nélkül megússzák-e a dolgot.

Épp csak kitört a nyári szünet, amikor megjelent és már halálos áldozattal is járt a vonattetőről való szelfizés. A francia belügyminisztérium pedig riasztást adott ki a labellochallenge okán, amikor is a gyerekek az ajakápoló kifogyása után öngyilkosságot követtek el. A legújabb pedig a depressionmeal, amikor különböző videókban egészségkárosító étkezésre ösztönzik a fiatalkori depresszióval vagy más lelki betegséggel küzdőket.

A riogatás helyett néhány egyszerű tanács, tipp segítségével a megelőzésre irányítom a figyelmet!

  • Legyünk jelen!
  • Haladjunk a korral!
  • Beszélgessünk a gyerekekkel, hogy milyen felületeket használnak és ott milyen tartalmakkal találkoznak!
  • Hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ami a szuperhősökkel (pl. Superman) könnyen megtörténik a rajzfilmben, filmben az a való életben nem megvalósítható!
  • Nem minden valóságos, ami az interneten van. Fejlesszük saját magunk, gyermekeink, diákjaink kritikai érzékét!
  • Tudatosítsuk gyerekeinkben, diákjainkban, hogy senki ismeretlen utasításait ne kövessék!
  • A titkolózás nem a játék része, kivéve mondjuk egy meglepetés szülinapi buli!
  • Tanítsuk meg nekik, hogy a fizikai biztonság minden helyzetben a legfontosabb!
  • Állítsunk be gyerekbarát böngészőt!
  • Töltsünk le szűrőszoftvereket!

 

A cikk szerzője: Dr. Baracsi Katalin LL. M családjogi szakjogász, LL. M infokommunikációs szakjogász internetjogász, közösségi média tréner


ikonOlvasószoba

Gyerekjáték?!

Több mint egy évtizede tartok interaktív, digitális médiaműveltség-fejlesztő foglalkozásokat gyerekeknek, fiataloknak és érdeklődő felnőtteknek. Szerző: Dr. Baracsi Katalin LL. M családjogi szakjog...

Tovább olvasom »

Tanév rendje 2022-23

A 2022/23-as tanév kezdete szokásjog alapján várhatón 2022. szeptember 1. (csütörtök) lesz.

Tovább olvasom »

A digitális biztonság az óvodában kezdődik

Sokak számára még újdonságként hathat, hogy már az óvodákban is szükségessé vált a biztonságos és felelős internethasználatról beszélni, pedig a családi környezet után ez az első olyan hely, ahol a...

Tovább olvasom »