Ahol jó pedagógusnak lenni! 06-30/954-67-67 info@neteducatio.hu
cart

Kosár

L

Van WallaMe a levegőben

Írta: Neteducatio Dátum: 2017. november 17.

Itt a tél, rövidülnek a nappalok, gyakran neonfény mellett töltjük a délutánjainkat diákjaimmal, ezért szerettem volna egy kis varázslatot csempészni az óráimba. Bár jómagam voltam a szerkesztője nemrégiben megjelent, mobiltanulással kapcsolatos kiadványunknak, számomra is rendkívül sok újdonságot rejt a kötet, hiszen a több mint 50 applikáció jelentős részét még nem volt lehetőségem kipróbálni a szerkesztés alatt. (Kiadványunkról az alábbi linken tájékozódhat:  https://neteducatio.hu/uzlet/mobiltanulas-abeceje-pedagogusoknak/)

Túl az idén második alkalommal megrendezett Mobil eszközök az oktatásban konferencián, feltöltődve, ötletekkel és lendülettel tele lapozgattam a könyvet, mit is tudnék felhasználni a következő óráimon.

Mivel játékosan akartam bevezetni az új alkalmazást és nem volt időm túlgondolni a dolgokat, a WallaMe-re esett a választásom. „Vajon hány tanuló maradna érdektelen és passzív, ha azt látják, hogy órán kalandos akadályok teljesítése közben rejtélyeket fejthetnek meg, vagy épp maguk is hagyhatnak titkos üzeneteket egymásnak a mobiljaikkal, amelyek ráadásul még a leckéhez is közelebb viszik őket?” – írják a szerzők. Ráadásul az alkalmazás kiterjesztett valóságon alapszik, mellyel sokat dolgoztunk kiadványunk szerkesztése alatt és engem teljesen elbűvöltek az ebben rejlő lehetőségek, szinte kisgyermek módjára olvastam be a padlószőnyegen ülve a hívóképeket.  Azt gondoltam: hát ezt nem lehet kihagyni.

Lássuk, hogyan működött a gyakorlatban.

Ezzel az alkalmazással bent az osztályteremben vagy akár a szabadban, nyilvános helyeken is titkos üzeneteket helyezhetünk el, amelyeket csak azok fedhetnek fel, akiknek ezt megengedjük. Miután megnyitjuk a WallaMe-t, a mobil kamerájával be kell fényképezni egy valóságos hely adott pontját (terem fala, tábla, ablak, szobor vagy az iskola fala stb). Erre a fényképre aztán további információkat, például képeket, saját rajzokat vagy szöveget helyezhetünk el a tananyaggal kapcsolatban. Amikor elmentjük ezt a képet, a mobilkészülékünk automatikusan hozzárendeli a fotókészítés helyszínének GPS-koordinátáit, hiszen majd ez segít más WallaMe-használóknak megtalálni az üzenetet.

Irodalomórán csoportokat alakítottunk és minden csoport megkapta a Romeo és Júliával kapcsolatos kérdéseket, melyekre válaszolniuk kellett könyv és az internet segítségével. És eztán jött a varázslat: azt a feladatot kapták a gyerekek, hogy posztolják körbe a tantermet a drámával kapcsolatos kérdésekre adott válaszaikat. Eztán mindenki elindulhatott a telefonjával és megkereshette az információkat. Mi ugyan nem szoktunk versenyezni, de a feladat akár úgy is játszható, hogy a legtöbb választ megtaláló vagy a leggyorsabb csoportot díjazzuk.

A diákok teljesen el voltak ragadtatva attól, hogy „milyen menő már a tanárnő” és engem is rendkívül boldoggá tett látni, hogy milyen élvezettel dolgoznak egy amúgy – mondhatni – nem túl érdekfeszítő feladaton.

Eztán hazaérve sikerült telerakni a mobilomat új alkalmazásokkal. Alig várom, hogy kipróbálhassam őket.   

Vásárolja meg kiadványunkat és próbálja ki a NeteduAR-t, kiterjesztett valóság applikációnkat is.

Itt töltheti le iOS-re: https://itunes.apple.com/hu/app/netedu-ar/id1277838976?mt=8

És androidra: http://play.google.com/store/apps/details?id=hu.neteducatio.ar 


ikonOlvasószoba

Nyomd le a Snapchat-et! Mobilozz órán Te is!

A hétvégén nagytakarítás közben előkerült egy cipős dobozom, melyben a gimi alatt gyűjtött levelezésemet tároltam. Levelezés, értsd füzetből kitépett lapok, vagy inkább lap sarkai, rajta az add tov...

Tovább olvasom »

Ti is kódoltok? Kódolni menő!

2017-ben október 7-e és 22-e között Európában és azon kívül is több millióan – gyerekek, fiatalok, felnőttek, tanárok, szülők, vállalkozók és hírességek – vesznek részt az idei Code Weeken. A progr...

Tovább olvasom »

Scratch-eld magad modern tanárrá!

2017. augusztus 24-25-én zajlott Budapesten az EPAM szervezésében megvalósuló Scratch Conference Budapest elnevezésű nemzetközi konferencia, mely nemcsak a kódolás, programozás szakértőinek, rajong...

Tovább olvasom »