Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

“Béka nő a hasadba!” 2. rész – Magas víztartalmú alapanyagok és feldolgozásuk

Írta: Neteducatio Dátum: 2022. december 19.

Szabó Krisztián, a Tanító bácsi fakanállal blog szerzőjének, illetve Magyarország Zöldség-Gyümölcs Hősének cikksorozatában a „Béka nő a hasadba!” c. alprojektjébe nyerhettek bepillantást. A projekt segítségével hatékonyan fejleszthető a gyerekek egészség- és környezettudatos magatartása.

Az ételek víztartalma széles skálán mozog. A legtöbb víz a gyümölcsökben és a zöldségekben található meg. Természetesen a legjobb, ha nyersen is fogyasztunk belőlük.

Magyarországon a napi átlag zöldség- és gyümölcsfogyasztás 304 gramm/fő, ami ugyan emelkedést mutat a korábbi 260 gramm/főhöz képest, de még mindig elmarad az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 400 gramm/fő ajánlásától.

Magas víztartalmú alapanyagok

folyadékbevitel alapja természetesen a vízfogyasztás, de emellett magas víztartalmú élelmiszereket is fogyaszthatunk, hogy kielégítsük a szervezetünk folyadékigényét.

Uborka – 96,5%

Jégsaláta – 95,6%

Zeller szár – 95,4%

Retek – 95,3%

Paradicsom – 94,5%

Zöldpaprika – 93,9%

Karfiol – 92,1%

Görögdinnye – 91,5%

Spenót – 91,4%

Eper – 91,0%

Brokkoli – 90,7%

Grépfrút – 90,5%

Bébirépa – 90,4%

Sárgadinnye – 90,1%

Negatív kalóriatartalmú alapanyagok

 

A negatív kalóriatartalmú alapanyagok olyan ételek, melyek rostban gazdagok, és megemésztésük több energiát igényel, mint amennyit a szervezet hasznosít belőlük. Ilyen finomság például: áfonya, ananász, málna, fejes saláta, paprika, uborka, brokkoli, spenót.

Receptek, amelyeket a gyerekek bevonásával is elkészíthetünk

 

Paprika hidegtál

Hozzávalók:

25 dkg gépsonka

3 db ömlesztett háromszög alakú sajt

3 db főtt tojás

25 dkg margarin

ízlés szerint só, bors, petrezselyem

6-7 db paprika

 

 

Elkészítése:

A margarint kikeverjük a sajttal, majd az apróra vágott további hozzávalókat is belekeverjük, végül fűszerezzük.

A paprikák közepét kiszedjük, majd megtöltjük őket.

Legalább fél órára kerüljön a hűtőbe, majd felszeletelve tálaljuk.

 

Krémsajttal töltött gomba

 

Hozzávalók:

12 nagy db csiperkegomba

20 dkg tömlős krémsajt (lehet gépsonkás is)

12 dkg trappista sajt

3-4 ek. olívaolaj

só, bors, egyéb fűszerek ízlés szerint (pl. fokhagymapor, kömény)

Elkészítése:

A gombát megtisztítjuk, besózzuk, és kalapjával lefelé lefordítjuk.

A gomba szárát felkockázzuk, olívaolajon megsütjük, közben ízlés szerint fűszerezzük.

Kikeverjük a tömlős sajtot, beletesszük a megsült gomba szárat és ezzel megtöltjük a gombákat.

Jénai tálba, szorosan egymás mellé tesszük, és a tetejére szeletelt trappistát teszünk és készre sütjük.

 

Csirkés salátatekercsek

Hozzávalók:

csirke (grill, sült) vagy gépsonka, szalámi

1 db fejes saláta (vagy jégsaláta)

5 közepes db csemegeuborka

1 kis db cékla

1 db lilahagyma

5 ek. görög joghurt vagy tejföl

só, bors ízlés szerint

 

Elkészítése:

A sültet apróra daraboljuk, tépkedjük.

A salátaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük.

Az uborkát és a céklát nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

A lilahagymát apró kockákra vágjuk.

A tejfölt fűszerezzük, majd belekeverjük a zöldségeket és a húst.

Minden levél közepébe teszünk a töltelékből, és feltekerjük úgy, mintha töltött káposztát készítenénk. (A jégsaláta könnyebben törik, azt nem lehet olyan szépen feltekerni.)

Tálalásig hűtőben tartjuk.

 

Répás szendvicskrém

Hozzávalók:

30 dkg sárgarépa

citromlé

2 dl joghurt

1 mk olívaolaj

1 csipet cukor

Elkészítése:

A megtisztított répát lereszeljük, meglocsoljuk egy kevés citromlével és összekeverjük a joghurttal.  Hozzáadjuk az olívaolajat és a cukrot, majd ízlés szerint megsózzuk. Kenyérre kenve tálaljuk. Mártogatósként is fogyaszthatjuk!

 

Svéd uborka

Az alaposan megmosott uborkákat (40 dkg) legyaluljuk, hozzákeverünk egy kisebb legyalult

vöröshagymát is, majd felöntjük 2 dl hideg vízzel és ízlés szerint ízesítjük sóval, cukorral és

ecettel. Hűtőben hagyjuk állni egy estét és ezután fogyaszthatjuk is.

 

Otthon télire szoktuk eltenni nagy mennyiségben, ekkor tartósítószert is szoktunk hozzáadni.

 

A téli változat receptje:

 

Hozzávalók:

4 kg uborka, 1 kg vöröshagyma, 6 dl víz, 6 dl cukor, 1 dl só, 4 dl 10%-os ecet, 1 kávéskanál

nátrium-benzoát és 1 kávéskanál borkén.

 

Elkészítése:

Az uborkát legyaluljuk, a hagymát vékonyra felszeleteljük. Összekeverjük az uborkát a

hagymával és ráöntjük hidegen a levet (nem kell felfőzni). Egy napig állni hagyjuk. Közben

néhányszor óvatosan keverjük át. Végül üvegekbe tesszük. A kupak alá tegyünk celofánt.

Hűvösebb helyre téve tároljuk.

 

 

 

 

Dinnye pizza

 

Vágjunk egy karika dinnyét, és szeleteljük fel a pizzához hasonlóan. Minden szeletre tegyünk egy kevés joghurtot, díszítsük bogyós gyümölcsökkel, egy kevés mentával vagy citromfűvel. Bátran szórjuk meg durvára vágott olajos magvakkal. Jó hidegre hűtve fogyasszuk! Akár meg is fagyaszthatjuk!

 

A projekttel kapcsolatban további ötleteket olvashattok az alábbi oldalakon:

https://www.facebook.com/tanitobacsifakanallal/

 

 

Ha belekezdtek az alábbi projektbe, kérlek csatlakozzatok az alábbi csoportba:

https://www.facebook.com/groups/3132990637021093/about/

 

 

Felhasznált források:

https://www.informed.hu/dieta/egeszseges_taplalkozas/etelek-melyek-sok-vizet-tartalmaznak-201421.html

 

https://wellandfit.hu/dieta/2011-01/ime-a-legjobb-negativ-kalorias-zoldsegek-es-gyumolcsok/

 

https://frutti-veggi.hu/