Szabó Krisztián a Tanító bácsi fakanállal blog szerzőjének, illetve Magyarország Zöldség-
Gyümölcs Hősének cikksorozatában a „Béka nő a hasadba!” alprojektjébe nyerhettek
bepillantást. A projekt segítségével hatékonyan fejleszthető a gyerekek egészség- és
környezettudatos magatartása.
A főzelékek és a levesek kiemelkedő szerepet játszanak a folyadékpótlásban. A napi zöldség- és vitaminbevitel jelentős részét is tartalmazzák.
Összességében táplálóak és a jóllakottság érzetét is keltik. A levesek rendszeres fogyasztása csökkentheti az utána elfogyasztott étel mennyiségét és így a bevitt kalóriákat.
Sűrítési alternatívák
Keményítő
A keményítőt hideg folyadékkal kell kikeverni, majd folyamatos kevergetés közben a főzelékhez önteni, végül összeforralni.
Krumpli
A főzelékbe vagy krémlevesbe főzzünk 1-2 szem kockára vágott krumplit, majd törjük össze vagy pürésítsük le.
Zabpehely, zabkorpa
A főzés utolsó fázisában adjuk hozzá az ételhez. Ha zablisztet használunk, akkor szórjuk az étel tetejére, keverjük el vele csomómentesre, majd tegyük vissza a tűzre és forraljuk össze.
Mandulaliszt
Nagy előnye, hogy gluténmentes és magas a fehérjetartalma. Enyhén édeskés íze van, de kis mértékben nem dominál az ételben.
Rizsliszt
Szintén gluténmentes, és amellett, hogy semmilyen mellékíze nincs, a keményítőtartalma miatt szépen sűrít, ráadásul csomómentes lesz vele a főzelék/leves.
Hajdina
Ugyanúgy érdemes használni, mint a sima búzalisztet, keverjük csomómentesre egy kevés forró folyadékkal, majd adjuk az ételhez.
Néhány recept, amelyeket a gyerekek bevonásával is elkészíthetünk:
Zöldségleves alapkocka házilag
A zöldségek zamatát jól megőrizhetjük ebben a formában. Véleményem szerint ajándékötletnek is kiváló. Élvezettel csomagolták a gyerekek.
200g vöröshagyma
200g zellergumó
400g sárgarépa
3-4 gerezd fokhagyma
35g petrezselyemzöld
15g zellerzöld
1-2ek olaj
100-200ml víz
50g só (2,5ek)
1tk kurkuma
bors
Elkészítése:
A felaprított hagymát, fokhagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk az egyforma nagyságúra felaprított zellergumót, sárgarépát. Fedő alatt víz segítségével megpároljuk. Ha elfőtte a vizet, belekeverjük a kurkumát és a sót, egy kis borsot is adhatunk hozzá. Néhányat még keverünk
rajta. A tűzről levéve belekeverjük a felaprított zeller-és petrezselyemzöldjét is. Kicsit várunk
vele, majd ledaráljuk. Ezután mélyebb kifolpakkozott tálcán elsimítjuk a masszát. Betesszük a fagyasztóba. Miután megdermedt felkockázzuk és egyesével alufóliába csomagoljuk.
A mélyhűtűbe visszatéve sokáig eláll.
Finom zamatos leves készül a felhasználásával, csak a forró vízhez kell adni. A leveskocka mellett adhatunk a leveshez további fűszereket, tésztát és húst is.
Gyors zöldségleves
Hozzávalók:
1db sárgarépa
1db fehérrépa
10-10-10dkg karalábé, karfiol, borsó
4dl tej
1 csokor petrezselyem
2ek olaj
8dkg eperlevél
só
Elkészítése:
A sárga- és fehérrépát megtisztítjuk, és felkarikázzuk. A meghámozott karalábét felkockázzuk. A karfiolt megtisztítjuk és rózsáira bontjuk. A borsót kissé felengedjük.
Felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk rajta a répát, valamint a karalábét. Megsózzuk, felöntjük 4 dl vízzel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a karfiolt, és ismét felforraljuk. Végül a levesbe szórjuk a borsót, hozzáöntjük a tejet, és alaposan megsózzuk. Kis lángon, lefedve továbbfőzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
A tésztát kifőzzük forrásban lévő, sós vízben, majd leszűrjük, és a levesbe forgatjuk a finomra vágott petrezselyemmel együtt. Ha szükséges, ismét megsózzuk, majd azonnal tálaljuk.
Köménymagos tojásleves
Hozzávalók:
2ek étolaj
1 fej vöröshagyma
1tk őrölt pirospaprika
1tk köménymag
2 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
só
bors
6 db tojás
1ek ecet
Elkészítése:
Egy lábasban olajat hevítünk, és megpároljuk az apróra vágott hagymát. Ha már üveges, a tűzről lehúzva rászórjuk a pirospaprikát és a köménymagot. Hozzáadjuk a babérlevelet és ráreszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Felöntjük 1 liter hideg vízzel és felforraljuk.
Ezután lejjebb vesszük a lángot, és – folyamatos kevergetés mellett – 2 felvert tojást belecsurgatunk a levesbe, majd óvatosan beleütjük a maradék tojást. Ekkor már nem keverjük, különben nem maradnak egyben a tojások. 5-6 percig főzzük, végül a tűzről levéve belecsorgatjuk az ecetet.
Tejfölös krumplifőzelék
Hozzávalók:
0.5 fej vöröshagyma
0.5dl olaj
1 kg burgonya
3 db babérlevél
só
1 tk majoranna
3dl tejföl
2ek liszt
Elkészítése:
Az egyszerű tejfölös krumplifőzelék elkészítéséhez az apróra vágott hagymát egy kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockára vagy vékony karikára vágott krumplit, és felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a babérleveleket is, megsózzuk, és beletesszük a majorannát.
Amíg a krumpli fő (15 perc), elkészítjük a habarást. Ehhez a tejfölben elkeverjük a lisztet csomómentesen.
Amikor a krumpli megfőtt, a levéből a habaráshoz teszünk egy keveset, összekeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett a tűzről levett krumplihoz adjuk. Még néhány percig főzzük, majd tálaljuk. Feltétként bármilyen pörkölttel jól működik.
Finomfőzelék
Hozzávalók:
20dkg sárgarépa
15dkg karalábé
20dkg zöldborsó
só
1tk cukor
2ek liszt
0.5dl tejszín
dl tej
friss petrezselyem
3dkg vaj
őrölt fehér bors
Elkészítése:
A finomfőzelék elkészítéséhez a megtisztított, felkockázott répát, karalábét és a borsót egy lábasban felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, megsózzuk – ízlés szerint cukrot is adhatunk hozzá -, és puhára főzzük.
Ha minden zöldség megpuhult, behabarjuk: egy kis tálkában kikeverjük a lisztet a tejszínnel és a tejjel, majd a zöldségek levéből is adunk hozzá, és beleöntjük a lábasunkba, besűrítjük vele a főzeléket.
Megszórjuk aprított petrezselyemmel, majd adhatunk hozzá egy kevés vajat is, hogy még krémesebb legyen. Ilyenkor borsozzuk és sózhatjuk még ha szükséges. Tetszőleges feltéttel kínáljuk.
Porcsinfőzelék
1 marék kövér porcsin
5 gerezd fokhagyma
1ek olívaolaj
1l tej
2 evőkanál kukoricakeményítő
só ízlés szerint
Elkészítése:
A porcsint átválogatjuk, megmossuk. Felaprítjuk.
A felhevített olajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát, rárakjuk a porcsint, párat kavarunk rajta, lefedjük, majd felhigítjuk a tejjel, sózzuk.
Ha felforrt, összeturmixoljuk botmixerrel, rátesszük a kukoricakeményítős habarást és tálaljuk.
Főzés nélküli receptek – hideg levesek
Eperleves
Hozzávalók:
50dkg eper
5dl ásványvíz
3db menta levél
0.5db lime
1ek cukor
1 marék jégkocka
Elkészítése:
Az epret összeturmixoljuk a mentával és a cukorral.
Egy tálba beleszórjuk a jégkockát, rászűrjük az epres lét és annyi ásványvízzel felöntjük, hogy leves sűrűségű legyen.
Uborkaleves
Hozzávalók:
2 kígyóuborka hámozva, kockára vágva
1 bögre görög joghurt
ízlés szerint friss petrezselyem, újhagyma, só, bors
¼ bögre tejszín
Elkészítése:
Jól összedolgozni az alapanyagokat egy botmixerrel, majd tálaljuk. Tetejére tehetünk pirított zsemlekockát, kenyérkockát.
Ha nem elég folyós, bátran öntsünk még hozzá vizet vagy tejszínt.
Tejszínes kukoricaleves
Hozzávalók:
2 bögre főtt kukoricaszem
egy nagy marék kockára vágott fehérpaprika
egy nagy marék felvágott hagyma
1,5 bögre tejszín
2 gerezd fokhagyma
bors
oregánó
Elkészítése:
Dolgozzuk össze egy botmixerrel vagy egy turmixgépben, míg krémes lesz. Ha nem elég folyós az ízlésünkhöz, bátran öntsünk még hozzá vizet vagy tejszínt. Tálaljuk tejszínnel meglocsolva, korianderrel megszórva.
A projekttel kapcsolatban további ötleteket olvashattok az alábbi oldalakon:
https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/
Ha belekezdtek az alábbi projektbe, kérlek csatlakozzatok az alábbi csoportba:
https://www.facebook.com/groups/3132990637021093/about/
Felhasznált források:
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/leves_ezert_egyunk_mindennap
https://eteltcsakokosan.hu/fozz-fozeleket/
https://sobors.hu/technologia/surites-liszt-nelkul/