Kedd:
Szép napot Cinegék!
Tegnap előkészítettük a kőleves egyik legfontosabb alapanyagát a követ. A mai napon egy másik hozzávalóé a „főszerep” és ez nem más, mint a csipetke.
- Alaposan mossátok meg a kezeteket!
- Keressetek egy tálat és mérjetek bele 15 dkg lisztet! Keverjetek hozzá egy kávéskanál sót, majd üssetek rá egy megmosott tojást!
- Az alapanyagokat gyúrjátok addig, amíg nem tapad a tészta sem a kezetekhez, sem a tálhoz! Formázzatok belőle egy nagy gombócot, olajozzátok be a tetejét és hagyjátok pihenni 15 percet!
(Addig, amíg pihen a tészta és már úgyis kéznél van a só, az olaj és a liszt készíthettek egy adag só-liszt gyurmát is. ½ kg sót és ugyanannyi lisztet gyúrjatok össze vízzel és egy –két kanál olajjal! Kész is. ha van otthon temperátok, akkor azzal vagy kávézaccal, kurkumával, pirospaprikával meg is színezhetitek, és illóolajjal illatossá is tehetitek!
Egy másik ötlet az alapanyagokból készíthettek különböző színű pufifestéket:
A recept nagyon egyszerű- persze a titkos receptes füzetemből való: Keverj össze kb. 100 ml liszthez 2 teáskanál sütőport, 2 teáskanál sót. Majd az egészhez adj annyi vizet, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen.
Ezután oszd el kis edényekbe, és mehet bele az ételfesték. A legjobb, ha erősebb nylonzacskókba töltöd, melynek végét kilyukasztod, és a festéket kinyomva lehet alkotni- úgy, mint amikor mézeskalácsot díszítünk. De lehet festeni fültisztító pálcával is.
Vastagabb, matt kartonlapra, vagy rajzlapra érdemes dolgozni
A legszebb akkor, ha vastagabban hordjuk fel a pufifestéket. Mikor az alkotás kész, mehet a mikróba, mi kb. 10 másodpercig melegítettük 350 W-on, de ez biztos, hogy a mikro sütőtől is függ, így érdemes kikísérletezni. A mikrós melegítésnél csak óvatosan, túl sokáig nem szabad melegíteni. Jó tanács: a rajzlap méretét érdemes a mikrótányér méretéhez igazítani, mert egyébként lesznek olyan részek, ahol nem puffad fel az anyag. A legegyenletesebben a sütőben sikerült kisütni az alkotást. )
- Vissza a csipetkéhez! most már semmi más dolgod nincs, mint az, hogy a hüvelyk és mutató ujjaddal csippents ki tészta darabokat egy vékonyan belisztezett tálcára, egy kicsit sodord meg őket az ujjaiddal és már majdnem kész is! Amikor elfogyott a gombócod rázd meg a tálcán az apró tésztákat és tedd ki a napra száradni! A megszáradt tésztát tedd el vasárnapig egy zárható fedelű tálba vagy egy vászonzsákba! Készen is vagyunk mára!
Ha még van kedvetek alkotni, akkor nézzetek szét a kamrában és gyűjtsétek össze a száraztésztákat és már készíthetitek is pl.