Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

“Béka nő a hasadba” 3. rész – Levesek, főzelékek

Írta: Neteducatio Dátum: 2022. december 20.

Szabó Krisztián a Tanító bácsi fakanállal blog szerzőjének, illetve Magyarország Zöldség-

Gyümölcs Hősének cikksorozatában a „Béka nő a hasadba!” alprojektjébe nyerhettek

bepillantást. A projekt segítségével hatékonyan fejleszthető a gyerekek egészség- és

környezettudatos magatartása.

A főzelékek és a levesek kiemelkedő szerepet játszanak a folyadékpótlásban. A napi zöldség- és vitaminbevitel jelentős részét is tartalmazzák. 

Összességében táplálóak és a jóllakottság érzetét is keltik. A levesek rendszeres fogyasztása csökkentheti az utána elfogyasztott étel mennyiségét és így a bevitt kalóriákat.

 

Sűrítési alternatívák

 

Keményítő

A keményítőt hideg folyadékkal kell kikeverni, majd folyamatos kevergetés közben a főzelékhez önteni, végül összeforralni.

 

Krumpli

A főzelékbe vagy krémlevesbe főzzünk 1-2 szem kockára vágott krumplit, majd törjük össze vagy pürésítsük le.

 

Zabpehely, zabkorpa

A főzés utolsó fázisában adjuk hozzá az ételhez. Ha zablisztet használunk, akkor szórjuk az étel tetejére, keverjük el vele csomómentesre, majd tegyük vissza a tűzre és forraljuk össze.

Mandulaliszt

Nagy előnye, hogy gluténmentes és magas a fehérjetartalma. Enyhén édeskés íze van, de kis mértékben nem dominál az ételben.

 

Rizsliszt

Szintén gluténmentes, és amellett, hogy semmilyen mellékíze nincs, a keményítőtartalma miatt szépen sűrít, ráadásul csomómentes lesz vele a főzelék/leves.

 

Hajdina

Ugyanúgy érdemes használni, mint a sima búzalisztet, keverjük csomómentesre egy kevés forró folyadékkal, majd adjuk az ételhez.

 

Néhány recept, amelyeket a gyerekek bevonásával is elkészíthetünk:

 

Zöldségleves alapkocka házilag

 

A zöldségek zamatát jól megőrizhetjük ebben a formában. Véleményem szerint ajándékötletnek is kiváló. Élvezettel csomagolták a gyerekek.

 

Hozzávalók:

200g vöröshagyma

 200g zellergumó

400g sárgarépa

3-4 gerezd fokhagyma

35g petrezselyemzöld

15g zellerzöld

 1-2ek olaj

100-200ml víz

 50g só (2,5ek)

 1tk kurkuma

bors

 

Elkészítése:

A felaprított hagymát, fokhagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk az egyforma nagyságúra felaprított zellergumót, sárgarépát. Fedő alatt víz segítségével megpároljuk. Ha elfőtte a vizet, belekeverjük a kurkumát és a sót, egy kis borsot is adhatunk hozzá. Néhányat még keverünk

rajta. A tűzről levéve belekeverjük a felaprított zeller-és petrezselyemzöldjét is. Kicsit várunk

vele, majd ledaráljuk. Ezután mélyebb kifolpakkozott tálcán elsimítjuk a masszát. Betesszük a fagyasztóba. Miután megdermedt felkockázzuk és egyesével alufóliába csomagoljuk.

A mélyhűtűbe visszatéve sokáig eláll.

Finom zamatos leves készül a felhasználásával, csak a forró vízhez kell adni. A leveskocka mellett adhatunk a leveshez további fűszereket, tésztát és húst is.

 

Gyors zöldségleves

 

Hozzávalók:

1db sárgarépa

1db fehérrépa

10-10-10dkg karalábé, karfiol, borsó

4dl tej

1 csokor petrezselyem

2ek olaj

8dkg eperlevél

Elkészítése:

A sárga- és fehérrépát megtisztítjuk, és felkarikázzuk. A meghámozott karalábét felkockázzuk. A karfiolt megtisztítjuk és rózsáira bontjuk. A borsót kissé felengedjük.

Felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk rajta a répát, valamint a karalábét. Megsózzuk, felöntjük 4 dl vízzel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a karfiolt, és ismét felforraljuk. Végül a levesbe szórjuk a borsót, hozzáöntjük a tejet, és alaposan megsózzuk. Kis lángon, lefedve továbbfőzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

A tésztát kifőzzük forrásban lévő, sós vízben, majd leszűrjük, és a levesbe forgatjuk a finomra vágott petrezselyemmel együtt. Ha szükséges, ismét megsózzuk, majd azonnal tálaljuk.

 

Köménymagos tojásleves

 

Hozzávalók:

2ek étolaj

1 fej vöröshagyma

1tk őrölt pirospaprika

1tk köménymag

2 db babérlevél

1 gerezd fokhagyma

bors

6 db tojás

1ek ecet

 

Elkészítése:

Egy lábasban olajat hevítünk, és megpároljuk az apróra vágott hagymát. Ha már üveges, a tűzről lehúzva rászórjuk a pirospaprikát és a köménymagot. Hozzáadjuk a babérlevelet és ráreszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Felöntjük 1 liter hideg vízzel és felforraljuk.

Ezután lejjebb vesszük a lángot, és – folyamatos kevergetés mellett – 2 felvert tojást belecsurgatunk a levesbe, majd óvatosan beleütjük a maradék tojást. Ekkor már nem keverjük, különben nem maradnak egyben a tojások. 5-6 percig főzzük, végül a tűzről levéve belecsorgatjuk az ecetet.

 

Tejfölös krumplifőzelék

 

Hozzávalók:

0.5 fej vöröshagyma

0.5dl olaj

1 kg burgonya

3 db babérlevél

1 tk majoranna

3dl tejföl

2ek liszt

 

Elkészítése:

Az egyszerű tejfölös krumplifőzelék elkészítéséhez az apróra vágott hagymát egy kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockára vagy vékony karikára vágott krumplit, és felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a babérleveleket is, megsózzuk, és beletesszük a majorannát.

Amíg a krumpli fő (15 perc), elkészítjük a habarást. Ehhez a tejfölben elkeverjük a lisztet csomómentesen.

Amikor a krumpli megfőtt, a levéből a habaráshoz teszünk egy keveset, összekeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett a tűzről levett krumplihoz adjuk. Még néhány percig főzzük, majd tálaljuk. Feltétként bármilyen pörkölttel jól működik.

 

Finomfőzelék

 

Hozzávalók:

20dkg sárgarépa

15dkg karalábé

20dkg zöldborsó

1tk cukor

2ek liszt

0.5dl tejszín

dl tej

friss petrezselyem

3dkg vaj

őrölt fehér bors

 

Elkészítése:

A finomfőzelék elkészítéséhez a megtisztított, felkockázott répát, karalábét és a borsót egy lábasban felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, megsózzuk – ízlés szerint cukrot is adhatunk hozzá -, és puhára főzzük.

Ha minden zöldség megpuhult, behabarjuk: egy kis tálkában kikeverjük a lisztet a tejszínnel és a tejjel, majd a zöldségek levéből is adunk hozzá, és beleöntjük a lábasunkba, besűrítjük vele a főzeléket.

Megszórjuk aprított petrezselyemmel, majd adhatunk hozzá egy kevés vajat is, hogy még krémesebb legyen. Ilyenkor borsozzuk és sózhatjuk még ha szükséges. Tetszőleges feltéttel kínáljuk.

 

Porcsinfőzelék

 

Hozzávalók:

1 marék kövér porcsin

5 gerezd fokhagyma

1ek olívaolaj

1l tej

2 evőkanál kukoricakeményítő

só ízlés szerint

 

 

Elkészítése:

A porcsint átválogatjuk, megmossuk. Felaprítjuk.

A felhevített olajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát, rárakjuk a porcsint, párat kavarunk rajta, lefedjük, majd felhigítjuk a tejjel, sózzuk.

Ha felforrt, összeturmixoljuk botmixerrel, rátesszük a kukoricakeményítős habarást és tálaljuk.

 

Főzés nélküli receptek – hideg levesek

 

Eperleves

 

Hozzávalók:

50dkg eper

5dl ásványvíz

3db menta levél

0.5db lime

1ek cukor

1 marék jégkocka

 

Elkészítése:

Az epret összeturmixoljuk a mentával és a cukorral.

Egy tálba beleszórjuk a jégkockát, rászűrjük az epres lét és annyi ásványvízzel felöntjük, hogy leves sűrűségű legyen.

 

Uborkaleves

 

Hozzávalók:

2 kígyóuborka hámozva, kockára vágva

1 bögre görög joghurt

ízlés szerint friss petrezselyem, újhagyma, só, bors

¼ bögre tejszín

 

Elkészítése:

Jól összedolgozni az alapanyagokat egy botmixerrel, majd tálaljuk. Tetejére tehetünk pirított zsemlekockát, kenyérkockát. 

Ha nem elég folyós, bátran öntsünk még hozzá vizet vagy tejszínt.

 

Tejszínes kukoricaleves

 

Hozzávalók:

2 bögre főtt kukoricaszem

egy nagy marék kockára vágott fehérpaprika

egy nagy marék felvágott hagyma

1,5 bögre tejszín

 2 gerezd fokhagyma

 bors

oregánó

 

Elkészítése:

Dolgozzuk össze egy botmixerrel vagy egy turmixgépben, míg krémes lesz.  Ha nem elég folyós az ízlésünkhöz, bátran öntsünk még hozzá vizet vagy tejszínt. Tálaljuk tejszínnel meglocsolva, korianderrel megszórva.

 

A projekttel kapcsolatban további ötleteket olvashattok az alábbi oldalakon:

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/

 

 

Ha belekezdtek az alábbi projektbe, kérlek csatlakozzatok az alábbi csoportba:

https://www.facebook.com/groups/3132990637021093/about/

 

 

Felhasznált források:

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/leves_ezert_egyunk_mindennap

https://eteltcsakokosan.hu/fozz-fozeleket/

https://www.mindmegette.hu/

https://sobors.hu/technologia/surites-liszt-nelkul/