Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Ehető virágok és virágokkal való festés – Álomerdő projekt 4. rész

Írta: Neteducatio Dátum: 2022. június 14.

Szabó Krisztián tanító cikksorozatában a természet szeretetére való nevelés, a fenntarthatóság

témakörében olvashatnak gyakorlati ötleteket. Bepillantást nyerhetnek sokszínű projektjébe,

az Álomerdőbe is. Ötleteit felhasználhatják oktató-nevelő munkájuk mindennapjaiban, de

akár táborokban is.

Az Álomerdő projektben néhány ehető virággal is megismerkedhetnek a gyerekek, amelyek a vadonban és a kertekben is megtalálhatóak.

Az ehető virágok nemcsak díszítésre alkalmasak, hanem különböző finomságok is készülhetnek belőlük, mint például szörpök, lekvárok, de ki is ránthatjuk őket. Cukrokba, mézekbe is keverhetjük őket, de jégbe fagyasztva is mutatósak.

Kandírozva is finomak, amely azt jelenti, hogy a szirmokat tojásfehérjébe mártjuk, majd porcukorba. Ha megszáradtak díszíthetjük velük a süteményeket.

Nagyrészük gyógynövény is.

A feldolgozásukat az Álommenza elnevezésű alprojektben végezzük. A projektben igyekszünk saját termesztésű terményeket is feldolgozni. A feldolgozott termékek kinézetét, címkéjét, csomagolását megtervezzük, a legjobb ötleteket meg is valósítjuk, így kicsiben megtanulják a gyerekek a termékfejlesztés folyamatát.

A projektben a gyerekek megtervezhették az „álommenzájuk” kinézetét is. Emellett osztályreceptkönyvet is készítettünk.

A gyerekek szívesebben fogyasztják el azokat az alapanyagokat, amelyek termesztésében, termelésében ők is részt vettek.

A virágok feldolgozása során figyeljünk az alábbiakra:

–          Nem minden virág ehető, ezért ha nem vagyunk benne biztosak, kérjük ki szakember

véleményét.

–          Gondosan távolítsuk el a virágokról a csészelevelet, mert kellemetlen ízük lehet.

–          Olyan virágokat használjunk, amelyeket nem permeteztek, illetve porvédett helyen

virágoztak.

–          Allergia esetén is csak kellő odafigyeléssel használhatók fel, fogyaszthatók el.

Az elkészített finomságokat elfogyaszthatjuk piknikeken, zöld ünnepeken, de akár tábori programokat is színesíthetünk velük.

A közös étkezés fontos érték, a rohanó világban erre mindenhol időt kell szánni!

Lássunk is néhány ehető virágot!

 

Illatos ibolya

A legfinomabb ehető virág az ibolya. Jellegzetes illata miatt parfümnövény is. Régen forrázatát fekélyek, sebek gyógyítására is használták.

Virágából készülhet zselé, lekvár, szörp, ecet, de magában vagy kandírozva édességek, sütemények tetejére is kerülhetnek. Salátákba is szórhatjuk.

 

 

Rózsa

A rózsa parfümnövény is. Szirmából finom lekvár és szörp készülhet. Bundásan is fogyasztható. A limonádékba is szórhatjuk. A szőregi rózsatő hungarikum.

A vadrózsa szirmai is ehetőek, alkalmasak a kandírozásra.

Pipacs

A pipacs szirmai is ehetőek. Kerülhet salátákba, ecetekbe. Festővirágok közé is sorolhatjuk. Régen bort is színeztek vele. Teáját régen köhögéscsillapításra használták.

 

Sásliliom

A sásliliom első tavaszi hajtásai, levelei fogyaszthatóak frissen vagy sütve. Bimbója, narancssárga virága is ehető. Általában megtöltve fogyasztják, például túrókrémmel.

Tökfélék virágai

A tökfélék virágait fogyaszthatjuk bundásan, de meg is tölthetjük őket, például sajtkrémmel vagy túrókrémmel, de pástétomokkal is. Töltésre alkalmasak a mályvák is.

 

Körömvirág

Gyógyhatású krémjét sokan ismerik, de festővirágként is ismert. Frissen és szárítva is belegyúrhatjuk szirmait tésztákba, kekszekbe és pogácsákba.

 

Árvácska

Mind a vad és a kerti változati is fogyaszthatók. Virágai kerülhet sütemények, saláták tetejére, de kekszekbe is süthetjük.

 

Fekete bodza virága

Virágából készülhet tea, szörp illetve bundásan is kisüthetjük őket.

Az akácvirág, a rózsaszirmok és a gyermekláncfű virága is kisüthető palacsintatésztába mártva.

 

Orgona

Kissé kesernyések is lehetnek a virágai. Készülhet belőle fűszerecet, lekvár, szörp és leves is.

 

Mezei katáng

Máj- és veseméregtelenítő hatása ismert. Kék virágai kerülhetnek italokba, salátákba és szendvicsekre is. A cikória kávé is e növény nemesített változatából készül.

 

Mezei zsálya

Kék ajakos virágai ecetbe, mézbe és cukorba kerülhetnek.

 

Mindignyíló begónia

Legtöbben egynyári virágként ismerik. Virágai savanykás ízűek, így citromos finomságokhoz használjuk.

 

Bársonyvirág – büdöske

Szirmai kerülhetnek salátákba, de köretekbe is belekeverhetjük. Festővirágként is ismert. A sáfrányt is lehet vele helyettesíteni. Jellegzetes, erőteljesebb íze van, mint például a krizantémnak és a napraforgónak.

Parlagi ligetszépe

Virága mellett a még nem túl fás gyökere is ehető. Magjából olajat sajtolnak. Kapszula formájában is beszerezhető. Fogyasztószerként is ismert.

 

Kerti sarkantyúka

Virágai szendvicsekbe és salátákba kerülhetnek. Levelei is fogyaszthatók, mint pl. az édesburgonyáé is. C-vitaminban gazdag.

 

Néhány virágos recept

 

Virágos piskótatekercs

Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 20 dkg cukor, 4 db tojás, 1 teáskanál sütőpor, 10 evőkanál víz, 8 ek. sárgabaracklekvár, néhány ehető levél és virág

 

Elkészítése

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját, a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet és a vizet egy műanyagtálba tesszük és egy fakanállal csomómentesre keverjük. Jó sűrű masszát kell kapnunk. A tojásfehérjét és egy csipet sót jó kemény habbá verünk, majd óvatosan egy fakanál segítségével alaposan összedolgozzuk az előzőleg már kikavart sűrű masszánkkal. Egy 30×40 cm-es tepsit zsírpapírral bélelünk, amelyre rátesszük a virágokat, leveleket úgy, hogy a hátoldaluk legyen felül. Egy deszkával kicsit préseljük le őket. Ezután ráöntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük.

Megvárjuk, míg hűl egy kicsit, jó sűrű lekvárral megkenjük, jó szorosan feltekerjük, majd porcukorral megszórjuk.

 

Ibolyaszörp

Hozzávalók:

2 bögre ibolyavirág fej (más virág is használható), kb. 3-4 bögre víz, fél kg cukor, 1-2 citrom

 

Elkészítése:

A vízzel együtt melegítsük fel a virágokat. Nem kell forralni, csak lassan addig főzni, amíg a

virágok átadják színüket a víznek (folyadéknak) és teljesen kifakulnak. Lehet, hogy egy kicsit

zöldes lesz a színe a folyadéknak. Ekkor leszűrjük és hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. A

citromlétől gyönyörű lilás színt kap majd. Most már csak addig főzzük, amíg a cukor teljesen

elolvad. Miután kihűlt, lehet fogyasztani.

 

Bundás virágok

Hozzávalók:

 

16 fürt akácvirág (más virág is használható), 2 tojás, 2 evőkanál cukor, 20 dkg liszt, csipetnyi, sütőpor 2,5 dl tej

sütéshez: olaj, a tálaláshoz: porcukor

 

Elkészítése:

 

A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet meg

a tejet, egy csipetnyi sütőport. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró

olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és

porcukorral meghintve kínáljuk.

 

Festés virágokkal

 

A virágok fejei, szirmai kiválóan alkalmasak festésre, nyomdázásra.

Vágjuk le a kiválasztott virágot. Ezután fessük be a közepét és a szirmait vízfestékkel vagy temperával. Egy kis vizet is adjunk a festékhez. Akrilfestéket is használhatunk. Ezután nyomdázzunk vele a rajzlapra vagy fotókartonra. Óvatosan az ujjaink és a tenyerünk segítségével nyomjuk a virág fejét a lapra. Fekete vagy sötétkék lapon varászlatosan mutatnak a fehér viráglenyomatok. Természetesen színesre is festhetjük, ekkor inkább fehér lapra nyomdázzunk.

Ha textílián dolgozunk, akkor érdemes tartós textilfestéket használni, így egyedi pólót, terítőt és táskát is festhetünk.

Magával a szirmokkal is festhetünk festék nélkül. Dörzsöljük, nyomjuk hozzá az ujjaink segítségével a rajzlapra. Használjunk minél több színt, ezután további formákat is kivághatunk a munkánkból!

A virágok szirmait pár csepp vízzel le is turmixolhatjuk, vagy mozsárban is összetörhetjük. Így is nyerhetünk ki színanyagokat a festéshez. Akár áztathatjuk őket, vagy le is forrázhatjuk a szirmokat. Az így kapott levekkel is festhetünk.

A szirmokat bele is keverhetjük sógyurmába vagy akár a levekkel is befesthetjük a gyurmánkat.

A festéshez felhasználhatjuk zöldségek-gyümölcsök levét is, mint pl. a bodzáét.

 

További hasznos információkat találhatnak az ehető vadnövényekről és virágokról Halmos Mónika könyveiben, illetve az Erdőkóstoló blogon is.

A szerző oldala: https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal

 

Szabó Krisztián

tanító

 

Különleges projektjét bemutató könyve elérhető a webshopunkban:

Álomerdő