Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

“Béka nő a hasadba” 5. rész – TÍZ Kreatív ötlet a vízzel

Írta: Neteducatio Dátum: 2022. december 22.

Szabó Krisztián a Tanító bácsi fakanállal blog szerzőjének, illetve Magyarország Zöldség-Gyümölcs Hősének cikksorozatában a „Béka nő a hasadba!” alprojektjébe nyerhettek bepillantást. A projekt segítségével hatékonyan fejleszthető a gyerekek egészség- és környezettudatos magatartása.

Az utolsó cikkben kreatív művészeti és öko ötleteket gyűjtöttem össze, amelyek kapcsolatosak a vízzel, annak sokszínű hasznát, értékét tudjuk vele szemléltetni.

A bemutatott gasztroötletek mellé, közé érdemes egyet-egyet beilleszteni, kipróbálni.

 

1. Ehető mandalák késztése

Nemcsak festve, rajzolva készíthetünk mandalákat, hanem apró ehetőelemekből is, mint például zöldség- és gyümölcsdarabokból és ehető virágokból is.

Az elkészítés egyfajta meditációs folyamat is, mely alatt eltávolodunk a mindennapi világunktól, megnyugszunk, ellazulunk, váratlan, segítő gondolatok, érzések bukkannak fel bennünk, és tágabb összefüggéseiben láthatjuk önmagunkat és a világunkat. A mandala elkészítése után megnő az energiaszintünk, kiegyensúlyozottabbak leszünk, lelkesebbek és motiváltabbak leszünk a belsőerő megtapasztalásának köszönhetően. A játékos önfelfedezés mandala segítségével személyes fejlődéshez, gyógyulás elősegítéséhez, és kiegyensúlyozott, boldog életvitel felé vezet.

 

 

 

2. Békavár

 

Fontos, hogy a madárbarát kertben a bokrok alatt vagy a sziklakert egy árnyas részén búvóhelyeket is kialakítsunk a kétéltűeknek, a békáknak. Erre megfelel néhány barlangszerűen elhelyezett nagyobb kő, a tetők gerincén használt kúpcserép, vagy úgynevezett békavár, bákagarázs, ami egy fejjel lefelé fordított virágcserépre hasonlít, amin van egy kis félköríves bejárati nyílás. Érdemes körülötte nedvességet biztosítani, így további élőlények is felbukkanhatnak körülötte, mint például csigák, fekete rigók.

 

3. Lávalámpa

 

Egy pohárba háromnegyed részig töltsünk étolajat, majd öntsünk rá vizet és figyeljük meg, hogy a víz lesüllyed a pohár aljára. Ez után csepegtessünk folyékony ételszínezéket az olajra, ami így a víz és az olaj közötti rétegben áll majd meg. Egy másik edényben keverjünk el egy teáskanál szódabikarbónát és egy teáskanál citromsavat. A keveréket öntsük a pohárba. Látható lesz, amint az anyagok reakcióba lépnek és a sav felfelé törekszik, az ételfestéket a vízből kiindulva az olajon át „forgatja”, ami egy vulkánkitörésre vagy a lávalámpa működésére hasonlít leginkább.

 

4. Elolvadó természet

 

A gyerekek kedvelt tevékenysége a gyűjtögetés. A begyűjtött kincseket, kavicsokat, gallyakat, leveleket, szirmokat, madártollakat, kagylókat és különböző fűszereket, például egész borsot, csillagánizst, fahéjat, illetve apró játékokat, legódarabkákat, állatfigurákat felhasználva készíthetünk olvadó képeket. Felhasználhatunk gyümölcskarikákat is. Rakosgassuk ki a kiválasztott forma alját a termésekkel, játékokkal. Lehet véletlenszerűen vagy mandalaszerűen is kirakosgatni őket. Ezután óvatosan öntsük rá vizet és tegyük az alkotást a fagyasztóba. A forma lehet műanyagtálca, mélyebb tányér, kuglóf forma, de egyéb szilikonformákat is használhatunk. Az akasztót is belefagyaszthatjuk a vízbe, vagy ha áttört lesz az alkotásunk, akkor a végén kössük rá. Használhatunk szalagot és madzagot is.

A megfagyott alkotást akasszuk ki fákra, bokrokra. Csodálatos látvány, ha megcsillan rajta a napfény.

Akár festéket is keverhetünk a vízhez, így még varázslatosabb alkotásokat kaphatunk.

 

5. Eső varázsolása

Egy poharat, vagy befőttesüveget töltsünk háromnegyedig vízzel, majd nyomjunk a tetejére borotvahabot. Ez lesz a felhő. Ezután egy kis fecskendő segítségével cseppentsünk a felhő tetejére néhány kék ételfestékcseppet. Egy kis várakozás után, el is ered az eső: elkezd lefelé folyni az ételfesték.

 

6. Víz és hurkapálcikák

 

 Vegyünk egy lezárható műanyag zacskót (a hűtőtasakok kiválóak erre), töltsük meg vízzel, majd a húzóka segítségével zárjuk le. Élezzünk meg hurkapálcákat és egy erős és gyors mozdulat segítségével döfjük át a zacskón őket úgy, hogy a végük a zacskó másik oldalán jöjjön ki. Ez a kísérlet vízzel azért érdekes, mert a víz nem fog kifolyni a hurkapálca keltette lyukakon és igen sok pálcát beleszúrhatunk a zacskóba, míg az el nem kezd tönkremenni. A nyomásnak köszönhetően a pálcák és a víz is bent maradnak mindaddig, míg az egyiket ki nem húzzuk és meg nem indul a víztömeg.

 

 

7. Természetes fűszerlabda

 

Egy-egy paprika fűszernövényekkel való megtöltésével könnyedén készíthetünk természetes fűszerlabdákat, amelyeket felhasználhatunk a levesek elkészítéséhez. A megmosott paprikáknak óvatosan szedjük ki a magházát, amelynek helyére petrezselyem-, zellerlevelet tűzzünk, illetve tegyünk bele egy-egy kisebb paradicsomot is. Tehetünk bele még hagymát, illetve egyéb friss zöldfűszereket is: snidlinget, lestyánt.

A különböző formájú szilikonformák segítségével is készíthetünk fűszerlabdákat. Használhatunk akár szív, csillag és állatos formákat is. Olyanokat válasszunk, ami tetszik a gyerekeknek is.

Az apróra vágott vagy ledarált petrezselyem és zellerlevelekkel töltsük meg a szilikonformákat.

Öntsünk rá egy kis sima vagy ételízesítős, húsleves kockás vizet, majd fagyasszuk le. Az elkészült fűszerlabdákat szintén felhasználhatjuk levesek alapjához.

Érdemes az alábbi módszerrel apróra vágott egyéb zöldségeket is lefagyasztani, mint például

sárgarépát, fehérrépát, karalábét, karfiolt, amit felhasználhatunk levesek mellett köretekhez is.

A lefagyasztott uborkából finom uborkasaláta készíthető egy kis víz, ecet, só, cukor és pirosparika hozzáadásával.

A paprikából és paradicsomból összeállított fűszerlabdákat felhasználhatjuk pörköltek alapjához és lecsóhoz. Fokhagymás, vöröshagymás zsíron átfuttatva hamar elkészül. A zöldséges variációk tojás alá is kerülhetnek.

Vegyesen lefagyaszthatunk gyümölcsöket is, ami kiváló alapja lehet egy kis fahéjjal megbolondított gyümölcsleveseknek.

Az elkészült fűszerlabdákat tároljuk a fagyasztóban. A gyerekek tervezhetnek rá egyedi címkéket, feliratokat is.

 

8. Festés buborékokkal

 

Buborékokkal való festés is egy izgalmas program. Pohárban vagy mélyebb tálkában keverjünk össze mosogatószeres vizet sok festékkel, majd szívószál segítségével kezdjünk el levegőt fújni a színes folyadékba. A létrejött buborékokra óvatosan simítsuk rá a rajzlapot. Otthon könnyedén készíthetünk műanyag palackból újrahasznosított buborékfújót is. A kupakos feléből tudjuk kialakítani a buborékfújót. Sniccer segítségével félbe vágjuk a flakont, majd csomagoló ragasztószalag segítségével az aljára ragasztunk egy kör alakú darabkát a raschel zsákból. Végül a festékes-mosogatószeres vízbe mártjuk a raschel zsákos felét és a kupakot eltávolítva, már fúhatjuk is a buborékokat a rajzlapra vagy a levegőbe.

Miután az alkotások megszáradtak, szinte bármit készíthetünk, kialakíthatunk belőlük, mint például képeslapokat, papírvirágokat, papírpillangókat vagy akár absztrakt faliképeket is.

 

9. Növényi tápoldat tojáshéjból

 

A tojáshéj kalciumot tartalmaz, amely fontos szerepet játszik a gyökerek fejlődésében, így befolyásolja a termés minőségét is, valamint erősíti a növényi sejtfalat. A lebontott tojáshéj átlagosan 39,15 százalék kalciumot, 0,4 százalék nitrogént és 0,38 százalék magnéziumot tartalmaz.

Használhatjuk zúzott formában a tojáshéjat úgy, hogy a darabos tojáshéjat közvetlenül a talaj tetejére szórjuk, de apróra törve is elhinthetjük. Ez utóbbi, azaz a minél finomabbra zúzott tojáshéj előnye, hogy jobban lebomlik.

Választhatjuk ugyanakkor az oldatos megoldást, amihez úgynevezett tojáshéj-teát kell készítenünk. Körülbelül 10 tojás tiszta és száraz, apróra zúzott héját tegyük 3.5-4 liter vízbe, forraljuk fel, majd hagyjuk 24 órát állni. Ennyi idő alatt a növények számára értékes tápanyagok kioldódhatnak a vízben, így szűrés után már használhatjuk is a tojáshéj-teát.

Kitűnő tápoldat a növényeknek a tojás főzőleve is. Ha tojást főzöl, a levelet feltétlenül tedd félre, hiszen olyan, a tojáshéjból kioldódott ásványi sókat tartalmaz, melyekre nagy szükségük van a növényeknek.

 

10. Kerti itató készítése

 

Kertünkbe még több madarat tudunk csábítani, ha itatókat is helyezünk ki. A madarak fürdésre és ivásra használják az itatókat. A kis kerti tavak nagyon alkalmasak erre a célra, de legegyszerűbben virágcserép alátétből tudunk létrehozni itatót. Egész évben kell biztosítani a vizet az itatókban, amelyeket a madarak mellett a lepkék és a méhek is meglátogatnak.

Az itató ideális mélysége 5 cm. A mélyebb itatókba érmes egy kis követ elhelyezni, hogy véletlenül se fulladhassanak meg a madarak.

A rovaroknak szánt itatóba több kavicsot, illetve mohát, száraz leveleket, illetve gallyakat is tehetünk.

 

 

A projekttel kapcsolatban további ötleteket olvashattok az alábbi oldalakon:

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/

 

 

Ha belekezdtek az alábbi projektbe, kérlek csatlakozzatok az alábbi csoportba:

https://www.facebook.com/groups/3132990637021093/about/

 

 

Felhasznált források:

 

https://www.hellovidek.hu/kert/2020/07/03/5-konyhai-hulladek-ami-a-kertben-igazi-kincs-rengeteg-penzt-sporolhatsz

 

https://www.mme.hu/

 

http://mandalaportal.hu/mandala/mandalakeszites.htm

 

https://www.gyerekjatekbolt.com/kiserletek-vizzel-7-latvanyos-otlet-a-kis-es-nagy-felfedezoknek