Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

7 évenkénti pedagógus továbbképzés-120 kredit

Írta: Neteducatio Dátum: 2016. január 26.

Amit a pedagógus továbbképzésről érdemes tudni! Vajon egy átlagos pedagógus teljes pályafutása során hány alkalommal kell, hogy részt vegyen kötelező továbbképzésben?

A továbbképzések több szempontból is elengedhetetlen részét képzik a pedagógusok munkájának. A hatályos kormányrendelet értelmében (277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről) a pedagógusoknak 7 évente 120 órányi továbbképzésen kell részt venniük. Valamint, ha a pedagógus hét éve ugyanazzal az iskolai végzettséggel rendelkezik, amivel pedagógusi munkáját megkezdte, szakmai megújító képzéseken kell részt vennie. „A tanári(…) a továbbképzésbe – kivéve, ha a részvételt a munkáltató rendeli el – az érdekelt jelentkezése és választása alapján lehet bekapcsolódni.”– fogalmazza meg 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet, 3. § (1). Ezzel a lehetőséggel minden pedagógusnak érdemes élnie, hiszen lehetősége van igényeinek, érdeklődési körének, fejlesztésre váró kompetenciáinak megfelelő továbbképzésben részt vennie.

A megfelelő továbbképzés kiválasztása biztosíthatja a pedagógus ismereteinek bővítését és megújítását, módszertani repertoárjának fejlesztését – az aktuális trendeknek megfelelően. A kormányrendeletben részletezve olvasható, milyen típusú képzések számolhatóak el a 120 – 120 kredit – órán belül. Amit nagyon fontos kiemelni, hogy, a 120 órán belül 30 óra nem akkreditált képzés is elszámolható. Ezzel a lehetőséggel tovább bővül a választék, amiből a pedagógusok igényük és kedvük szerint válogathatnak.

Sok pedagógus teherként éli meg a továbbképzési kötelezettséget, mivel egyébként is túlzsúfolt időbeosztásába nehéz még ezt is bezsúfolnia. Erre a problémára nyújthat kiváló megoldást az távoktatási rendszer. A távoktatás keretében elvégzett akkreditált és nem akkreditált továbbképzések elszámolhatóak a 120 óra keretén belül, a különbség annyi, hogy otthonról, szabad időbeosztással történik a tanulás.

A távoktatásban zajló továbbképzések a közoktatási törvénnyel, Nemzeti Alaptantervvel, kerettantervekkel, pedagógus minősítési rendszerrel összhangban, azok elvárásainak tükrében vannak kidolgozva. A hivatalos engedéllyel rendelkező továbbképzések elérhetőek az Oktatási Hivatal továbbképzési jegyzékében. Így könnyen megbizonyosodhat arról, hogy a kiválasztott képzés rendelkezik-e hivatalos engedéllyel.

Bár a 120 órányi továbbképzés kötelező, nem kell feltétlenül teherként megélnie. Az e-learning tanulásnak köszönhetően – amit ne feledje, ugyanúgy elszámolnak, mintha egy tanteremben ülve végezte volna – saját időbeosztásához igazítva, kényelmesen fejlesztheti magát. Az élethosszig tartó tanulás nem kell, hogy az élethosszig tartó tanteremben üldögéléssel legyen egyenlő.

Bálint Katalin


ikonOlvasószoba

Vélemények, értékelések képzéseinkről

A Neteducatio Kft. 2015-ben is igen eredményes képzési évet zárt. A pedagógus résztvevők tejes mértékben elégedettek a képzések tartalmával, módszerével, szervezésével.

Tovább olvasom »

Interjú – Legjobb tanulóink véleménye

Rendhagyó interjúsorozatunkban ezúttal legjobb tanulóinkat kérdeztük e-learning képzéseinkről, otthon tanulásról, személyes tapasztalataikról. Íme, hogyan vágtak neki és milyen élményekkel gazdagod...

Tovább olvasom »

Megfejtettük Ági óvó néni titkát!

Már annyi jót hallottunk Karczewicz Ági óvó néniről, hogy muszáj volt a saját szemünkkel meggyőződnünk arról, hogy ő tényleg egy közóvodában tényleg valódi, mindennapi gyerekekkel dolgozik, és nem ...

Tovább olvasom »