Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Adventi ötletelő 1. hét

Írta: Neteducatio Dátum: 2022. november 22.

„Az advent szó jelentése eljövetel. A latin adventus Domini („az Úr eljövetele”) kifejezésből származik az elnevezés. A karácsonyi ünnepkör mindig advent első napjával kezdődik.

Írta: Karczewicz Ágnes

Az adventi koszorú

Az első adventi koszorút Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el. A lelkész 23 gyertyát helyezett el egy felfüggesztett szekérkeréken, mely körül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. (A karácsonyfa kultusza meglehetősen új jelenség, nagyon lassan terjedt el, ugyanis nem szívesen vágták ki a fákat.)

A hagyományos adventi koszorú

A hagyományos koszorút otthon kellett elkészíteni fűzfavesszőből, 4 vagy 8 vessző adja a keresztet. A vesszök közé szorították be a méhviaszgyertyákat, a körbe pedig fenyőágakat tűzdeltek be az óramutató járásának megfelelő irányban.
A méhviaszból készült gyertya, a méz jelképezi Jézus jóságát.
A kereszt közepére csipkebogyók kerültek. A csipkebogyó jelenítette meg az istenfát. (Isten a csipkebokorban szólt Mózesnek.)
A lényeg a csipkebogyó piros színén van, a piros az örök élet színe.
A gyertya derekát fontos volt kék szalaggal átfogni, mert a kék Mária színe, maga a kék ég, amiben az Ő szent fia, a Nap van.
(Az elkészült koszorút mindig a mestergerendára illesztették.)

A négy gyertya négy napfordulat és négy fényes csillag, a világ tartópillérének megjelenítője.

„Minden gyertyának szimbolikus jelentése van: hit, remény, öröm, szeretet.

A hagyományos adventi koszorún lévő gyertyák színe: az elsőé lila, a másodiké lila vagy kék, a harmadiké rózsaszín és a negyediké szintén lila.

 

Játék:

Gyertyafogó (gyorsaság, gyors reagálóképesség, mozdulatstop fejlesztő játék)

A játék menete:  Kiszámoljuk, hogy a játékban ki lesz a szél, a fogó, a többiek a gyertyák. Akit elkap a kiválasztott fogó, megáll, és feje felett összeérinti tenyerét, mintha egy gyertya lángja lenne, akire a kiválasztott szél ráfúj, újra szaladhat!

„Fényvivő”

Amire szükséged lesz: 4 darab kartonból kivágott lyukas kör, mely, mint egy kalap karimálya illeszkedik a gyerekek fejére, melyet fel is díszíthetünk papírból kivágott fagyal levelekkel, csipkebogyóval, hogy még inkább hasonlítson egy-egy adventi koszorúra, 16 db elektromos mécsesre, melyet a játék előtt, bekapcsolás után kétoldalú ragasztóval rögzíthetünk is a „koszorú” alapon (A mécsesek számát hétről, hétre növelhetjük. Advent első hetében egy, másodikban kettő… és így tovább, földre ragasztott vagy rajzolt akadálypálya (egyenes, hullám, cikk-cakk vonal)

A játék menete: A játszani akaró gyerekek felteszik a „koszorú” a fejükre, ráhelyezzük (és, ha könnyíteni akarunk a játékon, akkor rögzítjük) a kalap karimáján a felkapcsolt mécsest, mécseseket. A gyerekeknek végig kell egyensúlyoznia az előre elkészített pályán.