Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Kézmosás világnapja – október 15.

Írta: Neteducatio Dátum: 2022. október 18.

A kezdeményezést 2008-ban indította útjára több nemzetközi szervezet, köztük az UNICEF is, melynek Magyar Bizottsága 2009-ben szervezett először programot hazánkban a Világnap alkalmából. A nemzetközi eseménysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a szappannal történő kézmosás fontosságára a világ valamennyi országában.

Csúszik, mint a csiga bőre, tiszta lesz a kezed tőle.

Fújhatsz buborékot belőle, mely elpattan, ha leesik a kőre.”

Írta: Karczewicz Ágnes

1. Tématerv:

 

Szabad-, fejlesztő- és drámajátékok

Munka jellegű tevékenységek (játékkészítés, kiegészítő eszközök, sütés-főzés, kerti munkák…)

Kiemelten fejleszthető képességek:

Kiemelten fejleszthető képességek:

Játékok szappanos vízben – vízhabosítás

Szappanbuborékfújás

Csapj rá!

Sikáld tisztára!

Jobb kéz, bal kéz

Folyékonyszappan készítés

Szappanöntés maradék szappanok felhasználásával

Szappannemezelés

Mozgást fejlesztő tevékenységek

Környezővilág és matematikai tartalmak felfedezését segítő tevékenységek

Kiemelten fejleszthető képességek:

Kiemelten fejleszthető képességek:

Kéztorna

Vírusok, bacilusok és a betegségek

Kézmosás betegségmegelőző szerepe

A szappan

Kísérlet

A kéz „részei” (csukló, tenyér, kézfej, …)

Matematikai tartalmak:

Űrtartalommérés

Számlálás, halmaz alkotás szín és forma szerint

Kommunikációt, beszédfejlődést segítő tevékenységek (mesék, versek…)

Zenei képességek fejlődését segítő tevékenységek

Kiemelten fejleszthető képességek:

Kiemelten fejleszthető képességek:

Szabó T. Anna: Kézmosó vers

Nagy Bandó András: Szappanbuborék

Hétvári Andrea: Kézmosó mondóka

Gyurkó Szilvia: Mosó mese avagy a kézmosás eredete

 

Alkotó tevékenységek

Beszélgetőkör játékai

Kiemelten fejleszthető képességek:

Kiemelten fejleszthető képességek:

Festés szappanbuborékkal, körömkefével

Bacilusok, vírusok mintázása

 

Szervusz hüvelykujj…

2. Ötlettár:

  • Szappanbuborékfújó folyadék

Előkészítés: szappanbuborék fújó folyadék, szalmaszál vagy szívószál

Néhány bevált recept a buborék folyadék elkészítéséhez:

12 pohár víz, 1 pohár mosogatószer, 1 pohár kukoricaliszt, 2 evőkanál sütőpor vagy 5 dl langyos víz, 2,5 dl mosogatószer, 3 evőkanál glicerin, 1 teáskanál cukor vagy7-10 rész víz, 1 rész mosószer, 1-2 evőkanál glicerin. Sűrű oldathoz 2/3 rész víz, 1 rész víz, 1-2 evőkanál glicerin. Pattogós buborékhoz 2 csomag zselatin, 4 pohár forróvíz, 3-5 evőkanál glicerin, 3 evőkanál folyékony mosószer.

  • Csapj rá!

4-5 színű kartonkezeket, melyekre különböző számú „bacilusokat” ragasztottunk, rögzítünk az asztalon és a játékvezető által mondott színűeket vagy számosságúakat kell minél gyorsabban a légycsapóval megérinteni. (vagy csipeszes játékként is játszható)

 

 

 

 

Sikáld tisztára!

  1. A kézlenyomatokra papír zsebkendőgyűréssel vagy pomponokból készített „bacilusokat” szúrunk és két kanál vagy két villa összeszorításával kell „tisztává varázsolni a lenyomatokat (egyéni vagy páros játék.
  2.  Zárható műanyag zacskó aljára filctollal rárajzolunk két kezet, majd megtöltjük hajzselével, melybe flittereket szórunk. A flittereket el kell „sikálni” a kéznyomokról.
  3. Felfújt gumikesztyűre rajzolt „vírusok” eltüntetése szivaccsal, szappannal:

 

 

 

Jobb kéz, bal kéz:

 

  • Folyékonyszappan készítés

Bármilyen szappanból készíthetünk folyékony szappant és általában mindenkinek van otthon megmaradt vagy félig használt felesleges szappan tömbje. Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető recept.
Hozzávalók:
Szappantömb (illatmentes vagy illatos; bármilyen márka megteszi) • kés vagy sajt reszelő • Víz • Egy fazék • Üres szappan adagolók • illóolajok (opcionális) • Szappanfesték (opcionális)

Reszeljük le vagy vágjuk apróra a szappan darabokat, ehhez a recepthez nagyjából 10 dkg szappanra lesz szükség. Forraljunk fel négy csésze vizet a tűzhelyen, majd miután levettük a tűzről adjuk hozzá a reszelt vagy apróra darabolt szappant. Keverjük össze addig, amíg a szappanpelyhek teljesen meg nem olvadnak. (most még nagyon folyékony lesz). Hagyjuk a keveréket hűlni legalább 15 percig. Ezután ismét keverjük meg. Most már a szappannak kissé sűrűbbnek kell lennie. Hagyjuk a szappant néhány órán át vagy egy éjszakán át hűlni. Keverjük össze újra. Mivel a nedvességtartalom szappanonként változik, így előfordulhat, hogy nem lesz megfelelő sűrűségű elsőre: ha túl folyékonynak tűnik, melegítsük fel újra, és adjunk hozzá még szappanpelyhet, ha túl sűrű, akkor pedig adjunk hozzá még vizet.
Ha megfelelőnek találjuk az állagát, akkor adhatunk hozzá néhány csepp illóolajat és / vagy színezéket. Az illóolaj-tartalom nem haladhatja meg a recept 2% -át; 1% ha gyermekek is használják. Ezután öntsük szappan adagolókba, és kész is.

Mit tud a kezed?

Ujjaimat mutogatom, /ökölbe szorított kéz, ujjak nyitogatása, esetleg megnevezéssel/közben vígan mondogatom, /a két kezet összekulcsolni az ujjakkal, így fordítgatni/

Kifordítom,
Befordítom,
Felfordítom,
Lefordítom,

Ezután cselekvésgyűjtés és a mozdulatok leutánzása:

Zongorázok, furulyázok, tépek, írok, rajzolok, nyírok, gyúrok, sodrok, lapítok, dobok, mutatok, keverek, integetek, rázok, cibálok, gurítok, rakosgatok, fityiszt mutatok stb

Ügyesebb lett a kezem, a tornát befejezem. ./kéz ökölbe, letesszük a combra, vagy az asztalra/

Itt a kezem, jobb és bal, összeverem, megszólal  /ökölbe szorított kéz összeütögetése/
Itt a kezem, bal és jobb, most kell vele tapsolnod!
                         Lassan forog a kerék, mert a vize nem elég, /kézfej forgatása/
Gyorsan forog a kerék, mert a vize már elég (mutatóujjal körrajzolása a levegőbe/

Ujj bemelegítő

Közben a gyerekek mutogassák, hogy melyik ujjukról van szó, mozgassák őket. Az össze-szét résznél ki-be csukogassák az ujjaikat, a körbe forog a keréknél pedig csuklókörzést végezzenek. 

 

  • Vírusok, bacilusok és a betegségek

Mi is az a vírus?

A vírusok apró kis kórokozók, akik a különböző élőlények szervezetében (gombák, növények, állatok és emberek) képesek arra, hogy egyre többen és többen legyenek.

Változatos módon terjednek; van, amelyiket rovarok viszik át egyik állatról vagy növényről a másikra. Vannak, amelyek cseppfertőzéssel (tüsszentéssel, köhögéssel), a levegőn keresztül kerülnek a szervezetbe van, amelyik „kézről kézre jár: Rengeteg vírusfajta létezik (például csak a tengerekben több, mint 200 ezer különbözőt fedeztek eddig fel. alakjuk, formájuk nagyon különböző.

A vírusok olyan kicsik, hogy nem is látod őket csak mikroszkóp, elektronmikroszkóp alatt. A mikroszkóp egy olyan erős nagyító, ami többszörösére nagyítja fel még a szemünkkel nem is látható dolgokat.

A vírusok olyan könnyűek, hogy pici cseppekben lebegnek a levegőben, és rászállhatnak a bőrödre, kezedre, anélkül hogy észrevennéd. Ha ezek a kórokozók bekerülnek a szervezetedbe, arra használhatják a testedet, hogy még több kórokozót termeljenek, és ettől megbetegedhetsz.

Baktérium: A baktériumok nagy része ártalmatlan vagy hasznos, de számtalan betegségért ők a felelősek. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb.alakúak lehetnek.

Bacilusmese (részlet)

Valahonnét, ahol véget ér már a Hársfaméz utca, sőt, a Nyálka-Láp és a Gőzös Gázbarlang is, egyszer csak így a megenyhült vagy épp hidegre fordult időben, tél  elején vagy közepén, összeverődik egy nagyobb csapat, majd támadásba lendülnek a bacilusok. Elindulnak szép, rendezett sorokban masírozva az emberek felé, és mindnek egy a célja: elkapni egy embert vagy többet és megbetegíteni.

Az elkapott ember aztán elkezd tüsszögni, köhögni és torkot köszörülni, lázas lesz, étvágytalan meg levert.

Mennek-masíroznak a bacilusok, és azon töprengenek, hogy is lesz legjobb célba venni az embereket.

Aztán ráülnek a hetes busz fogantyújára, a mozgólépcső korlátjára, a kutya pórázára, a bevásárlóközpont kocsijának fogantyújára, a zöldség héjára, a mosatlan körtére, a kisautóra az oviban… meg sok más helyre, és várnak. Juhé, már el is kaptak valakit!

Van, aki a nagyorrúakat szereti. Van, aki csak a nagyfülűeket. Van, aki csak a nagyon erőseket keresi, de a bacilusok többsége inkább a gyengéket szúrja ki magának, mert valójában minden bacilus gyáva kukac és tudod mitől félnek legjobban? A szappantól és a víztől.  Nyakon csípni másként nem nagyon lehet őket.

 

Bacilusokról gyerekeknek:

  1. Előkészítés: Étolaj és őrölt fahéj (vagy csillámport keveréke (A fahéj, csillámpor szemcsék a bacilusokat “jelképezik”)

 A játékos kísérlet menete: Kenjük be a gyerekek kezét a fahéjas – olajos keverékkel és próbálják lemosni először csupán vízzel, aztán szappanozzák be a kezüket és így mossanak kezet! Figyeljék meg, hogy mikor, mi történik.

  1. Előkészítés: egy tál víz őrölt borssal, (melyek a láthatatlan bacilusokat jelképezik) óvatosan megszórva, folyékony szappan.

A játékos kísérlet menete: minden gyereknek készítsünk egy kistál borssal megszórt vizestálkát. Nyomjunk a gyerekek ujjbegyére folyékony szappant, amit dörzsöljenek szét és tegyék be az ujjukat mozdulatlanul a vízbe. Figyeljék meg, hogy mi történik! (A „bacilusok” a tál széle felé fognak „menekülni”

 

 

  • Szervusz, hüvelykujj! (kéz izom és finommozgást fejlesztő játék)

A játék menete: Szervusz Hüvelykujj/ mutatóujj/ középsőujj/ gyűrűsujj/ kisujj– Hüvelykujj összeérintése után sorban a többi ujjak is találkoznak, majd elköszönéssel folytatódik a játék. Viszlát kisujj/ gyűrűsujj/ középsőujj/ mutatóujj/ hüvelykujj szépen sorban eltávolodnak egymástól az ujjak.

  • Festés buborékkal (légzéstechnikát gyakorló játék)

Előkészítés: Annyi műanyag tál, ahány színnel szeretnénk festeni, ételfesték különböző színekben, víz és egy kis mosogatószer, szívószál, rajzlap vagy egy darab textil

Az “alkotás” folyamata igazán egyszerű. A vizet a mosogatószerrel és ételfestékkel összekeverjük, szívószállal buborék “hegyeket” fújunk, és ezeket óvatosan átemeljük az előre odakészített papírra és már kész is.