„Én képeket akarok látni a falakon, hogy újra kinyissák elém a világot…”
(Babits Mihály)
Készítette: Karczewicz Ágnes
„2002 óta hazánkban rendszeresen megünnepeljük a Magyar Festészet Napját, amelyet október 18-ra tűztünk ki.
Azért erre a napra, mert ekkor ünnepeljük Szent Lukács névnapját, aki évszázadok óta a festők védőszentje. Ez a nap 2002 óta a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe.
Előkészítés
Szülők, nagyszülők kedvenc festményeinek összegyűjtése, kinyomtatása, kiállítótér egy részében elhelyezése
„Alapanyagok” előkészítése
Festékkavarás (festékek készítése házilag)
A legegyszerűbbek:
– Egy csésze sót keverj össze egy csésze liszttel és egy csésze vízzel, majd keverj hozzá ételfestéket, és készen is van!
– Egy doboz joghurt és a kiválasztott színű ételfesték összekeverve
– Egy tubus cukrozott sűrített tej és ételfesték összekeverve
Vízfesték: (Forrás: Gyereketető)
Hozzávalók:
– 4 evőkanál liszt
– 1 evőkanál cukor (elhagyható)
– 1/4 l hideg víz
– 3/4 l forró víz
– ételfestékek
A lisztet és a cukrot öntsd egy kislábosba, és keverd el a hideg vízzel csomómentesre! Majd a lábost tett a tűzhelyre, és lassan, fokozatosan öntsd bele a forró vizet is! Főzd addig, míg be nem sűrűsödik! Utána vedd le a tűzről, porciózd ki kis tálakba, vagy zárható üvegekbe, és keverj hozzá mindegyikhez ételfestéket!
„Lenyomatfesték”
(Forrás: https://www.mintamokus.com/borbarat-festekek-hazilag-lenyomatfestesekhez/)
Hozzávalók:
– 6 db kisebb dunsztosüveg (pl. bébiételes üvegek)
– 3 evőkanál cukor
– 1/2 evőkanál só
– 1/2 csésze kukoricakeményítő
– 2 csésze víz
– ételszínezék (piros, kék, sárga)
A hozzávalókat lassú tűzön összekeverem, egészen addig, amíg sűrűsödni nem kezd. (Ha túl sűrűnek találod, akkor egyszerűen keverj bele még egy kis vizet!) Kavard, amíg ki nem hűl, majd oszd 6 felé és egyenként színezd őket kedved szerint.
Ujjfesték 1.
Hozzávalók:
– 1 bögre liszt
– 1 bögre víz + ételfesték összekeverve
Ujjfesték 2.
Hozzávalók:
– 3 evőkanál cukor
– 1/2 teáskanál só
– 1/2 csésze kukoricakeményítő
– 2 csésze víz + színezőanyag
Lassú tűzön, állandó keverés mellett felmelegítjük és ha besűrűsödött kihűtjük.
Pufifesték
Hozzávalók:
– 1 evőkanál önkelesztő liszt
– 1 evőkanál só
– néhány csepp folyékony ételfesték
– víz
Egy csésze (nem bögre) liszthez 1 és 1/4 teáskanál sütőport és 1/4 teáskanál sót összekeverünk és adagolunk hozzá annyi vizet, hogy nagyjából nokedli tészta sűrűségű masszát kapjunk. Ételfestő pasztával, temperával vagy tojásfestékkel színezhető. A bekevert massza máris felhasználható. Felhordható ecsettel, hurkapálcával vagy fültisztítóval vagy tölthetitek kilyukasztott zacskóba is.
Egy csészényi lisztből nagy mennyiség lesz, ezt érdemes részekre osztani, és különböző színekkel színezni.
A kész műveket mikrohullámú sütőben lehet felpuffasztani és megszárítani (bár önmagában is szép domború). A forrásoldal magas hőfokon 10-30 másodpercet ír, de tapasztalat alapján 300 watt az ideális, s azon a fokozaton is 15-20 másodperc, de ez nyilván függ a minta méretétől. A lényeg, hogy szárítás közben figyeljétek, hogy mi történik, és tökéletes lesz.
Tempera a tojássárgájából (Forrás: https://csanavarazs.wordpress.com/2013/08/19/alapok-tempera-hazilag/)
Hozzávalók:
– tojássárgája
– víz
– ecet (hogy ne romoljon meg a keverék)
– ételszínező por (piros, sárga, kék – profibbaknak érdemes fehér és fekete színt is beszerezni!
Feltörjük a tojást, és a sárgáját egy műanyag pohárba tesszük. A tojássárgájához kevés vizet és egy pici ecetet keverünk, fapálcikával addig kavargatjuk, míg egyenletessé nem válik.
Tegyünk a kívánt színárnyalathoz megfelelő mennyiségű, arányú ételszínező port a keverőtálkába, majd adjunk hozzá tojássárgáját és keverjük ki.
A festéshez kiválóan megfelelhet a diólé, melyhez összeforralunk diólevelet, burkot, tört héjakat, feketekávé vagy a teafilter is jó vagy készíthetünk földfestékeket is.
Hozzávalók:
– föld
– edények
– újságpapír
– sodrófa vagy kalapács
– műanyag tasakok
– szita vagy rosta (a tekerővel ellátott változat tökéletesen megfelel erre a célra)
– tál
– evőkanál
– vajazó kés vagy spatula
– kemény és sima munkalap (mint például egy üveglap, egy fém tepsi alja vagy egy kerámialap)
– víz
– befőttesüvegek tetővel együtt
Felhasználás:
– Gyűjts a közelben különböző földfajtákat edényekben! Keress olyan helyeket, ahol nincs lomb és nem is túl homokos a föld! Ideális helyek a gyűjtésre például kopár területek, építkezési területek, kőfejtők környéke vagy bármely más terület, ahol utak szelik át a hegyvidéket, szabadon hagyva a termőföldet. A különböző földfajtáknak különböző színe is van, egészen a téglavöröstől a feketéig.
– Szórd szét a földet az újságpapíron és alaposan szárítsd ki!
– Helyezd a már száraz földet műanyag tasakba!
– Morzsold össze egy sodrófa vagy egy kalapács segítségével!
– A szétmorzsolt földet szórd bele egy szitába vagy rostába és a szita alá tégy egy tálat, hogy csak a legapróbb szemcsék kerüljenek a tálba!
– Az evőkanállal végy ki földet a tálból és helyezd a kemény felületre!
– Adj hozzá vizet (cseppenként) és keverd össze a spatulával egy festék állagú masszává!
– Tárold földfestékeidet befőttesüvegekben, melyekre jól rácsavarod tetejüket, oldalukra pedig címkére felírod, hogy mi van bennük!
(Forrás: https://mindenovi.gportal.hu/)
„A művészet nem cél, hanem eszköz, hogy az ember kibontsa, megismerje, építse magát és a környezetét, világát egy életen át.”
Lantos Ferenc